search

Cara Menangani Perasaan Marah denagn Baik

Cara Menangani Perasaan Marah denagn Baik

Marah, siapa je tak rasa marah. Bayi kecil pun tahu perasaan marah jika kita tidak beri perhatian kepada mereka. Marah itu merupakan emosi yang normal baik setiap manusia. Namun, marah yang keterlaluan akan membawa banyak perkara negatif, seperti menjejaskan imej sendiri dan hubungan anda dengan orang lain.

Ada baiknya jika kita tidak berasa marah secara keterlaluan, sebab itu ada beberapa cara untuk menangani perasaan itu. Antaranya:

  • tarik nafas dalam-dalam
  • rehatkan diri
  • luahkan selepas tenang & jangan menyimpan dendam
  • berjalan-jalan sekejap untuk kosongkan minda
  • mainkan lagu kegemaran korang 
  • regangkan otot-otot yang tegang


1. Tarik Nafas Dalam-dalam

Menarik nafas dalam-dalam adalah salah satu cara untuk meredakan emosi. Cara ini akan dapat merehatkan kembali dan menurunkan ketegangan ini, Hanya perlu menarik nafas dalam-dalam. 

Supaya oksigen masuk ke dalam badan lebih banyak dan tubuh membantunya untuk melepaskan ketegangan. Kalau tak boleh jugak, pejamkan mata secara perlahan lalu tarik nafas dalam-dalam. Caranya dengan menghirupnya dari hidung dan mengeluarkannya secara perlahan dari mulut. Ulang langkah ini sampai anda rasa tetang.


2. Rehatkan Diri

Cari aktiviti yang membuatkan anda tenang. Anda boleh menonton cerita, melukis atau melakukan senaman yoga. Apa-apa aktivit yang menarik untuk anda boleh buat.


3. Luahkan selepas Tenang & Jangan Menyimpan Dendam

Apabila anda sudah tenang, luahkan kekecewaan anda dengan tegas tetapi tidak konfrontatif. Nyatakan kerisauan dan keperluan anda dengan jelas dan dalam nada yang terkawal. Percayalah, memberi kemaafan sangat berkesan untuk menenangkan diri anda. 

Bukan itu sahaja, kemaafan juga membolehkan anda belajar sesuatu atau mengambil pengajaran daripada situasi tersebut. Menyimpan dendam tidak akan bawa ke mana-mana pun. Ingat, dendam merosakkan diri anda.


4. Berjalan-jalan sekejap untuk Kosongkan Minda

Saat emosi sedang memuncak, cubalah untuk bangkit dari duduk dan berjalan-jalan sekejap. Berjalan kaki termasuk berolahraga ringan yang bisa menjadi pilihan untuk memancing tubuh melepaskan hormon endorfin atau yang disebut dengan hormon bahagia. Anda boleh pandang benda lain selain memikirkan perasaan marah itu. Tak perlulah lama sangat 5 minit sudah cukup. 


5. Mainkan Lagu Kegemaran korang

Tahukah anda bahawa irama lagu boleh memanipulasikan perasaan kita bila mendengarnya. Saat sedang marah, cubalah untuk mendengarkan musik dengan irama yang menenangkan agar tubuh juga secara tidak langsung mengikuti iramanya. Dengan begitu, nafas dan denyupan jantung anda akan melambat kembali ke kondisi normal, bahkan lebih rilek dari sebelumnya. 

6. Regangkan otot-otot yang tegang

Daripada badan asyik tegang je, baik korang regangkannya. Cara ini sangat mudah dan efektif dan anda akan mudah rasa tenang dan mampu menghadapi situasi dngan perasaan tenang.  

Caranya mudah, regangkan semua otot di tubuh dari mulai kepala hingga kaki. Misalnya, gerakkan bahu ke belakang perlahan, putar leher ikut berlawanan jam. Selain itu, putar tubuh ke kanan dan ke kiri untuk merehatkan otot pinggul dan punggung Anda.



nak tahu apa yang best?

BIG SALE SOCAZ masih berjalan lagi

Sepasang hanya RM4.90 je siap FREE POSTAGE lagi

Sabah & Sarawak hanya tambahkan RM8 je, jimat RM9 

Jangan lepaskan peluang ini

Stok pun dah nak habis

Contact link di bawah untuk order:

www.wasap.my/60167710754/socazhq
www.wasap.my/60167710754/socazhq

www.wasap.my/60167710754/socazhq

www.socaz.my

Sumber:



Older post Newer post

Your cart is currently empty.
Continue shopping