icon-search

Tempat-Tempat Menarik di Malaysia

Tempat-Tempat Menarik di Malaysia

Sebagai salah satu negara yang paling banyak dikunjungi di dunia, terdapat banyak tempat menarik di Malaysia yang akan menarik perhatian semua jenis pelancong tanpa mengira usia. Dari Menara Kembar Petronas yang megah hingga pulau-pulau terindah di dunia, anda pasti akan kagum dengan segala yang ditawarkan oleh Malaysia. Dengan begitu banyak untuk diterokai, berikut adalah beberapa tempat terbaik untuk dilawati di Malaysia.

1. Johor

Sebagai salah satu negeri terbesar di Malaysia, anda boleh yakin bahawa terdapat banyak tempat menarik di Johor. Dari pulau-pulau yang memukau hingga hari yang menyeronokkan bersama keluarga anda di taman tema air, anda akan dapat mencari sesuatu yang boleh anda nikmati seperti Legoland. Dengan begitu banyak tempat untuk dikunjungi di sini, Johor patut menjadi sebahagian daripada destinasi pelancongan anda di Malaysia.

2. Kedah

Sebagai ‘mangkuk padi’ Malaysia di mana separuh daripada pengeluaran beras negara berasal dari negeri ini, terdapat banyak tempat untuk dilawati di Kedah semasa cuti anda. Bukan itu sahaja, ia ialah rumah kepada salah satu pulau yang paling popular di Malaysia, Pulau Langkawi. Dengan begitu banyak keajaiban semula jadi yang ditawarkan, Kedah patut menjadi sebahagian daripada pelan perjalanan anda apabila anda merancang perjalanan ke utara Semenanjung Malaysia.

3. Kelantan

Kelantan adalah salah satu negeri yang paling konservatif di Malaysia. Walaupun begitu, ia mempunyai banyak tarikan semula jadi yang anda tidak boleh ketinggalan. Antara tempat yang boleh anda lawati di sini ialah Gua Ikan (gua yang berusia lebih dari 100 juta tahun) dan Pasar Terapung Pulau Suri (salah satu daripada beberapa pasar terapung di Malaysia).

4. Kuala Lumpur

Kuala Lumpur ialah ibu kota Malaysia, dan wilayah persekutuan ini memiliki beberapa tempat menarik di Malaysia yang terbaik yang harus anda kunjungi. Selain itu, anda akan menemui pelbagai hidangan lazat yang berbeza daripada pelbagai kaum. Dengan begitu banyak tempat untuk dikunjungi dan benda untuk dimakan, pastikan anda memasukkan Kuala Lumpur ke dalam pelan perjalanan anda.

5. Labuan

Labuan adalah salah satu wilayah persekutuan yang terletak di luar pantai Borneo. Ia adalah rumah kepada beberapa tempat menarik di Malaysia yang indah, taman burung dan taman botani, hanya untuk menamakan beberapa tempat yang perlu anda lawati. Selain itu, anda juga boleh menikmati produk bebas cukai di sini.

6. Melaka

 Dikenali sebagai negeri bersejarah di Malaysia, anda boleh yakin bahawa anda tidak akan kehabisan tempat menarik untuk dikunjungi di Melaka. Selain lokasi bersejarah dan salah satu pasar malam tersibuk di Malaysia, terdapat juga pilihan aktiviti luar seperti Skytrex Adventure Melaka untuk pencinta alam semula jadi. Dengan sesuatu untuk semua orang, anda pasti perlu membuat perjalanan ke Melaka sebahagian daripada rancangan percutian anda.

7. Negeri Sembilan

Negeri lain yang menempatkan banyak tempat menarik di Malaysia yang harus anda kunjungi ialah Negeri Sembilan. Sama ada anda sedang mencari tempat untuk dikunjungi yang berhampiran dengan hutan atau pantai, negeri ini mempunyai sesuatu untuk ditawarkan kepada anda. Selain itu, anda juga boleh menemui beberapa hidangan lazat di sini seperti ‘Seremban Baked Crab’ dan ‘nasi padang’.

8. Pahang

Sebagai negeri terbesar di Semenanjung Malaysia, sebahagian besar Pahang diliputi oleh hutan hujan. Ini menjadikannya pilihan yang baik untuk pencinta alam semula jadi. Dari pegunungan yang megah sehingga beberapa pantai terbaik di dunia, anda akan kagum dengan tarikan semula jadi di Pahang.

9. Perak

Dikenal sebagai ‘Tanah Rahmat’, Perak ialah rumah kepada beberapa tempat menarik di Malaysia yang paling indah. Beberapa tempat yang harus anda kunjungi ialah ‘Blue Tears’ (di mana air laut bersinar dalam warna biru neon), Gua Tempurung (salah satu gua batu kapur terbesar di Semenanjung Malaysia) dan Banjaran Hotsprings Retreat. Apabila anda berada di sini, anda juga harus mencuba puding soya yang terkenal dalam kalangan banyak makanan lazat yang terdapat di sini.

10. Perlis

Terletak di utara Semenanjung Malaysia dan berkongsi sempadan dengan Thailand, Perlis ialah negeri yang terkecil di Malaysia. Walaupun saiznya kecil, negeri ini mempunyai beberapa tempat menarik di Malaysia yang sangat indah. Bukan itu sahaja, anda juga akan dapat menikmati makanan laut yang lazat di sini.

11. Pulau Pinang

Dikenali sebagai syurga makanan Malaysia, anda dapat mencari makanan yang menakjubkan di merata tempat di Pulau Pinang yang akan membuat anda kembali lagi. Selain daripada makanan sedap, Pulau Pinang juga mempunyai Georgetown, sebuah Tapak Warisan Dunia UNESCO yang terkenal. Dengan begitu banyak tarikan di Pulau Pinang untuk dilawati, anda dijamin untuk mempunyai masa yang baik di sini.

12. Putrajaya

Jika anda sedang mencari tempat-tempat menarik di Malaysia yang paling luar biasa, Putrajaya ialah salah satu pilihan utama. Sebagai sebuah bandar yang dirancang, Putrajaya ialah di mana terletaknya tempat pejabat pentadbiran persekutuan Malaysia. Selain daripada struktur buatan manusia yang mengagumkan yang anda akan dapat cari di sini, anda juga akan mempunyai peluang untuk berada dekat dengan alam semula jadi.

13. Sabah

Sebagai negeri kedua terbesar di Malaysia, Sabah adalah terkenal untuk gunung yang tertinggi di negara ini, Gunung Kinabalu. Selain daripada gunung, ia juga menempatkan beberapa tempat menarik di Malaysia yang paling indah seperti Pulau Mantanani dan ‘Kokol Hill Elf’. Bukan itu sahaja, anda juga boleh menikmati makanan laut segar, lazat dan murah di sini. 

14. Sawarak

Sarawak, negeri terbesar di Malaysia adalah terkenal untuk hutan hujan dan pantai indahnya. Ia juga merupakan rumah kepada Taman Negara Gunung Mulu, sebuah Tapak Warisan Dunia UNESCO. Selain daripada alam semula jadi, anda juga boleh mendapat makanan yang lazat di tempat-tempat seperti Pasar Malam Siniawan.

15. Selangor

Sebagai salah satu negeri yang paling maju di Malaysia, anda pasti akan dapat mencari sesuatu untuk dilakukan di sini sama ada pada waktu siang atau malam. Dari sesuatu yang lebih dekat dengan alam semula jadi seperti Sekinchan, sebuah bandar dengan sawah yang luas sehingga sesuatu yang lebih moden seperti i-City, yang dikenali sebagai bandar lampu digital, pasti ada sesuatu untuk semua orang. Dengan begitu banyak jenis tarikan yang berbeza di Selangor, anda pasti akan terlepas banyak jika anda tidak menjadikan negeri ini sebahagian daripada destinasi perjalanan anda.

16. Terengganu

Negeri yang terletak di pantai timur Semenanjung Malaysia adalah terkenal untuk pantainya yang indah dan Terengganu tidak berbeza. Anda bukan sahaja akan menemui beberapa pantai yang terbaik di dunia di sini, anda juga akan dapat mencari Club Med pertama di Asia di sini. Dengan senarai tarikan semula jadi yang luar biasa di Terengganu, anda perlu bersedia untuk berasa kagum apabila anda melancong ke sini.

Semoga bermanfaat   

 

WOW! SOCAZ ada buat OKTOBEST SALE !!

Jualan dengan hottest item sahaja:

  • Stokin Soka Alien M
  • Kanik Alien Tapak Hitam M Skin
  • Stokin Kanik Original Tapak Hitam 
  • Handsock Aaisya
  • Handsock Ainisha 6.0 

Jangan fikir lama-lama, stok adalah terhad!

Contect number di bawah untuk order:

https://www.socaz.my/

Sumber:

https://www.trixoli.com/my/ms/destinasi/malaysia/Older post Newer post

Your cart is currently empty.
Continue shopping