icon-search

Cara Memasarkan Produk Dalam Talian

Cara Memasarkan Produk Dalam Talian

Anda baru mula berniaga? Jom ikuti tips ini untuk mendapatkan jualan yang berkesan   

1. Gunakan Media Sosial

Media sosial ialah salah satu strategi pemasaran terbaik untuk meningkatkan kehadiran anda dalam talian dan berkomunikasi dengan pelanggan. Ia juga percuma! Inilah faedah menggunakan media sosial untuk mempromosikan perniagaan anda termasuk:

 • Anda boleh berkongsi promosi baharu dan akan datang dengan pelanggan anda.
 • Pelanggan mudah mencari anda dalam talian dan mendapatkan maklumat tentang perniagaan anda seperti lokasi, waktu buka, butiran hubungan dan banyak lagi.
 • Berkomunikasi secara langsung dengan pelanggan anda dan membina hubungan.

Media sosial merupakan satu alat yang serba boleh. Anda boleh menggunakannya untuk bereksperimen dengan format kandungan yang berbeza untuk mengembangkan kehadiran sosial anda. Berikut ialah beberapa perkara yang boleh anda lakukan di Facebook dan Instagram.

2. Fokus Pada SEO Anda

Salah satu teknik utama dalam strategi pemasaran kandungan ialah penciptaan kandungan dalam pelbagai format (seperti artikel blog, video dan siaran media sosial) dan mengedarkannya dalam talian.

Anda boleh bercakap tentang produk anda secara semula jadi dan merangsang minat di kalangan khalayak sasaran anda dengan kandungan yang hebat. Salah satu elemen terpenting untuk pemasaran kandungan yang baik ialah SEO.

Berikut ialah lima petua SEO penting untuk dimasukkan ke dalam strategi anda:

 • Gunakan keywords atau kata kunci dalam kandungan anda. Mulakan dengan penyelidikan kata kunci menggunakan alat seperti AHREFS atau SEMRush untuk mengenal pasti kata kunci dan frasa yang pengguna anda cari dalam talian. Kemudian, pastikan anda menggunakan kata kunci ini ke dalam kandungan anda untuk mendapatkan kedudukan yang lebih baik dan membantu pelanggan mencari anda di Google.
 • Optimumkan imej anda. Imej yang terlalu besar boleh memperlahankan kelajuan laman web anda, jadi gunakan perisian pemampat imej seperti TinyPNG untuk mengurangkan saiz fail sebelum memuat naiknya ke laman web anda.
 • Optimumkan kelajuan laman web anda. Salah satu aduan tebesar daripada pelanggan dalam talian ialah laman web yang mengambil masa yang lama untuk dimuat turun. Gunakan alatan seperti Page Speed Insights percuma Google yang akan menganalisis dan mendiagnosis sebab di sebalik kelajuan laman web anda.
 • Dapatkan backlinks atau pautan balik daripada laman web berkuasa tinggi. Pautan balik adalah hiperpautan dari satu laman web ke laman web yang lain. Laman web berkuasa tinggi pula adalah laman web yang dipercayai oleh enjin carian dan pengguna. Jika tapak web anda mempunyai bilangan pautan balik yang mencukupi, ia memberi isyarat kepada Google bahawa laman web anda juga berkualiti tinggi dan akan membantu meningkatkan kedudukan anda.
 • Gunakan pautan dalaman untuk memautkan halaman yang berbeza di tapak web anda kepada satu sama lain. Amalan SEO yang baik ialah memautkan halaman berprestasi terbaik anda ke halaman yang memerlukan rangsangan. Pautan dalaman juga akan membimbing Google untuk memahami kandungan anda dengan lebih baik dan boleh meningkatkan kedudukan laman web anda.

3. Gunakan Pemasaran E-mel

Juga dikenali sebagai surat berita, pemasaran e-mel ialah salah satu saluran paling berkesan untuk mningkatkan hasil. Ia merupakan strategi pemasaran yang kos efektif untuk anda berkomunikasi dengan pelanggan anda pada bila-bila masa. Anda hanya perlu mendaftar dengan penyedia perkhidmatan pemasaran e-mel seperti Mailchimp dan anda akan mempunyai akses kepada semua alatan yang anda perlukan untuk mencipta, menjadualkan dan menghantar kandungan anda.

4. Melaksanakan Program Rujukan Dalam Talian

Pelanggan berkemungkinan empat kali lebih besar untuk membuat pembelian apabila mereka dirujuk oleh rakan. Inilah sebabnya program rujukan sering digunakan sebagai strategi pemasaran untuk meninggikan kesedaran jenama dan dari mulut ke mulut yang positif.

Tetapi apakah program rujukan? Ia merupakan satu inisiatif yang direka oleh perniagaan untuk memberi insentif kepada pelanggan sedia ada untuk memperkenalkan produk dan perkhidmatan perniagaan kepada kenalan mereka untuk menukarkan pelanggan baharu. Insentif selalunya disediakan dalam bentuk ganjaran, diskaun dan banyak lagi, dan diberikan kepada pelanggan sedia ada dan baharu selepas pelanggan tersebut membuat pembelian.

Berikut ialah beberapa cara untuk bermula:

 • Gunakan templat rujukan pelanggan percuma untuk memulakan program rujukan anda. Templat percuma boleh melengkapkan anda dengan garis panduan yang jelas tentang cara untuk bermula. Ia memberi anda idea tentang cara membuat permintaan e-mel rujukan, e-mel susulan dan kandungan yang menerangkan program rujukan perniagaan B2B anda kepada pelanggan anda.
 • Tentukan jenis insentif yang anda ingin berikan. Adakah anda ingin memberikan diskaun, memperuntukkan mata atau kredit, atau memberi hadiah percuma? Ketahui jenis insentif yang paling berkesan untuk pelanggan anda.
 • Rancang bagaimana anda ingin mempromosikan program rujukan anda. Adakah anda mahu mempromosikan melalui surat berita? Artikel blog di laman web anda? Pengumuman di media sosial anda? Sediakan pelan promosi supaya anda boleh menggunakannya untuk berkongsi maklumat tentang program rujukan anda setelah ia disiarkan secara langsung.

Sumber:
https://www.dropee.com/pages/5-strategi-pemasaran-dalam-talian-terbaik-untuk-pks/Older post Newer post

Your cart is currently empty.
Continue shopping