icon-search

Cara Menjadi Pemimpin yang Hebat

Cara Menjadi Pemimpin yang Hebat

Pemimpin adalah pengarah, bos atau konduktor parti politik, kumpulan sosial atau kumpulan lain. Pemimpin dilihat sebagai orang yang mampu mendorong, memotivasi, dan mempengaruhi tingkah laku atau cara berfikir anggota pasukannya untuk bekerja untuk kebaikan bersama. Bagaimana untuk menjadi pemimpin yang hebat? 

1. Belajar untuk Mendengarkan dan Menjadi Pendengar yang Baik. 

Orang-orang yang tidak mahu mendengarkan orang lain adalah individu yang sangat menjengkelkan. Begitu juga dengan para pemimpin yang tidak mahu mendengar keluh kesah orang bawahannya. Perkara ini sebenarnya tidak hanya harus dilakukan oleh seorang pemimpin, namun harus dilakukan oleh semua orang di muka bumi ini. Akan tetapi, seperti yang sudah didefinisikan di awal artikel bahawa seorang pemimpin adalah individu yang bertanggungjawab atas setiap orang bawahannya. Jadi, pemimpin memiliki kewajipan untuk mahu mendengarkan segala keluh kesah yang disampaikan oleh mereka, terutama terhadap tantangan-tantangan yang dihadapi pekerjanya dalam mengejar tujuan bersama. 

Belajar untuk mendengarkan bererti kita belajar untuk memahami apa yang disampaikan oleh orang lain tentang apa yang mereka rasakan saat ini. Sehingga, belajar untuk mendengarkan bukan untuk membalas atau menjawab apa yang dibicarakan dengan melawan bicara tanpa mengerti dan memahami apa yang mereka maksudkan. 

Untuk menjadi pemimpin yang hebat, kita perlu meluangkan waktu khusus untuk mendengarkan keluh kesah mereka. Bila perlu, kita bertanya secara langsung “Apakah ada yang boleg saya bantu? Jika ada, mungkin kita boleh berbual atau berbincang bersama-sama” Pertanyaan ini bagus untuk mengajak perkerja untuk berbincang bersama, kerana mungkin sahaja mereka merasa malu atau takut untuk mengajak kita berbincang. Menjadi seorang pendengar yang baik adalah kriteria pemimpin yang hebat dan diidam-idamkan. Ketika permasalahan di dunia kerja semakin meningkat, pemimpin yang hebat adalah seorang yang sangat diperlukan oleh semua pekerja. 

2. Suka Meluangkan Waktu dengan Pekerja. 

Sesibuk apapun kita, sebagai seorang pemimpin kita tetap perlu meluangkan waktu khusus untuk anggota tim kita. Perlu dibezakan bahawa meluangkan waktu bukanlah terus memperhatikan, mengawasi atau mengarah semua anggota pekerja kita, sampai-sampai mereka tidak bebas dalam mengerjakan tugas. Meluangkan waktu untuk tim bukanlah seperti itu, namun memberikan mereka kebebasan untuk bekerja dan berkreasi. Di saat yang sama, kita juga meluangkan waktu untuk melihat hasil pekerjaan mereka, terutama ketika mereka sedang memerlukan kehadiran kita di dalam pasukan.  

Misalnya, ketika ada waktu senggang, seorang pemimpin yang hebat membuka ruang untuk berbincang santai bersama pekerjanya untuk saling bertukar idea dan cerita. Perbincangan yang santai ini boleh dilakukan ketika waktu makan siang atau di luar waktu pejabat. Kita boleh mengadakan acara makan-makan dan diisi oleh perbincangan ringan tersebut. 

Pemimpin yang hebat tidak akan pernah membiarkan pekerjanya berjuang sendirian, meskipun pemimpin tersebut memberikan kebebasan dan kepercayaan pada pekerjanya untuk bekerja. Singkatnya, mereka tidak akan lepas tangan begitu saja. 

3. Mahu Mengakui Kesalahan. 

Mahu mengakui kesalahan yang diperbuatnya adalah salah satu cara yang diperlukan untuk menjadi pemimpin yang hebat. Permasalahan yang semakin banyak di tahun ini akan menciptakan kesalahfahaman yang lebih banyak juga. Kesalahfahaman dan kekeliruan bukan hanya dilakukan oleh pekerja, namun pemimpin juga boleh melakukan hal yang sama. 

Untuk menjadi pemimpin yang hebat dan mengakui kesalahan adalah hal yang sangat terpuji. Sikap ini boleh menjadikan kita sebagai pemimpin yang hebat. Mengapa? Kerana tidak ada satupun manusia yang tidak pernah melakukan kesalahan, namun bagaimana cara kita mengakuinya itu adalah hal yang penting untuk diingat. Ketika seorang pemimpin mahu mengakui kesalahannya, ini akan menjadi contoh atau teladan yang baik bagi pekerjanya, kerana pekerja akan mencontoh sikap dan kelakukan yang dimiliki pemimpinnya. 

4. Tetap Bersikap Tenang walaupun Berada di bawah Tekanan. 

Sebagai manusia normal, memang wajar jika kita merasa stress ketika sedang berada di bawah tekanan. Akan tetapi, seorang pemimpin yang hebat akan mampu untuk tetap bersikap tenang dan tidak terbawa emosi, meskipun dia sedang menghadapi situasi yang tidak menyenangkan. Pemimpin yang hebat juga tidak akan memberikan kemarahan dan rasa stressnya kepada pekerjanya. Mereka tahu bagaimana caranya mengatasi amarah mereka, sehingga kemarahan itu tidak dilepaskan kepada pekerjanya. 

Mereka yang berhak masuk ke dalam kategori pemimpin yang hebat adalah para pemimpin yang siap memotivasi dan mendukung pekerjanya, bukan mereka yang menyebarkan kebencian, amarah dan rasa stress yang sedang mereka rasakan kepada pekerjanya.

 

WOW! SOCAZ ada buat YEAR END SALE !!

Jualan dengan hottest item sahaja:

  • Promosi Box Of Happiness
  • Handsock Cik Wania
  • Handsock Cik Wania Blink Blink 
  • Handsock Ainisha 2.0
  • Ecosock Package
  • Stokin Essential

Jangan fikir lama-lama, stok adalah terhad!

Contect number di bawah untuk order:

https://www.socaz.my/


Sumber:
https://www.studilmu.com/blogs/details/6-cara-menjadi-pemimpin-yang-hebatOlder post Newer post

Your cart is currently empty.
Continue shopping