icon-search

Cara Meningkatkan Keyakinan Diri

Cara Meningkatkan Keyakinan Diri

Apabila anda percaya pada diri anda, anda akan lebih bersedia untuk mencuba perkara-perkara baru. Sama ada anda memohon promosi atau mendaftar untuk kelas memasak, mempercayai diri anda adalah kunci untuk meletakkan diri anda di sana.

Apabila anda merasa yakin dalam diri anda, anda dapat menumpukan sumber anda ke tugas yang sedang di tangan. Daripada membuang masa dan tenaga membimbangkan bahawa anda tidak cukup baik, anda boleh menumpukan tenaga anda untuk usaha anda. Jadi akhirnya, anda akan melakukan yang lebih baik apabila anda merasa yakin.

Sebagai contoh, jika anda merasa yakin tentang persembahan yang akan anda buat, anda akan memberi tumpuan kepada menyampaikan mesej anda kepada khalayak anda. Jika bagaimanapun, anda kurang keyakinan terhadap kemampuan anda untuk berkomunikasi, anda mungkin bimbang bahawa tiada siapa yang mendengarkan anda atau anda mungkin sibuk dengan kekacauan.

Akibatnya, anda mungkin berjuang untuk menumpukan perhatian dan anda mungkin tersandung pada kata-kata anda-yang boleh memperkuat kepercayaan anda bahawa anda tidak baik untuk memberikan persembahan.

Nasib baik, ada perkara yang boleh anda lakukan untuk meningkatkan keyakinan diri anda. Sama ada anda kurang percaya diri dalam satu kawasan tertentu atau anda berjuang untuk merasa yakin tentang apa-apa, strategi ini dapat membantu.

1 - Berhenti Membandingkan Diri Anda kepada Orang Lain

Sama ada anda membandingkan bagaimana anda melihat kepada rakan anda di Facebook atau anda membandingkan gaji anda dengan pendapatan rakan anda, perbandingan tidak sihat. Malah, kajian 2018 yang diterbitkan dalam Personaliti dan Perbezaan Individu mendapati hubungan langsung antara iri hati dan perasaan anda terhadap diri anda.

Penyelidik mendapati bahawa orang yang membandingkan diri mereka dengan orang lain, mengalami iri hati. Dan lebih iri mereka mengalami, lebih buruk mereka merasakan diri mereka sendiri. Ia boleh menjadi kitaran ganas.

Perhatikan masa apabila anda membandingkan kekayaan, harta benda, kemahiran, pencapaian dan sifat anda. Berfikir bahawa orang lain lebih baik atau lebih banyak akan menghancurkan keyakinan anda pada diri sendiri.

Apabila anda melihat anda sedang membandingkan perbandingan, ingatkan diri anda bahawa berbuat demikian tidak membantu. Setiap orang menjalankan perlumbaan mereka sendiri dan kehidupan bukan persaingan.

2 - Mengurus Badan Anda

Sukar untuk merasa baik dengan diri anda jika anda menyalahgunakan badan anda. Ketatkan tidur, makan makanan yang tidak sihat, dan menahan diri dari latihan akan mengambil tol pada kesejahteraan anda.

Kajian secara konsisten menunjukkan bahawa aktiviti fizikal meningkatkan keyakinan. A stud tahun 2016 yang diterbitkan dalam Penyakit dan Rawat Neuropsychiatrik mendapati bahawa aktiviti fizikal secara tetap meningkatkan imej badan peserta. Dan apabila imej badan mereka bertambah baik, mereka berasa lebih yakin.

Buat penjagaan diri sebagai keutamaan. Apabila anda merasakan yang terbaik secara fizikal, anda secara semula jadi berasa lebih yakin tentang diri anda.

3 - Amalkan Kecenderungan Sendiri

Kesederhanaan diri melibatkan merawat diri anda dengan kebaikan apabila anda melakukan kesalahan, gagal, atau mengalami kemunduran. Bercakap kepada diri anda dengan kasar, tidak akan memotivasi anda untuk melakukan yang lebih baik. Malah, kajian menunjukkan ia cenderung mempunyai kesan sebaliknya.

Kajian tahun 2009 yang diterbitkan dalam Journal of Personality mendapati bahawa belas kasihan diri menyumbang kepada keyakinan yang lebih konsisten. Berfikir, "Semua orang kadang-kadang terganggu," bertentangan dengan, "Saya sangat bodoh. Saya merosakkan segala-galanya, "boleh membantu anda merasakan kebaikan walaupun jika anda tidak melakukan seperti yang anda harapkan.

Daripada mengalahkan diri sendiri atau memanggil nama anda, cuba bercakap dengan diri sendiri seperti yang anda cakapkan kepada sahabat yang dipercayai. Potong diri sendiri sedikit, ketawa pada diri sendiri, dan ingatkan diri anda bahawa tiada siapa yang sempurna.

4 - Rayakan Self-Doubt

Kadang-kadang, orang menangguhkan melakukan sesuatu seperti mengundang seseorang pada tarikh atau memohon promosi-sehingga mereka merasa lebih yakin. Tetapi kadang-kadang, cara terbaik untuk mendapatkan keyakinan adalah dengan melakukan.

Amalkan menghadapi beberapa ketakutan anda yang berpunca daripada kekurangan keyakinan diri. Jika anda takut anda akan memalukan diri anda atau anda berfikir bahawa anda akan merosakkan, cuba juga.

Itu tidak bermakna anda tidak perlu mempersiapkan atau mengamalkan, sudah tentu. Sekiranya anda mempunyai ucapan besar yang akan datang, berlatih di depan rakan dan keluarga anda supaya anda mendapat sedikit keyakinan.

Tetapi jangan tunggu sehingga anda rasa yakin 100 peratus sebelum anda meneruskan. Anda mungkin tidak akan sampai di sana.

Untungnya, memeluk sedikit keraguan diri sebenarnya boleh membantu anda melakukan lebih baik. Satu kajian 2010 yang diterbitkan dalam Psikologi Sukan dan Latihan mendapati bahawa atlet yang memeluk keraguan diri mereka mengalahkan atlet yang 100 peratus yakin dalam diri mereka.

5 - Menjalankan Eksperimen Perilaku

Apabila otak anda memberitahu anda bahawa anda tidak mempunyai perniagaan bercakap dalam mesyuarat atau bahawa anda terlalu berbentuk untuk bersenam, ingatkan diri anda bahawa pemikiran anda tidak selalu tepat. Dan kadang-kadang, cara terbaik untuk menangani pembicaraan diri negatif adalah mencabar kenyataan tersebut.

Cuba buat sesuatu yang otak anda memberitahu anda bahawa anda tidak boleh. Beritahu diri anda sendiri percubaan dan lihat apa yang berlaku.

Anda mungkin belajar bahawa menjadi agak cemas atau membuat beberapa kesilapan tidak seteruk seperti yangOlder post Newer post

Your cart is currently empty.
Continue shopping