icon-search

Bagaimana Media Sosial memberi impak kepada orang muslim

Bagaimana Media Sosial memberi impak kepada orang muslim

Sama seperti di rantau lain, negara dengan majoriti Muslim telah menyaksikan penyebaran dan penggunaan platform media sosial seperti Facebook, Twitter dan YouTube yang pesat sejak kebelakangan ini. 

Di Dunia Arab, Facebook masih menjadi laman web rangkaian sosial terkemuka dengan 81,302,064 pengguna. Twitter diikuti dengan 5,797,500 pengguna (Laporan Media Sosial Arab, 2014). Wilayah Arab hanya berada di tempat kedua selepas Amerika Syarikat dalam hal jumlah tontonan YouTube setiap hari. Dengan 90 Juta tontonan video setiap hari, Arab Saudi mempunyai jumlah tontonan YouTube tertinggi di dunia bagi setiap pengguna Internet (Berita Arab, 2014).

Populariti platform media sosial di Dunia Arab telah menyebabkan beberapa ulama menjangkakan kesannya terhadap kehidupan beragama akan meningkat. Hujah biasa ialah media sosial berpotensi mengubah agama dan amalan ketakwaan manusia. Kesan media sosial terhadap tingkah laku keagamaan individu dan masyarakat dalam persekitaran yang dicirikan oleh konservatisme dan tradisionalisme, dikatakan, akan lebih mendalam daripada persekitaran yang bercirikan liberalisme dan keterbukaan.

Berkomunikasi dan memenangi hati dan fikiran orang yang beriman dan tidak beriman melalui dakwah adalah komitmen utama bagi kebanyakan orang Islam dan pemimpin Islam. Hari ini, media sosial telah menjadi alat yang tidak ternilai untuk meneruskan jalan dakwah dan penyebaran pemikiran umat Islam. Hanya sedikit suara yang mengecam penggunaan media digital baharu sebagai tidak sesuai dengan amalan Islam. Sebagai contoh, Abdul Aziz Al Shaikh, Mufti Besar di Arab Saudi, memajukan sikap kritis terhadap platform media sosial seperti Facebook dan Twitter kerana, seperti yang dikatakannya, mereka menyebarkan pembohongan dan boleh memusnahkan hubungan yang terjalin di dunia nyata. Dalam garis yang sama, pihak berkuasa agama di beberapa negara Islam mengeluarkan fatwas menentang penggunaan media sosial seperti Twitter, berhujah kerana ia tidak sesuai dengan syariat kerana menuduh dan mempromosikan pembohongan.

Walaupun sebilangan pemimpin agama Islam menasihatkan pengikut mereka untuk tidak menggunakan platform media sosial, majoriti ulama dan pendakwah memanfaatkan keberkesanan dan kecekapan media sosial dalam berinteraksi dengan masyarakat beriman dan meningkatkan kesetiaan dan kesetiaan mereka.

Semasa generasi pertama Internet, terdapat beberapa laman web tradisional seperti Islam Online yang bertindak sebagai kedai sehenti untuk maklumat agama dan perkhidmatan menyeluruh kepada ummah Islam.

Perkembangan platform digital semasa era kedua Internet membawa kepada proses melemahkan sifat monopoli agama ortodoks. Bagi kebanyakan orang, media sosial menjadi platform ideal, Masjid atau madrasah baharu , untuk penyebaran fahaman Islam. Platform digital ini membawa kepada kemunculan apa yang dipanggil oleh sesetengah orang sebagai " fatwa Facebook ". F-Fatwa memperkenalkan paradigma baharu kepada amalan ajaran agama dalam cara ia digubal, dikeluarkan, disebarkan, diterima dan dilaksanakan. F-Fatwa mencetuskan ulasan dan maklum balas di kalangan banyak sektor masyarakat Islam, termasuk pihak berkuasa agama, intelektual Islam serta golongan muda Islam bandar atau sekular.

Salah satu jenis penggunaan platform media sosial Islam adalah dakwah, yang popular secara meluas di kalangan pendakwah Islam. Mohammad Al-Arifi mendahului senarai dengan sembilan juta pengikut, kedua Aid al-Qarni dengan tujuh juta, diikuti Ahammad al-Shugairi dengan enam juta (Twitter, 2014). Ironinya, sesetengah alim ulama yang telah meninggal dunia mempunyai akaun media sosial atas nama mereka yang ditubuhkan oleh pengikut agama dan intelektual mereka untuk menjangkau generasi muda.

Penggunaan media sosial tidak terhad kepada pemimpin agama. Orang Islam biasa juga tweet ayat-ayat Al- Quran dan hadis (perkataan kenabian). Penyebaran kandungan agama secara kerap mencapai kemuncaknya semasa 'Buka Ramadhan', apabila umat Islam secara dalaman dan luaran bermotivasi untuk menerima dan memproses kandungan agama dalam bentuk tweet. Fenomena baru ini mengubah cara akidah Islam dipromosikan di kalangan orang yang beriman dan tidak beriman. Selain itu, pada majlis Haji , ziarah ke Mekah, beberapa jemaah mengetweet suapan dan memuat naik foto dan klip yang menawarkan rasa kerohanian maya kepada keluarga mereka. Amalan-amalan ini menyumbang kepada peningkatan kebersamaan agama dan ketakwaan umat Islam .

Semua amalan ini menunjukkan bahawa media sosial disepadukan dalam tabiat menyebarkan kalimah Allah dan menjaga Islam daripada kritikan dari luar. Media sosial juga mencipta diplomasi popular Islam. Ini melibatkan mobilisasi global orang beriman melalui platform maya, sekiranya berlaku serangan individu atau kumpulan terhadap nabi atau al- Quran . Contoh yang menonjol ialah video seorang paderi Amerika yang merancang untuk membakar naskhah al- Quran pada 2010 dan klip anti-Islam 'Innocence of Muslims'. Video-video ini telah mencetuskan mobilisasi global protes umat Islam di platform media sosial. Negara seperti Pakistan, Jordan dan Mesir juga meminta daripada YouTube untuk memadamkan filem tersebut.

Kepulangan dan kebangkitan Islam baru-baru ini adalah menakjubkan. Telah dihujahkan bahawa sinergi media kecil dan media sosial telah membantu Islam untuk mendapatkan atau mendapatkan semula tempat dalam kehidupan sosial kontemporari kita. Pendigitalan Islam yang berterusan, atau pengislaman dunia digital, mewakili cabaran kepada agama Islam pada abad kedua puluh satu, di mana sistem tertutup menentang keterbukaan kesan ketelusan dan wikileaks yang berterusan serta-merta.

Selama berabad-abad, tafsiran al- Quran telah disimpan sebagai domain terpelihara untuk minoriti kecil ulama ( ulama agama). Laman web rangkaian sosial telah menjadi saluran untuk menyebarkan tafsiran suci, kadangkala melemahkan pihak berkuasa agama tradisional. Perkembangan fatwa digital juga menunjukkan perpecahan golongan ortodoks dan kemunculan ajaran sesat. Akibatnya, pihak berkuasa agama telah menjadi domain yang dipertikaikan, bukannya realiti yang diterima oleh orang ramai yang tidak berpendidikan. Media sosial mungkin pudar, namun proses pendigitalan Islam atau pengislaman digital masih ada.Wow, SOCAZ ada jual Kurma Medjool Firdaus!

Keluaran dari bumi Palestine, sedap dan berkualiti tinggi!
Berminat untuk dapatkan Kurma Medjool?

Jangan fikir lama-lama, stok adalah terhad!

Contact number di bawah untuk order:

https://www.socaz.my/

Sumber di petik dari:
https://blogs.lse.ac.uk/mec/2014/10/28/islam-and-social-media/Older post Newer post

Your cart is currently empty.
Continue shopping