icon-search

Perwatakkan diri baik tetapi 'jahil'? Jom berubah!

Perwatakkan diri baik tetapi 'jahil'? Jom berubah!

Dalam menjalani kehidupan yang serba mencabar semasa pandemik Covid-19 ini, banyak jiwa-jiwa yang terkorban dan keluarga yang “ kais pagi makan pagi, kais petang makan petang “ demi kelangsungan hidup mereka. Ada yang diuji dengan kehilangan insan tersayang, kehilangan punca pendapatan, terpisah dengan keluarga dan sebagainya.


Tidak dilupakan juga mereka yang bertarung dengan diri dan mental sendiri untuk kekal positif di samping pelbagai kesulitan yang dihadapi. Namun begitu, tanpa kita sedari dalam memupuk pemikiran yang positif untuk menghadapi semua masalah tersebut, kadangkala ianya membawa kepada positif toksik.


Positif toksik adalah penafian seseorang dalam menghadapi sesuatu perkara negatif dan menganggap pemikiran positif adalah satu-satunya jalan keluar daripada masalah. Selain daripada mendepani hakikat masalah tersebut, mereka lebih memilih untuk bersikap palsu di hadapan orang ramai dan menutupi kesedihan mereka dengan memakai topeng kebahagiaan.


Dr. Jaime Zuckerman, seorang pakar psikologi klinikal di Pennsylvania mengatakan bahawa “positif toksik, pada intinya, adalah strategi penghindaran yang digunakan oleh seseorang untuk menghilangkan sebarang ketidakselesaan dalaman yang dihadapi”. Namun hakikatnya, apabila mereka menafikan emosi mereka, ianya menyebabkan perkara yang lebih teruk berlaku terhadap mental dan juga fizikal mereka.


Tidak dinafikan, kita semua pernah bertemu dengan orang-orang yang sentiasa ceria, bermotivasi dan gembira dalam setiap perkara yang mereka lalui. Golongan ini dipenuhi dengan cogan kata yang jelas dan positif untuk menangani masalah kehidupan mereka, tidak kira besar atau kecil.


Anda mungkin akan menyedari bahawa ketika anda bercakap dengan mereka mengenai situasi buruk yang sedang anda hadapi, mereka akan menaburkan anda dengan kata-kata stereotaip yang dianggap ianya dapat membuatkan masalah anda hilang dalam sekelip mata.


1. Hayati perasaan positif dan negatif

Pandangan kami boleh beralih kepada pelbagai isu, begitu juga dengan emosi anda. Tiada masalah untuk bersedih tentang beberapa aspek kehidupan.

Jujurlah dengan diri sendiri. Jika anda mengalami hari yang teruk, tidak perlu memaksa diri untuk berfikiran positif yang tidak sesuai dengan keadaan anda sekarang. Begitu juga, jika anda berada dalam mood yang baik, anda tidak perlu merasa bersalah kerana bersikap positif melalui masa sukar.

Hayati keadaan yang anda alami sekrang dan berbuat baik kepada diri sendiri.


2. Analisis emosi

Daripada menyembunyikan kesedihan anda dan memaksa diri anda untuk bersikap positif, hanya berdepan denga apa yang anda rasakan pada masa itu.

Cuba menulis jurnal atau hanya duduk dalam beribadah. Tanya diri anda kenapa anda berasa sedih.

Adakah terdapat cara praktikal untuk memperbaiki keadaan mental anda? Adakah seseorang dalam hidup anda yang memburukkan lagi emosi ini? Bolehkah anda melawat rakan yang dipercayai? Tukar kerja anda?

Mungkin anda tidak nampak apa-apa penyelesaian, tetapi tidak masalah . Dengan menangani emosi negatif, anda memberitahu diri anda bahawa tiada masalah untuk berasa sedih.

Jangan sembunyikan emosi anda, terima diri anda sendiri dan perubahan yang anda alami.


3. Utamakan diri sendiri

Dunia pada hari ini sangat sukar, tetapi satu-satunya orang yang perlu anda bawa adalah diri anda sendiri. Anda adalah projek anda sendiri, jadi biasakan untuk mengutamakan keperluan anda dan segala-galanya di sekeliling anda akan menyesuaikan diri.


Tetapkan rutin untuk tidur dan bangun awal, menyiapkan diri anda dengan makanan berkhasiat, menggerakkan badan anda dengan berjalan, meregangkan badan atau menari, menghidratkan diri anda, atau mandi atau mandi dalam tempoh yang lama. Perkara-perkara ini tidak akan menyelesaikan semua masalah anda, tetapi sekurang-kurangnya badan anda berasa sihat dan itu adalah permulaan yang baik.

Mulakan dengan beberapa matlamat peribadi yang kecil dan jangan patah semangat pada hari-hari yang menyebabkan anda berasa tidak bermotivasi. Menolak hari buruk membawa anda lebih dekat dengan hari baik.


4. Bercakap dengan seseorang

Apabila keadaan menjadi terlalu berat untuk ditanggung, adalah baik untuk mempunyai seseorang untuk bersandar. Sama ada rakan, ahli keluarga atau profesional kesihatan mental, sentiasa ada seseorang di luar sana yang ingin membantu anda.

Ia mungkin kelihatan menakutkan tetapi anda akan mendapati bahawa ramai orang di sekeliling anda merasakan perkara yang sama dan akan membuatkan anda merasa gembira. Walaupun pada hari-hari indah, anda layak mempunyai seseorang untuk berkongsi fikiran anda dan membuat anda gembira.

Temui orang ini secara tetap supaya anda boleh membina ikatan yang kuat dan tidak berasa keseorangan


WOW! SOCAZ ada buat RAMADHAN SALE!!

Jualan dengan hottest item sahaja:

  • STOKIN SOKA ALIEN M (RM 5.99) NORMAL PRICE RM7!
  • KURMA MEDJOOL FIRDAUS (2BOX RM100) 
  • HANDSOCK  AAISYA (RM6.99) NORMAL PRICE RM12!
  • HANDSOCK AINISHA BASIC 3.0 (RM6.99) NORMAL PRICE RM10!

Jangan fikir lama-lama, stok adalah terhad! 

Contact number di bawah untuk order:

https://www.socaz.my/


Sumber di petik dari:

https://theinspirasi.my/positiviti-toksik-dan-cara-mengatasinya/

https://www.liputan6.com/on-off/read/4324448/tips-cegah-perasaan-positif-toksikOlder post Newer post

Your cart is currently empty.
Continue shopping