search

Cara Belajar secara Bekesan

Cara Belajar secara Bekesan

Mesti anda anda semua tak suka belajar atau mengulang kaji kan? Sebab banyak kali baca, tak jugak masuk, malah tambah tak faham lagi lah. Sebab tu, kita ada cara utuk belajar dengan bekesan, malah dapat meningkatkan lagi pemahaman kita. Ada caranya membuat anda ulang kaji sampai faham.


1). BUAT NOTA KECIL YANG MENARIK

Nota kecil ataupun mindmap amat mudah untuk para pelajar untuk mengulang kaji. Kerana ia tidah tebal, mudah dengan catatan ringkas. Malah ia menjimatkan masa daripada selak buka teks setiap muka surat kan. Dengan nota sendiri, korang boleh tambahkan warna dan gambar, nanti senang nak ingat apa korang tulis.

Buat nota dalam bentuk-bentuk yang dapat menarik minta kita untuk membaca. Kemudian tampalkan nota kita itu ditempat yang mudah untuk kita lihat dan baca.


2). BELAJAR IKUT WAKTU KESESUAIAN ANDA

Ada orang belajar waktu awal pagi seperti 3am hingga 5pm. Dan ada juga belajar pada lewat malan sebab sunyi dan sesuia untuk ulang kaji. Ada jugak belajar waktu pagi dan waktu petang rehat. Sebenaarmya, kita kena tepuk dada tanya selera. Kita kena tahu kita boleh belajar pada waktu berapa. Sebab waktu orang lain, kerja pun lain. 

Jadi jangan kecil hati kalau nampak orang ulang kjaji tapi korang tak. Tapi korang pun kenalah set kan jam dan waktu berapa lama koang boleh study. Kalau banyk belatih, lebih baik. Latihan yang disusun dan dibuat secara kemas secara tidak langsung dapat menaikkan mood study dan memudahkan proses mengulangkaji. 


3). TEMPAT BELAJAR YANG TERANG, TERSUSUN & BERSIH

Keadaan persekitaran juga memainkan peranan penting dalam mengulangkaji. Nak tak nak, kena jugak cari tempat belajar yang ada cahaya, bersih dan tersusun tempatnya. Boleh jugak kena jauh dengan semua gajet & tv supaya tidak menggangu kita untuk focus. 

Tempat yang cerah dapat membantu mengurangkan rasa mengantuk semasa belajar. Persekitaran yang ceria, cerah, bersih adalah amat penting semasa belajar. Persekitaran yang cerah akan lebih membantu proses pembelajaran berbanding persekitaran yang malap. 


4). JAGA PEMAKANAN KORANG

Jangan pulak sebab korang sibuk belajar, korang tak jaga makan. Hah, minum air tenaga & kopi berlebihan pun tak sesuai tau,  sebab ia mudahkan korang rasa penat. Lagi teruk, pastinya akan memberi impak serta merta seperti rasa pening kepala. 

Lebih baik untuk minum air masak untuk mengurangkan rasa mengantuk kerana ianya membantu peredaran oksigen sehingga ke otak yang amat bagus untuk proses mengulangkaji disamping menjaga kesihatan dengan baik.


5). BERSENAM


Jika anda bersenam, anda dapat memperkuatkan badan serta minda dengan serentak. Kajian mendapati, anda boleh mempertingkatkan kelajuan memproses otak dan pelbagai kebolehan kognitif lain dengan hanya setengah jam senaman aerobik.


6). REHAT SECUKUPNYA

Walapun pun belajar, jangan lupa untuk berehat. Ini kerana badan dan otak korang tak akan dapat masukan pelajaran itu kerana terlalu penat untuk belajar. Mengambil rehat yang mencukupi dapat meningkatkan produktiviti dan fokus ke atas tugas yang dilakukan. Malah ada kaitan rapat antara kekurangan dalam kemahiran berfikir dan sensitif terhadap stress dengan tidur yang tidak mencukupi. 


7). BERI GANJARAN KEPADA DIRI ANDA

Beri anda satu ganjaran yang anda suka. Sentiasa memberi ganjaran kepada diri sendiri jika anda berjaya mencapai sesuatu matlamat. Teknik ini dapat membantu untuk memberi fokus ke atas tugas yang perlu diselesaikan. Ini dapat meningkatkan lagi motivasi diri kita.


8). BERDOA SEBAGAI TANDA SYUKUR

Amalkan lah sentiasa berdoa sebelum belajar supaya dimudahkan untuk memahami setiap apa yang diajarkan dan berdoalan selepas belajar sebagai tanda kita bersyukur dengan ilmu yang sudah diberikan kepada kita.


Akhir kata, setiap individu menunjukkan respond yang berlainan terhadap pelbagai jenis tips atau teknik belajar. Ianya bergantung kepada diri individu itu sendiri. Jangna putus asa pada separuh jalan, kerana perjalanan anda masih jauh. Semoga tips belajar secara berkesan yang dikongsikan dapat membantu anda untuk belajar lebih fokus



Okey, dah siap tu, kita ke iklan pulak   

Dah tengok BIG SALE?  

SOCAZ masih adakan SALE NI, rare tau kita buat lama macam ni

Rugi lah kalau korang tak join sale ni, sebab murah     

Sepasang RM4.90 je, kalau sale habis, habis lah   

Nak tahu lebih lagi? Ikut SOCAZ offcial FB, IG & Telegram

Jumpa korand di sana   

www.socaz.my

Sumber:



Older post Newer post

Your cart is currently empty.
Continue shopping