icon-search

Cara Menjimatkan bil Elektrik

Cara Menjimatkan bil Elektrik

Tak kisahlah waktu apa anda ada, pasti anda semua mahu menggurangkan bil eleektrik dengan baik. Mudahlah urusan anda, dapat kurangkan bil pun sudah cukup menyelamatkan duit poket anda Penggunaan tenaga elektrik merupakan salah satu punca peningkatan CO2 di samping pengangkutan, bahan buangan dan pembangunan lain.  Pembebasan karbon adalah dari proses menghasilkan tenaga elektrik dan ini bermakna semakin kurang tenaga elektrik yang digunakan semakin kurang CO2 dibebaskan dipuncanya. Antara cara untuk mengurangkan bil elektrik adaalah dengan:


  • lampu
  • pebgawa dingin
  • plug
  • elektrik uzur
  • mesin basuh


1. LAMPU

Matikan lampu jika tidak menggunakannya. Ini adalah salah satu cara untuk menjimatkan elektrik. Selain itu, apa kata tukar mentol lampu anda kepada jenis LED. Ia bukan sahaja tahan lebih sehingga 10 tahun lama tetapi kuasanya juga tidak membuatkan bil elektrik anda melambung.

2. PENGHAWA DINGIN

Jika penghawa dingin tidak diselenggara maka ia menyebabkab tapisan udaranya menjadi kotor, tahap kesejukannya berkurangan serta tersumbat. Apabila keadaan ini dibiarkan, penghawa dingin bukan sahaja tidak dapat berfungsi secara maksimum malah terpaksa bekerja lebih yang menyebabkan penggunaan elektrik bertambah. 

Selain selenggara, cara untuk menjimatkan bil elektrik anda adalah dengan memasang penghawa dingin pada suhu di antara 20-24 darjah celcius. Cuci filter penghawa dingin sekurang-kurangnya setahun sekali. Mudah saja.

3. PLUG 

Jika sebelum ini anda hanya memadam televisyen dan tidak mencabut plug, sila berbuat demikian. Ini kerana aliran elektrik masih mengalir meskipun tidak digunakan.  Gajet seperti pengecas telefon bimbit dan microwave oven menghauskan tenaga elektrik, selagi mana ia disambungkan ke soket elektrik. 

Alat elektrik yang tidak digunakan dan dibiarkan dalam keadaan standby akan menggunakan lebih kurang 5%-10% dari jumlah bil elektrik bulanan anda. Jadi, sentiasa pastikan alat elektrik yang tidak digunakan ditutup siusnya. 

4. PERALATAN ELEKTRIK UZUR

Menggunakan peralatan elektronik yang sudah lama merupakan salah satu sebab mengapa anda perlu membayar bil elektrik lebih banyak. Sebenarnya, peralatan lama menggunakan lebih banyak tenaga berbanding model terkini yang direka bentuk dengan ciri penjimatan tenaga.

Peti sejuk yang dibeli berpuluh tahun lalu barangkali masih elok tetapi percayalah itulah punca bil elektrik bertambah. Ia lebih baik beli peralatan elektrik yang ada 5 bintang kerana ia penggunaan cekep tenaga yang baik dan bekersan

5. MESIN BASUH

Ada baiknya anda basuh dengan muatan yang pebuh. Ini kerana mesin basuh guna banyak tenaga elektrik, sebab itu ada baiknya kita basuh semua pakaian sekali gus, bukan separuh-separuh. Tambahan pula ia akan menjimatkan tenaga elektrik dan juga air. Eh eh, jangan tinggal dulu. Belum habis lagi ni  

Ni hah, SOCAZ masih buat promo ni

Nampak tak tu???   

Ia BIG SALE!!!

Ada SOCA  ALIEN SOCK M & KANIK ALIEN TAPAK HITAM M

Sepasang hanya RM4.90 je      

Murah kan, kain pun lembut dan tahan lama

Jom beli BIG SALE NI, selagi stok masih ada  

Contect kita dengan link di bawah:

www.wasap.my/60167710754 

www.wasap.my/60167710754 

www.wasap.my/60167710754 

www.socaz.my

Sumber:
Older post Newer post

Your cart is currently empty.
Continue shopping