icon-search

Pengurusan Kewangan yang mudah untuk Keluarga

Pengurusan Kewangan yang mudah untuk Keluarga
Mengurus kewangan tidak boleh diambil mudah, lagi-lagi kalau sudah berkeluarga. Ini kerana pengurusan kewangan amat penting untuk menjamin masa depan mereka. Oleh sebab itu, ada banyak cara untuk menguruskan kewangan dengan mudah dalam keluarga. Antaranya:


  1. Senaraikan perbelanjaan selama setahun
  2. Buat tabung berasingan untuk keperluan berlainan
  3. Semak semula hutang dan pelan untuk membayarnya
  4. Senaraikan matlamat kewangan jangka pendek dan jangka panjang
  5. Rancang pelan tabunng persaraan lebih awal


1. SENARAIKAN PERBELANJAAN SELAMA SETAHUN


Ia lebih  baik mengguruskan kewangan pada awal waktu. Ini kerana dapat menepati perbelanjaan yang dirancang. Malah, dapat mengenal pasti perbelanjaan apa kita belanja dan berapa jumlahnya. Semak semula perbelanjaan bulanan.

Susun perbelanjaan mengikut kategori tertentu seperti, makanan, kenderaan dan pakaian. Lihat semula setiap perbelanjaan dan kenal pasti samada mahu membuat sebarang perubahan yang mampu memperbaiki rancangan kewangan sedia ada. 

Oleh sebab itu, amat penting untuk menyimpan resit sebagai bukti perbelanjaan dan juga mencatat setiap perbelanjaan samada menggunakan jurnal atau aplikasi kewangan di telefon bimbit anda. Kenal pasti jika terdapat sebarang perbelanjaan yang besar atau luar biasa yang akan dilakukan pada masa akan datang.


2. BUAT TABUNG BERASINGAN UNTUK KEPERLUAN BERLAINAN

Ia lebih baik jika ada tabung kecemasa. Ini kerana kita tidak tahu bila kita perluan. Kita mesti ada tabung, atau sekurangnya perbelanjaan yang berasingan dengan belanjan yang lain.

Ia lebih mudah untuk menegenal pasti wang kita pergi mana

Tabung yang sesuai untuk dibuat ialah, tabung makanan, tabung bil elektirik & air, tabung insuran, tabung pendidikan, tabung pencen dan lain-lain lagi.


3. SEMAK SEMULA HUTANG DAN PELAN UNTUK MEMBAYARNYA

Kenal pasti jumlah hutang yang sedia ada dan bagaimana anda mahu menyelesaikannya. Anda seharusnya mempunyai rancangan yang jelas untuk menyelesaikan hutang bulanan dan tahu hutang yang mana adalah lebih penting dan perlu didahulukan.

4. SENARAIKAN MATLAMAT KEWANGAN JANGKA PENDEK DAN JANGKA PANJANG

Apabila anda mula menabung, anda perlu tetapkan matlamat anda. Mahu menabung untuk apa? Beli rumah baru? Kereta baru? Perbelanjaan keluarga? Melancong? Banyak perlu anda fikirkan. Dan anda perlu tentukan matlamat itu.


Apabila matlamat kewangan sudah dikenal pasti untuk diri dan keluarga, anda perlu spesifik dan pastikan ia jelas dan mudah difahami. Dengan pelan kewangan yang jelas, ia lebih mudah untuk melihat semula sebarang perkembangan yang dibuat dan tindakan yang boleh dibuat untuk merealisasikannya.


5. RANCANG PELAN TABUNG PERSARAAN LEBIH AWAL.

Sudah pasti tidak mahu menyusahkan anak-anak bila besar nanti bukan, jadi lebih baik bukak tabung pencen lebih awal. Walapun masih awal, ia tidak salah untuk mulakan awal. Kerana kita tidak tahu bila kita perlukannya.

Kenalpasti matlamat persaraan dan kebebasan kewangan yang mahu dicapai dan berapa jumlah kekayaan yang diperlukan untuk memastikan kamu mampu menikmati persaraan tanpa sebarang isu. Lihat semula akaun pelaburan dan pastikan pelan simpanan anda masih berada dalam landasan yang sepatutnya.


Kesimpulannya, buatlah perancangan kewangan dengan baik. Kerana wang itu kita perlukan untuk menjana kehidupan kita. Lagi-lagi dalam sitausi yang susah. Ia tidak mudah tapi inshallah, lama-lama dapat buat dengan baik


Okey, promo time ~~~ 

PERHATIAN KEPADA PENCINTA HANDSOCK 📢📢📢

‼️ SOCAZ SUPER SALE IS BACK‼️  

Anda boleh dapatkan SET HANDSOCK dengan harga murah‼️


🌻 Ainisha dwiely-1 pasang
🌻 Ainisha 4.0 A-1 pasang
🌻 Kanik ori tapak hitam-1 pasang
🌻 Mini cadbury-5pcs
🌻 Mini box-1box

Semuanya berharga RM24.99 je. Kalau normel price, RM45. Ech,murah nya~~~~

Postage pun free  Sabah & Sarawak pula, hanya bayar RM8 je  

RUGI gila kalau tak dapatkan segera‼️

PROMOSI UNTUK 3 HARI SAHAJA ‼️


LIMITED STOCK‼️      

Yang paaaling best, korang boleh pilih warna sendiri daripada lebih 10 warna yang menarik  

Jom wasap Ain sekarang  
www.wasap.my/60167710754/sethandsock
www.wasap.my/60167710754/sethandsock
www.wasap.my/60167710754/sethandsock


www.socaz.my

Sumber:

https://www.wealthvantage.com.my/post/6-langkah-merangka-pelan-kewangan-keluarga

https://www.wealthvantage.com.my/post/6-langkah-merangka-pelan-kewangan-keluargaOlder post Newer post

Your cart is currently empty.
Continue shopping