icon-search

Merasa Bosan Semasa Bekerja? Ini Cara Mengatasinya

Merasa Bosan Semasa Bekerja? Ini Cara Mengatasinya

Anda mungkin memasuki masa kerja terasa membosankan dan begitu sahaja. Melakukan aktiviti yang sama sehingga anda tua, rutin harian tidak membuat anda tercabar. Ketika itulah meletakkan jawatan bermain di kepala anda.


Penat dengan aktiviti yang membosankan adalah perkara biasa, kita tidak perlu merasa bersalah kerana merasainya. Daripada mengeluh tentang keadaan, tarik nafas panjang dan berehat. Berikut adalah beberapa perkara lain yang boleh anda lakukan untuk menghilangkan kebosanan di tempat kerja.


1. Berehat sebentar

Terlalu serius dan fokus pada kerja selalu membuatkan anda lupa untuk berehat. Walaupun bekerja tanpa henti, badan dan minda mesti menahannya, ia berbahaya untuk kesihatan. Kadangkala anda mungkin berasa buntu untuk berfikir. Kalau macam tu, jangan paksa. Lagipun, berehat tidak akan membuat anda kelihatan lemah, sebaliknya, ia adalah bukti bahawa anda menyayangi diri sendiri.


Rehat sekurang-kurangnya 10-15 minit. Anda boleh, menonton program TV kegemaran anda, mendengar muzik, meregangkan, atau mungkin menutup mata anda seketika.


2. Mengenalpasti sebab mengapa anda bosan di tempat kerja


Anda perlu tahu apa yang membuatkan anda bosan dan letih di tempat kerja. Mungkin dari segi beban kerja? Jadual padat? Atau rakan sekerja yang mungkin tidak menyokong. Kita mesti ambil tahu, kerana jika kita sudah tahu sebabnya, lebih mudah untuk kita mengendalikannya.


3. Selang-seli dengan aktiviti yang menyeronokkan


Anda boleh mendengar muzik untuk membuatkan anda bersemangat semula. Jika mendengar muzik tidak menghasilkan apa-apa, anda boleh meninggalkan kerja anda seketika untuk bermain permainan pada telefon anda.4. Ubah Suasana Tempat Kerja


Mungkin anda boleh mula menghias semula meja anda di tempat kerja anda. Anda boleh menambah hiasan kecil dan melekatkan foto di dinding. Anda juga boleh menambah papan peringatan untuk tugas yang akan anda kerjakan. Selain menjadikan meja anda lebih kemas dan cantik, anda juga boleh melihat tugasan yang belum dilakukan di papan peringatan. Jika tempat kerja anda kemas dan cantik, mood anda di tempat kerja pasti akan naik semula.


5. Ubah perspektif terhadap pekerjaan


Ubah perspektif kita menjadi lebih positif dan uruskan setiap tugas dan kerja dengan mudah. Sememangnya kita tidak seharusnya membandingkan diri kita dengan kesusahan orang lain, tetapi sebaliknya kita tetap perlu bersyukur kerana masih ada pekerjaan yang lebih sukar daripada kamu.


6. Berbual dengan rakan kerja


Anda boleh berbual kosong, berkongsi tips dan bercakap tentang kerja anda untuk menghilangkan bosan dan membuatkan anda bersemangat lagi untuk melakukan pekerjaan.


7. Ingat matlamat yang anda ingin capai di tempat bekerja


Kadang-kadang kerana sudah lama bekerja, kita lupa apa tujuan kita bekerja. Ini membuatkan kita berasa bosan dengan kerja kita. Cuba ingat semula apa yang ingin dicapai. Jika anda terlupa, anda boleh membuat matlamat baharu yang ingin anda capai. Sudah tentu, ini boleh memotivasikan anda sekali lagi.


8. Tidak menganggap kerja sebagai beban adalah cara yang efektif untuk menghilankan bosan


Kadang-kadang kita mungkin terfikir, kerja hanya satu kewajipan untuk mencari rezeki, Akhirnya anda menjadi sedikit tidak selesa. Pemikiran seperti ini tidak baik


Jika anda sering berfikiran begini, sudah tentu ini akan merosot pencapaian anda dan membawa kepada tekanan semata-mata. Jika anda menjalankan kerja dengan hati yang santai dan ringan, maka rasa bosan juga dapat dikurangkan.


9. Cari kerja mengikut minat anda


Ini sememangnya sukar dan dilema bagi hampir semua orang. Pekerjaan yang mengikut minat tidak selalu menjanjikan wang yang banyak, tetapi kerja yang benar-benar di luar minat sebenarnya akan menggandakan wang anda. Nah, dengan keadaan keletihan yang berterusan dan tidak lagi dapat mengusahakannya, mungkin sudah tiba masanya untuk anda berfikir tentang meletakkan jawatan.


Namun, perlu diingatkan, jika anda membuat keputusan untuk meletakkan jwatan, sekurang-kurangnya anda mempunyai rancangan lain dalam fikiran.


Tidak kira bagaimana anda menghilangkan kebosanan di tempat kerja, lakukanlah demi kebahagiaan.WOW! SOCAZ ada buat Promo Box Of Happiness!

Jualan dengan hottest item sahaja:

  • Set Fatimah (RM 39.99)
  • Set Alien Mix (RM 69.90)
  • Set Alien Skinny (RM 69.90)
  • Set Sofea (RM 69.90) 
  • Set Alien Blackie (RM 69.90)

Jangan fikir lama-lama, stok adalah terhad!

Contect number di bawah untuk order:

https://www.socaz.my/Sumber di petik dari:

https://womenlead.magdalene.co/2021/03/16/cara-menghilangkan-jenuh-saat-kerja/
Older post Newer post

Your cart is currently empty.
Continue shopping