icon-search

Mengapa Fakta Tidak Mengubah Fikiran Kita?

Mengapa Fakta Tidak Mengubah Fikiran Kita?

Ahli ekonomi JK Galbraith pernah menulis, "Menghadapi masalah antara mengubah fikiran dan membuktikan yang kita tidak perlu berbuat demikian, dan hampir semua orang sibuk dengan bukti atau fakta semata mata untuk membuktikan yang ianya betul atau salah."

Apa yang berlaku di sini? Mengapa fakta tidak mengubah fikiran kita? Dan mengapa seseorang akan terus mempercayai idea palsu atau tidak tepat pula? Bagaimanakah tingkah laku sedemikian memberi manfaat kepada kita?

Logik Kepercayaan Palsu

Manusia memerlukan pandangan yang cukup tepat tentang dunia untuk terus hidup. Jika model realiti anda sangat berbeza daripada dunia sebenar, maka anda bergelut untuk mengambil tindakan yang berkesan setiap hari.

Walau bagaimanapun, kebenaran dan ketepatan bukanlah satu-satunya perkara yang penting kepada minda manusia. Manusia juga nampaknya mempunyai keinginan yang mendalam untuk menjadi 'betul'.

Dalam Tabiat Atom , saya menulis, “Manusia adalah haiwan kawanan. Kami mahu menyesuaikan diri, menjalin hubungan dengan orang lain, dan mendapat penghormatan dan persetujuan rakan sebaya. Kecenderungan sedemikian adalah penting untuk kelangsungan hidup kita. Bagi kebanyakan sejarah evolusi kita, nenek moyang kita hidup dalam suku kaum. Menjadi terpisah daripada suku itu—atau lebih teruk lagi, dibuang—adalah hukuman mati.”

Dalam banyak keadaan, hubungan sosial sebenarnya lebih membantu kehidupan harian anda daripada memahami kebenaran fakta atau idea tertentu. Ahli psikologi Harvard, Steven Pinker, berkata begini, "Orang ramai dipeluk atau dikutuk mengikut kepercayaan mereka, jadi satu fungsi minda mungkin adalah untuk memegang kepercayaan yang membawa pemegang kepercayaan bilangan sekutu, pelindung, atau majoriti yang paling banyak, sebaliknya. daripada kepercayaan yang paling mungkin benar.”

Kita tidak selalu mempercayai sesuatu kerana ia betul. Kadang-kadang kita percaya sesuatu kerana ia membuatkan kita kelihatan baik kepada orang yang kita sayangi, bukan?

Saya fikir Kevin Simler mengatakannya dengan baik apabila dia menulis, "Jika otak menjangkakan bahawa ia akan diberi ganjaran untuk mengamalkan kepercayaan tertentu, ia sangat gembira untuk melakukannya, dan tidak begitu peduli dari mana ganjaran itu datang - sama ada ia pragmatik ( hasil yang lebih baik hasil daripada keputusan yang lebih baik), sosial (layanan yang lebih baik daripada rakan sebaya), atau beberapa campuran antara keduanya.”

Kepercayaan palsu boleh berguna dalam erti kata sosial walaupun ia tidak berguna dalam erti kata fakta. Kerana kekurangan frasa yang lebih baik, kami mungkin memanggil pendekatan ini "sebenarnya palsu, tetapi tepat dari segi sosial."Apabila kita terpaksa memilih antara keduanya, orang sering memilih rakan dan keluarga berbanding fakta.

Wawasan ini bukan sahaja menerangkan sebab kita mungkin menahan lidah pada majlis makan malam atau memandang sebaliknya apabila ibu bapa kita mengatakan sesuatu yang menyinggung perasaan, tetapi juga mendedahkan cara yang lebih baik untuk mengubah fikiran orang lain.

Fakta Tidak Mengubah Fikiran Kita, tetapi Bolehkah Persahabatan Mengubahnya?

Meyakinkan seseorang untuk mengubah fikiran mereka sebenarnya adalah proses meyakinkan mereka untuk mengubah pendirian mereka. 

Cara untuk mengubah fikiran orang ialah menjadi kawan dengan mereka, untuk menyepadukan mereka ke dalam pendirian anda. 

Mungkin ia bukan perbezaan , tetapi jarak yang melahirkan kesukuan dan permusuhan. Apabila pendekatan bertambah, begitu juga pemahaman. Saya teringat akan petikan Abraham Lincoln, “Saya tidak suka lelaki itu. Saya mesti mengenali dia lebih dekat.”

Fakta tidak mengubah fikiran kita. Persahabatan mungkin dapat mengubahnya juga.

Spektrum Kepercayaan

Bertahun-tahun yang lalu, Ben Casnocha menyebut idea: Orang yang berkemungkinan besar mengubah fikiran kita ialah mereka yang kita bersetuju dengan 98 peratus topik.

Jika seseorang yang anda kenali, sukai, dan percayai mempercayai idea radikal, anda lebih cenderung untuk memberikannya merit, berat atau pertimbangan. Anda sudah bersetuju dengan mereka dalam kebanyakan perkara. Mungkin anda perlu mengubah fikiran anda tentang yang ini juga.

Satu cara untuk menggambarkan perbezaan ini adalah dengan memetakan kepercayaan pada spektrum. Jika anda membahagikan spektrum ini kepada 10 unit dan anda mendapati diri anda berada di Kedudukan 7, maka tidak ada gunanya cuba meyakinkan seseorang di Kedudukan 1. Jurangnya terlalu luas. Apabila anda berada di Kedudukan 7, masa anda lebih baik digunakan untuk berhubung dengan orang yang berada di Kedudukan 6 dan 8, secara beransur-ansur menarik mereka ke arah anda.

Apabila ia datang untuk mengubah fikiran orang, sangat sukar untuk melompat dari satu pihak ke satu pihak yang lain. Anda tidak boleh melompat ke bawah spektrum. Anda perlu meluncur ke bawah.

Sebarang idea yang cukup berbeza daripada pandangan dunia semasa anda akan berasa mengancam. Dan tempat terbaik untuk merenung idea yang mengancam adalah dalam persekitaran yang tidak mengancam. 

Dalam perbualan, orang perlu berhati-hati mempertimbangkan status dan penampilan mereka. Mereka mahu menyelamatkan muka dan mengelak daripada kelihatan bodoh. Apabila berhadapan dengan set fakta yang tidak selesa, kecenderungan selalunya untuk menggandakan kedudukan semasa mereka dan bukannya mengaku salah secara terbuka.

Membaca apa-apa buku menyelesaikan ketegangan ini. Dengan buku, perbualan berlaku di dalam kepala seseorang dan tanpa risiko dihakimi oleh orang lain. Lebih mudah untuk berfikiran terbuka apabila anda tidak berasa defensif.

Hujah adalah seperti serangan penuh di hadapan terhadap identiti seseorang. Membaca buku adalah seperti menyelitkan benih idea ke dalam otak seseorang dan membiarkannya berkembang mengikut kehendak mereka sendiri. 

Mengapa Idea Palsu Boleh menjadi Berterusan?

Terdapat satu lagi sebab idea buruk terus berkeliaran di dalam kepala kita, iaitu orang terus bercakap tentangnya.

Diam adalah kematian untuk sebarang idea. Idea yang tidak pernah diucapkan atau ditulis mati bersama orang yang menciptanya. Idea hanya boleh diingati apabila ia diulang. Mereka hanya boleh dipercayai apabila ia diulang.

Saya telah menegaskan bahawa orang mengulangi idea untuk menandakan mereka adalah sebahagian daripada kumpulan sosial yang sama. Tetapi inilah perkara penting yang kebanyakan orang terlepas:

Orang ramai juga mengulangi idea buruk apabila mereka mengadu tentangnya. Sebelum anda boleh mengkritik sesuatu idea, anda perlu merujuk idea itu. Anda akhirnya mengulangi idea yang anda harap orang akan lupa—tetapi, sudah tentu, orang tidak boleh melupakannya kerana anda terus bercakap tentangnya. Semakin anda mengulangi idea yang tidak baik, semakin besar kemungkinan orang mempercayainya.

Mari kita panggil fenomena ini Clear's Law of Recurrence: Bilangan orang yang mempercayai idea adalah berkadar terus dengan bilangan kali ia telah diulang sepanjang tahun lepas—walaupun idea itu palsu.

Masa anda lebih baik digunakan untuk memperjuangkan idea yang baik daripada meruntuhkan idea yang tidak baik. Jangan buang masa untuk menjelaskan mengapa idea buruk adalah buruk. Anda hanya menyalakan api kejahilan dan kebodohan.

Perkara terbaik yang boleh berlaku kepada idea yang buruk ialah ia dilupakan. Perkara terbaik yang boleh berlaku kepada idea yang baik ialah ia dikongsi. Ia membuatkan saya terfikir tentang petikan Tyler Cowen, "Luangkan masa sesedikit mungkin bercakap tentang bagaimana orang lain salah."

Berikan idea yang baik dan biarkan idea yang buruk itu mati kelaparan.

Adakah anda Askar Intelek Atau Peninjau yang Bijak?

Mengapa anda mahu mengkritik idea yang tidak baik pada mulanya? Agaknya, anda ingin mengkritik idea yang tidak baik kerana anda fikir dunia akan menjadi lebih baik jika lebih sedikit orang mempercayainya. Dalam erti kata lain, anda fikir dunia akan bertambah baik jika orang mengubah fikiran mereka mengenai beberapa topik penting.

Jika matlamatnya adalah untuk menukar fikiran, maka saya tidak percaya mengkritik pihak lain adalah pendekatan terbaik.

Kebanyakan orang berhujah untuk menang, bukan untuk belajar. Seperti yang dikatakan Julia Galef dengan tepat: orang sering bertindak seperti askar dan bukannya peninjau. Askar sedang dalam serangan intelektual, ingin mengalahkan orang yang berbeza daripada mereka. Kemenangan adalah emosi yang beroperasi. Pengakap pula adalah seperti penjelajah intelektual, perlahan-lahan cuba memetakan rupa bumi dengan orang lain. Rasa ingin tahu adalah daya penggerak mereka.

Jika anda mahu orang ramai mengamalkan kepercayaan anda, anda perlu bertindak lebih seperti seorang pengakap dan kurang seperti seorang askar. Di tengah-tengah pendekatan ini ialah soalan yang dikemukakan Tiago Forte dengan indah, "Adakah anda sanggup untuk tidak menang untuk meneruskan perbualan?"

Jadilah Baik Dahulu, Betul Kemudian

Penulis Jepun yang cemerlang Haruki Murakami pernah menulis, “Sentiasa ingat bahawa untuk berhujah, dan menang, adalah untuk memecahkan realiti orang yang anda lawan. Walaupun ianya menyakitkan kehilangan realiti anda, jadi bersikap baik, walaupun anda betul.

Apabila kita berada pada masa ini, kita boleh lupa dengan mudah bahawa matlamatnya adalah untuk berhubung dengan pihak lain, bekerjasama dengan mereka, berkawan dengan mereka, dan mengintegrasikan mereka ke dalam pendirian kita. Kita terlalu terperangkap dalam kemenangan sehingga kita lupa untuk mengeratkan silaturahim. Sangat mudah untuk menghabiskan tenaga anda untuk melabel orang daripada bekerja dengan mereka, bukan?

Perkataan "jenis" berasal daripada perkataan "kerabat". Apabila anda baik dengan seseorang itu bermakna anda melayan mereka seperti keluarga. Ini, saya fikir, adalah kaedah yang baik untuk mengubah fikiran seseorang. Kembangkan persahabatan. Kongsi sesuatu ataupun hadiahkan sesuatu.

Jadi baik dahulu, jadi betul kemudian ya. Semoga Bermanfaat!


WAH! SOCAZ LAST DAY Flash Sale habis 7 Jun ni😲!

Hottest item on sale tau! Jom rebut:

  • Stokin Soka Ori (Kecuali warna Skin RM5.90)
  • Stokin Soka Ori SKIN (RM6.60)
  • Handsock Aaisya (Kecuali warna Hitam dan Beige RM8.99)
  • Handsock Aaisya HITAM DAN BEIGE (RM12)

Jangan fikir lama-lama, stok adalah terhad!

Contact number di bawah untuk order:

https://www.socaz.my/Sumber di petik dari:
https://jamesclear.com/why-facts-dont-change-mindsOlder post Newer post

Your cart is currently empty.
Continue shopping