search

Mainan yang Sesuai untuk Perkembangan Kanak-kanak

Mainan yang Sesuai untuk Perkembangan Kanak-kanak

Kanak-kanak, dalam dunia mereka hanya tahu untuk bermain. Usia mereka terlalu muda untuk memegang tanggungjawab. Namun beritu, ibu bapa boleh menerapkan sesuatu ketika anak-anak mereka bermain. Ada cara untuk menerapkan nilia-nilai yang baik untuk anak-anak. Contoh permainan untuk perkembangan kanak-kanak adalah:

  • mainan cause & effect
  • mainan konstruktif (boleh dibina & disusun)
  • mainan untuk pergerakan fizikal
  • mainan messy
  • mainan utuk pura-pura/ berlakun
  • pensil & kertas

1.MAINAN CAUSE & EFFECT

Sesuai untuk usia 6 bulan hingga 2 tahun. Permainan ini selalunya mainan perlu ditekan, dipusing, dipicit, digoncang dan lain-lain untuk menghasilkan effect. Cause & effect adalah kemahiran kognitif atau berfikir yang biasanya terbentuk pada 3-6 bulan. Apabila usia mereka meningkat, mereka akan belajar kemahiran cause & effect yang lebih kompleks seperti menggoncang rattles, menekan butang dan lain-lain.  

Sebab itu kita nampak mereka sukan sangat  tekan butang yang merka boleh capai. Biarkan, bagi merka main dulu. Permainan cause & effect akan emnigkatkan kemahian kognitif kanak-knak iaitu kemahian befikir & menyelesaikanm masalah. Mereka akan lebih fokus, belajar dengan baik, lebih berkifiran kritikal , memudahkan mereka memahami apa yang terjadi di sekeliling mereka.


2. MAINAN KONSTRUKTIF ( boleh & disusun )

Bila sudah 18 bulan, mereka akan cuba untuk capai barang mula menyusun mengikut kretivit mereka. Untuk mereka anda boleh dedahkan kanak-kanak dengan permainnan yang boleh mereka menyusun dan berfikir pada masa yang sama. Selain itu, menyusun, memasang, memanipulasi objek dengan tangan membolehkan kana-kanak meningkatkan kemahiran motor halus mereka

Pada peringkat awal, mereka aka menyusun sesuatu yang mudah, tapi bila meningkat usia, mereka mula meyusun & menbina sesuai yang lebih komplek. Dengan cara ini, mereka boleh meningkatkan imaginai mereka


3. MAINAN UNTUK PERGERAKAN FIZIKAL

Biasalah kan, budak-budak kan aktif walaupun mereka dah banyak kali main. Ini sebab mereka tengah explore, try & error, alami macam-maacm esperince dan mereka pun belajar daripada itu.

Lagipun, aktiviti fizikal akan menigkatkan banyak kemahiram badan seperti body awarness & control, pergerakan bilateral badan, koordinasi badan, mengguatkan otot dan menyihatkan badan. Permainan fizikal ini bukan hanya untuk badan, tapi juga untuk perkembangan otak mereka. Makin sihat, makin cerdas dan mudah mereka untuk belaajr


4. MAINAN MESSY

Mungkin yang ni ramai tak suka tapi percayalah ia untuk kebaikan perkembangan kanak-kanak. Permainan messy ni selalu melibatkan kotoran & comot mereta tempat. Mainan messy ni sebernarnya banyak manfatanya, seperti tingkatkan kepekaan deria ( sensory), meningkatkan kemahihan motor halus dan kasar, manilpulasi tangan dan anggota badan, belajar berfikir & menyelesaikan masalah dan macam-macam lagi. Dengan kepekaan deria yang baik dan stabil, mereka akan lebih focus untuk belajar.


5. MAINAN UNTUK PURA-PURA / BERLAKON

Sebenarnya setiap peringkat dan cara kana-kanak bermain mengambarkan tahap pekerkangan metal ( kongnitif) mereka. Memulakan permainan ini, mereka akan belajar berimaginai , mencipta idea dan kraetiviti mereka tersendiri dan sudah semestinya mereka belajar berfikir semasa bermain tersebut. 

Dan biasanya pretend play ini dimainkan bersama orang lain, jadi skill sosial akan ditingkatakn seperti adab berkawan, berkongsi, memberi dan mnerima arahan, menetapan gol untuk dicapai semasa bermain, handle conflict, gaduh, baik balik. Basanya kanak-kanak akan belajar dengan pelbagai situasi denagn bermain.


6. PENSIL & KERTAS

Ini adalah mainan yang palingg mudah untuk bawak kemana-mana. Hanya ada penceil, pencil warna, kertas dan kertas warna sudah cukup untuk mereka. Dengan ni akan mudah untuk mereka bermain atas kertas. Ia bukan sahaja mengenalkan obejek, gambar dan macam-mcam lain lagi. Jangan kita tak tau yang menconteng adalah latihan awal tangan kana-kanak untuk mereka belajar menulis nanti

Akhir kata, jangan lah nak halang kanak-kanak anda untu bermain. Kerana dengan bermainlah akan mudah untuk mereka berfikir dengan luar lagi. Kalau asyik belajar je tanpa rasa seronok, mana tak nya stress si kecil nanti. Bagi mereka masa untuk perkembangan otak dan badan mereka.



Okey, dah habis tu jom!!!

Kita tengok sale baru~~~

SOCAZ ada Set Sahabat Sedunia 

Kita ada untuk girls & boys

Sesuai untuk semua orang pakai

Harga pun hanya RM24.90, postage pun free

S&S hanya bayar RM8 je

Minat? Tekan link dibawah untuk order:

www.wasap.my/60167710754/socazhq

www.wasap.my/60167710754/socazhq

www.wasap.my/60167710754/socazhq

www.socaz.my

Sumber:

https://redaksi.com/5289-ibu-ayah-5-jenis-mainan-ini-wajib-ada-dalam-rumah-anda-ia-sesuai-membantu-perkembangan-anak-anak



Older post Newer post

Your cart is currently empty.
Continue shopping