icon-search

Khasiat Air Kelapa Muda

Khasiat Air Kelapa Muda

Kandungan mineral lain dalam air kelapa yang terdiri dari kalsium, zat besi, mangan, magnesium, dan lebih baik dibandingkan dengan kandungan mineral dalam jeruk.

Selain yang disebutkan, nutrisi lain yang terdapat pada air kelapa adalah antioksidan dengan manfaat kesehatan yang besar.

Manfaat air kelapa untuk kesihatan
Tidak salah jika air kelapa muda memiliki berbagai khasiat kerana memang tersusun dari kandungan gizi yang baik bagi tubuh.

Di samping menghilangkan rasa haus dan mencegah dehidrasi, minum air kelapa muda juga mendatangkan manfaat kesehatan seperti berikut ini:

1. Memperlambat penuaan

Ternyata, air kelapa punya manfaat baik bagi kecantikan anda! Ya, khasiat air kelapa bagi kecantikan adalah dapat membuat kulit lebih halus dan terlihat lebih muda.

Kandungan sitokinin, salah satu hormon pertumbuhan, dalam air kelapa berfungsi untuk mengatur pertumbuhan, perkembangan, dan penuaan sel.

Ini kerana kandungan sitokinin pada air kelapa mempunyai efek anti-penuaan, anti-karsinogenik, dan anti-trombotik (anti pembekuan darah).

2. Menurunkan tekanan darah

Tahap elektrolit yang tidak seimbang di dalam badan boleh menyebabkan tekanan darah menjadi tinggi. Air kelapa mempunyai kandungan elektrolit yang mencukupi dan boleh digunakan untuk mengimbangi semula kandungan elektrolit dalam badan

Kandungan lemak air kelapa sangat rendah, jadi anda tidak perlu bimbang berat badan naik sekiranya minum secara berlebihan

3. Membantu penghadaman

Jika perut sentiasa kembung dan sukar untuk hadam makanan, air kelapa boleh membantu proses penghadaman. Air kelapa mengandungi kadar serat tinggi yang boleh membantu dan mencegah masalah pencernaan.

4. Dapat mengurangkan berat badan

Kandungan lemak air kelapa sangat rendah, jadi anda tidak perlu bimbang berat badan naik sekiranya minum secara berlebihan.

Semoga bermanfaat   


WOW! SOCAZ ada buat FIESTA NOVEMBER !!

Jualan dengan hottest item sahaja:

  • Stokin Soka Alien M
  • Kanik Original Tapak Hitam Skin
  • Handsock Hannah

Jangan fikir lama-lama, stok adalah terhad!

Contect number di bawah untuk order:

https://www.socaz.my/

Sumber:
https://hellosehat.com/nutrisi/fakta-gizi/berbagai-manfaat-air-kelapa-bagi-kesehatan/
https://www.sinarharian.com.my/article/32166/LIFESTYLE/Femina/Khasiat-air-kelapa-untuk-kesihatanOlder post Newer post

Your cart is currently empty.
Continue shopping