icon-search

Buah-buahan yang mengandungi vitamin c

Buah-buahan yang mengandungi vitamin c

Vitamin C adalah antioksidan terbaik yang dikenal memiliki manfaat untuk meningkatkan kekebalan tubuh. Merupakan vitamin yang larut dalam air, vitamin C biasa kita temukan dalam sayuran dan buah-buahan.

Tahukah anda, buah limau bukan buah yang mengandungi paling tinggi vitamin C? Tetapi buah jambu batu mempunyai kandungan vitamin C paling tinggi.

Beberapa buah lain yang mengandung vitamin C adalah:

1. Jambu batu 

Jambu batu mengandung vitamin C paling tinggi. Kandungan vitamin C dalam jambu batu adalah sebanyak 206 mg, lebih tinggi dibandingkan dengan sebiji buah limau yang mengandungi vitamin C sebanyak 59-83 mg.

Selain vitamin C, jambu batu juga mengandungi banyak serat. Kandungan seratnya juga melebihi kandungan serat yang dimiliki oleh limau.


2. Betik

Sesetengah buah betik mengandungi lebih kurang 94 mg vitamin C. Jumlah ini lebih tinggi dibandingkan kandungan vitamin C dalam buah limau. Mengikut kajian, makan betik dapat membantu mencerahkan kulit dan memperkuat tulang kerana kandungan vitamin C yang tinggi dalam buah betik.

Selain vitamin C, betik juga kaya dengan serat, vitamin A, vitamin B kompleks (seperti asid folat, vitamin B6, vitamin B2, dan vitamin B1), kalium, dan kalsium.

Oleh itu, betik dapat memberi beberapa manfaat kepada tubuh antaranya melancarkan pencernaan (serat), menjaga kesihatan kulit dan mata (vitamin A), membantu meningkatkan metabolisme tubuh (vitamin B kompleks), dan mengawal tekanan darah (kalium).

3. Kiwi

Sebiji buah kiwi mengandungi vitamin C sebanyak 84 gram. Kandungan vitamin C dalam buah kiwi juga lebih tinggi dibandingkan dengan kandungan vitamin C dalam buah limau. Kandungan antioksidan dari vitamin C yang tinggi membuatkan buah kiwi dapat membantu melawan infeksi dan radikal bebas dalam tubuh.

Buah kiwi juga mengandung vitamin A, vitamin E, dan vitamin K. Manakala, mineral yang terkandung dalam buah kiwi adalah kalium, zat besi, dan magnesium.

Selain itu, buah kiwi juga merupakan sumber makanan yang kaya dengan asid lemak omega 3, di mana omega 3 dapat membantu menurunkan risiko penyakit jantung dan strok.

4. Strawberi

Setengah gelas (125 ml) strawberi mengandungi 52 mg vitamin C. Sedikit di bawah kandungan vitamin C dalam limau, tetapi strawberi tetap mempunyai manfaat kepada tubuh.

Selain vitamin C, strawberi juga mengandung antosianin dan asid ellagik. Kajian membuktikan, mengambil strawberi dapat membantu mencegah kanser, penuaan, peradangan, dan penyakit saraf.

Buah strawberi kaya dengan antioksidan dan juga mengandung vitamin B kompleks, vitamin A, vitamin E, kalium, zat besi, dan iodium, yang tentunya sangat bermanfaat kepada tubuh kita.

5. Nanas

Sebanyak 39 hingga 49 gram vitamin C terkandung dalam setengah gelas (125 ml) buah nanas. Tidak jauh beza dengan kandungan vitamin C yang ada dalam buah strawberi

Selain vitamin C, buah nanas juga terkenal dengan kandungan bromelain yang ada di dalamnya. Bromelain merupakan enzim pencernaan yang membantu memecahkan protin dalam makanan dan mengurangi kembung, serta dapat bertindak sebagai anti peradangan. Buah nanas juga mengandungi vitamin B kompleks dan vitamin A dalam jumlah sedikit.

6. Mangga

Lebih sedikit dari kandungan vitamin C yang ada dalam buah-buahan di atas, kandungan vitamin C dalam buah mangga adalah sebanyak 29 mg. Selain sebagai sumber vitamin C, mangga juga kaya dengan vitamin A, vitamin B6, vitamin C, vitamin E, kalium, dan tembaga. 
WOW! SOCAZ ada buat FEBRUARI SALE!!

Jualan dengan hottest item sahaja:

  • Stokin Soka Alien M
  • Stokin Kanik Mansock K Dark Choc (Percuma Facemask)
  • Handsock Kayla
  • Princess Handsock

Jangan fikir lama-lama, stok adalah terhad!

Contect number di bawah untuk order:

https://www.socaz.my/


Sumber di petik dari:
https://jovee.id/vitamin-c/
https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/fmt-ohsem/ohsem-sihat/2020/12/14/6-buah-buahan-ini-lebih-tinggi-vitamin-c-dari-limau/Older post Newer post

Your cart is currently empty.
Continue shopping