icon-search

Kelebihan Menbaca sebagai Hobi

Kelebihan Menbaca sebagai Hobi

Berapa kali anda membaca dalam seminggu? Sekali, dua kali, banyak kali? Tidak kisahlah buku fizikal ke, e-book ke, social media ke, asalkan anda membaca. Amatlah penting untuk mengekalkan tabiat membaca, kerana banyak manfaat yang anda akan perolehi. Terutamanya kanak-kanak dalam proses pembesaran. Antara kebolehan yang anda boleh dapat daripada membaca ialah:

  • mengasah kemampuan otak
  • menambah penggetahuan
  • meningkatkan konsentrasi
  • meningkatkan kualiliti tidur
  • mencegah alzheimer
  • lebih bahagia
  • mencegahkan stress 


1. Mengasah Kemampuan Otak
Dengan hanya membaca sahaja sudah dapat meningkatkan kemampuan otak. Satu kajian dilakukan, megatakan bahawa jika membaca dapat memberangsangkan segala saraf otak untuk bekerja lebih baik. Selain itu, setiap kali membaca sesuatu, otak akan membuat satu ruang baru untuk menyimpankan maklumat tersebut. Sehingga kapasiti memori otak pun terus bertambah demikian juga dengan kemampuan berfikir. Malah dapat befikir secara kritikal.


2. Menambah Penggetahuan

Dengan membaca sekejab sahaja, otak kita dapat meningkatkan pengetahuan Ini karena ketika membaca, otak akan dipenuhi dengan  informasi baru. Dengan banyaknya pengetahuan, akan lebih mudah menghadapi situasi yang rumit atau rintangan di kehidupan. 


3. Meningkatkan Konsentrasi
Jika ingin menjadi lebih konsentrasi kamu ingin menjadi pribadi yang penuh konsentrasi, usahakan agar memiliki kebiasaan membaca sedikitnya 10 menit setiap hari. Orang-orang yang gemar membaca dan bisa menikmatinya dengan baik, ia akan memiliki daya ingat tinggi, tingkat konsentrasi mengesankan dan tingkat kefokusan yang memuaskan.4. Meningkatkan Kualiti Tidur
Membaca sebelum tidur dapat meningkatkan kualiti tidur. Tambahan pula, juga dapat membantu tidur lebih cepat dan nyenyak. Tidak semestinya membaca sehingga lewat malam, hanya sekadar unuk melelapkan mata sudah cukup.  


5. Mencegah Alzheimer
Membaca bermanfaat untuk mengasah dan merangsang kemampuan otak, sehingga mampu membuat otak awet sihat sehingga terhindar dari risiko alzheimer, hilang ingatan hingga gagal fokus. Hal ini disebabkan ketika membaca, akan lagi pemikiran otak orang tersebut dengan mengingat plot, karakter, sejarah, dan juga latar belakang cerita, 


6. Lebih Bahagia
Beberapa kajian dilakukan, menemukan bahwa orang-orang yang punya hobi membaca lebih cenderung untuk rasa gembira dan tenang. Malah lebih puas dengan kehidupannya yang ada. Mereka yang mempunyai hobi sebagai membaca juga lebih sabar dan tidak mudah gelabah.


7. Mecegahkan Stress
Salah satu cara mengurangkan stress adalah dengan membaca. Sebab dengan membaca buku atau artikel kegemaraan korang, maka akan terhanyut dengan isi di dalam cerita. Sehingga stres dapat terlupakan. Membaca juga dapat memberikan ketenangan batin dan menurunkan tekanan darah.


Rugi kalau tak amalkan pembacaan, banyak lagi anda boleh perolehi untuk harian andaPriiing.....!!!!

Baik tengok notification dari SOCAZ, dengar ada promo baru nanti

Lebih mantap lagi      

 Stand by guys~~~~

www.socaz.my

Sumber:

https://www.fimela.com/beauty-health/read/3772555/punya-hobi-membaca-manfaatnya-mengagumkan-cari-tahu-yuk

https://elshinta.com/news/195095/2019/12/13/ini-manfaat-mengagumkan-dari-hobi-membacaOlder post Newer post

Your cart is currently empty.
Continue shopping