icon-search

Faedah dan Cara Diet Karbohidrat yang Betul

Faedah dan Cara Diet Karbohidrat yang Betul

"Diet karbo menurunkan berat badan dengan mengurangkan bahagian karbohidrat. Jenis diet ini sesuai untuk penghidap diabetes hingga darah tinggi. Faedah diet karbohidrat adalah banyak, salah satunya boleh menurunkan tekanan darah."

Jika anda adalah salah seorang daripada mereka yang mencari cara untuk menurunkan berat badan dengan cepat, diet karbohidrat boleh menjadi penyelesaiannya. Beberapa jenis diet karbohidrat yang mungkin biasa didengari oleh telinga anda ialah diet Atkins dan diet keto .

Diet ini dilakukan dengan mengehadkan pengambilan karbohidrat setiap hari, dan menggantikannya dengan makanan yang tinggi protein atau lemak sihat. Apakah cara yang betul untuk diet karbohidrat bagi menurunkan berat badan dengan cepat dan berkesan?

Diingatkan karbohidrat bukanlah musuh tetapi ianya penting untuk badan kita. Karbohidrat diperlukan dalam jumlah tertentu oleh badan sebagai sumber tenaga. Apabila kita mengambil karbohidrat, badan akan menyimpannya di dalam otot dan hati untuk digunakan sebagai simpanan tenaga tetapi jika diambil secara berlebihan, ianya akan bertukar menjadi lemak.

Berikut adalah kebaikan diet karbohidrat yang perlu anda ketahui:

 • Kurangkan selera makan anda
 • Kurangkan berat badan
 • Lemak perut akan berkurangan lebih cepat berbanding diet lain
 • Paras gula darah dan insulin menjadi rendah
 • Boleh menurunkan tekanan darah
 • Berkesan untuk sindrom metabolik
 • Terapi untuk beberapa gangguan otak

Pada asasnya, sesiapa sahaja boleh menjalani diet karbohidrat asalkan kaedah itu digunakan dengan betul dan tepat sasaran. Walau bagaimanapun, diet ini tidak disyorkan untuk kanak-kanak kecil dan remaja yang masih di peringkat awal, seperti pelajar sekolah menengah dan menengah. Dalam lingkungan umur tersebut, tubuh masih memerlukan banyak pengambilan nutrisi termasuk karbohidrat.  

Cara makan karbohidrat yang betul

Sebaik-baiknya, jumlah karbohidrat yang perlu diambil adalah 45-65% daripada jumlah pengambilan harian kita. Jadi, jika dalam sehari anda mengambil 2000 kalori, jumlah karbohidrat yang masuk adalah kira-kira 225-325 gram sehari.

Walau bagaimanapun, jika anda ingin menurunkan berat badan, hasilnya akan lebih cepat jika anda mengambil sekitar 50-150 gram karbohidrat setiap hari.

Sekali lagi, tiada peraturan standard untuk menjalani diet karbohidrat, kerana keadaan dan tindak balas badan ketika berdiet adalah berbeza untuk setiap orang. Jadi, adalah penting untuk bereksperimen dengan kaedah yang paling sesuai untuk badan anda.

Berikut adalah beberapa cadangan untuk anda yang ingin memulakan diet karbohidrat. Walaupun tiada kajian yang membuktikannya, panduan ini dianggap berguna bagi mereka yang pernah menghayatinya.

1. Ambil 100-150 gram karbohidrat setiap hari

Jumlah karbohidrat ini sesuai untuk anda yang telah mencapai berat badan ideal dan ingin mengekalkan berat badan sambil mengekalkan kesihatan anda.

Makan jumlah karbohidrat ini juga boleh membuat anda menurunkan berat badan, selagi ia disertai dengan kawalan bahagian dan mengira kalori .

Jenis karbohidrat yang boleh dimakan ialah:

 • Semua jenis sayuran

 • Beberapa hidangan buah setiap hari

 • Karbohidrat kompleks seperti ubi keledek, oat, dan beras perang dalam bahagian sederhana

2. Ambil 50-100 gram karbohidrat setiap hari

Julat kiraan karbohidrat ini adalah baik untuk penurunan berat badan, sementara masih membenarkan diri anda makan lebih sedikit karbohidrat. Selain itu, rangkaian ini juga bagus untuk anda yang ingin mengekalkan berat badan.

Jenis karbohidrat yang boleh dimakan dalam julat ini ialah:

 • Banyakkan sayur

 • Dua hingga tiga keping setiap hari

 • Bahagian kecil karbohidrat kompleks

3. Ambil 20-50 gram karbohidrat setiap hari

Pada jumlah ini, anda akan menurunkan berat badan dengan cepat, dan ia baik untuk anda yang mempunyai sejarah diabetes dan obesiti.

Mengambil kurang daripada 50 gram karbohidrat sehari, akan mencetuskan proses ketosis dalam badan anda. Jadi, selera makan anda akan berkurangan dan anda akan turun secara automatik.

Jenis karbohidrat yang boleh dimakan dalam julat ini ialah:

 • Banyak hidangan sayur-sayuran yang rendah karbohidrat
 • Beberapa jenis beri, dengan tambahan krim putar
 • Sebilangan kecil karbohidrat daripada makanan bukan karbohidrat seperti alpukat, kacang dan biji


Ingat, diet karbohidrat tidak bermakna anda tidak makan karbohidrat sama sekali. Jika anda masih berasa lapar, lebihkan makan sayur supaya anda tidak mengalami sesak nafas.

Apabila anda melakukan diet berkarbohidrat, jangan lupa iringi dengan beberapa senaman supaya metabolisme badan dapat terus berjalan dengan baik. Cuma, perlu diingat supaya tidak bersenam secara tiba-tiba dan berlebihan, lebih-lebih lagi jika sebelum ini anda tidak biasa. Mulakan dengan perlahan-lahan untuk badan menyesuaikan diri.

 

Pssttt! Korang tau tak Socaz HQ ada SUPER SALE !!!😍

 Jom tengok !!!

Betul ker ni? Belum cuba belum tahu...

Jangan fikir lama-lama, stok adalah terhad!

Contact number di bawah untuk order:

https://www.socaz.my/Sumber di petik dari: 

https://www.sehatq.com/artikel/mau-coba-diet-karbo-ini-cara-tepat-melakukannyaOlder post Newer post

Your cart is currently empty.
Continue shopping