icon-search

Kesan Makan Makanan Segera

Kesan Makan Makanan Segera

1. Cepat Merasa Lesu

Dengan sebilangan besar lemak, makanan segera seperti burger, kentang goreng, dan milkshake, makanan segera sering memberikan kalori yang tinggi. 'Sebahagian besar itu membuat anda merasa kenyang dan lesu,' kata Marisa Moore, MBA, RDN, LD.

2. Kulit akan merosot

 Makan makanan segera boleh menyebabkan masalah kulit seperti jerawat. 'Tidak, ini bukan komponen coklat atau goreng,' kata Amy Shapiro, MS, RD, CDN, pengasas Pemakanan Sebenar NYC. 'Ini gula sederhana, tepung putih, dan karbohidrat kosong seperti kentang goreng yang boleh disalahkan.'

3. Anda akan kembung

Sebilangan makanan mengandungi secara semula jadi jumlah natrium yang lebih tinggi, tetapi natrium juga ditambahkan ke banyak produk makanan. Sebilangan bahan tambahan ini adalah monosodium glutamat (MSG), natrium nitrit, natrium sakarin, baking soda (sodium bicarbonate), dan sodium benzoat, yang digunakan sebagai perasa atau pengawet. Mengenai had natrium diet, disarankan agar orang dewasa tinggal di bawah 1,500 miligram sehari, dan tidak boleh mengkonsumsi lebih dari 2,300 miligram sehari. Satu makanan segera boleh melebihi 2.300 miligram. Natrium yang terlalu banyak menyebabkan badan anda menahan air, membuat anda merasa kembung dan bengkak.

4. Fungsi ingatan dan kognitif akan merosot

Makanan segera seperti burger daging, beberapa makanan goreng, dan milkshake selalunya tinggi lemak tepu. 'Sudah lama diketahui bahawa lemak tepu dapat memberi kesan negatif pada jantung, tetapi ada juga penyelidikan yang menunjukkan bahawa pengambilan lemak tepu yang tinggi dapat mempengaruhi fungsi dan ingatan otak secara negatif,' kata Moore. Dia menambah bahawa pengambilan asid lemak jenuh yang lebih tinggi boleh menjejaskan kelajuan dan fleksibiliti ingatan serta ingatan prospektif (kemampuan anda untuk mengingat melakukan apa yang anda inginkan). Anda bermaksud untuk tidak masuk ke drive-thru, ingat?

Sumber:
https://ms.streamerium.com/17-seriously-scary-side-effects-eating-fast-foodOlder post Newer post

Your cart is currently empty.
Continue shopping