icon-search

Bagaimana Cara untuk Meningkatkan Fokus dan Tumpuan?

Bagaimana Cara untuk Meningkatkan Fokus dan Tumpuan?

Fokus dan tumpuan adalah perkara yang sukar untuk dikuasai. Sudah pasti kebanyakan orang ingin belajar bagaimana untuk meningkatkan fokus dan meningkatkan tumpuan. Tetapi adakah benar orang dapat melakukannya dengan benar? Kita ini hidup di dalam persekitaran yang penuh dengan bunyi bising dan gangguan yang berterusan yang boleh menyebabkan kita susah untuk fokus buat sesuatu. 

Sebelum saya memberikan isi yang penting...perkara pertama yang anda perlu tahu ialah  "Apakah maksud fokus yang sebenarnya?" Pakar mendefinisikan fokus sebagai tindakan menumpukan minat atau aktiviti anda pada sesuatu. Walaupun definisi tersebut agak membosankan, ianya mempunyai maksud yang tersirat. Secara ringkasnya, fokus itu bermaksud kalau anda ingin menumpukan perhatian pada satu perkara, anda perlu mengabaikan perkara-perkara yang lain dahulu. Fokus hanya boleh berlaku apabila kita berkata ya kepada satu pilihan dan tidak kepada semua pilihan lain. Dalam erti kata lain, "penyingkiran" adalah prasyarat untuk fokus. 

Seperti yang dikatakan oleh Tim Ferriss, "Apa yang anda tidak lakukan menentukan apa yang boleh anda lakukan." Anda sentiasa mempunyai pilihan untuk melakukan sesuatu yang lain "kemudian", tetapi pada "masa sekarang" tumpuan memerlukan anda hanya melakukan satu perkara. 

 Soalannya.. Apakah cara yang terbaik untuk menambah baik fokus anda dalam melakukan satu perkara? 

  • Pilih tugas utama. Anda boleh melakukan tugas yang penting dahulu sebelum anda melakukan perkara yang lain. Walaupun anda bercadang untuk menyelesaikan tugas lain pada siang hari, tugas keutamaan anda adalah satu perkara yang tidak boleh dirundingkan dan mesti diselesaikan segera. Saya memanggil ini "tugas utama" kerana ia adalah tunjang utama yang mengekalkan baki hari saya. Kuasa memilih  satu  keutamaan ialah ia secara semula jadi membimbing tingkah laku anda dengan memaksa anda mengatur kehidupan anda mengikut tanggungjawab tersebut.
  • Urus tenaga anda, bukan masa anda.  Jika tugas tersebut memerlukan perhatian penuh dan tenaga yang banyak, anda boleh menjadualkannya untuk masa hari apabila anda mempunyai tenaga yang diperlukan untuk fokus. Sebagai contoh,anda adalah seorang penulis blog dan anda dapati bahawa tenaga kreatif anda paling tinggi pada waktu pagi kerana pada waktu tersebut anda mempunyai banyak idea untuk menulis. Pada waktu itulah anda boleh melakukan tugas utama iaitu menulis blog dan hasilnya pasti terbaik!! Setelah itu, tugasan yang tidak memerlukan fokus yang banyak boleh dilakukan pada belah petang atau selepas tugasan utama anda siap. 
  • Jangan menyemak e-mel anda sebelum tengah hari. Fokus adalah tentang menghapuskan sebarang gangguan dan e-mel boleh menjadi salah satu gangguan terbesar kepada anda. Jika anda tidak menyemak e-mel pada awal hari, maka anda boleh menghabiskan waktu pagi untuk meneruskan agenda yang lebih penting daripada bertindak balas kepada agenda orang lain. Ianya satu kemenangan besar kerana anda tidak membuang tenaga mental untuk memikirkan semua mesej yang masuk di dalam inbox anda. Masa pemotongan yang tepat tidak penting. Intinya adalah untuk mengukir masa pada waktu pagi anda apabila anda boleh memberi tumpuan kepada perkara yang paling penting kepada anda tanpa membiarkan seluruh dunia menentukan keadaan mental anda.
  • Tinggalkan telefon bimbit di tempat lain. Lebih mudah untuk anda melakukan kerja apabila anda tidak mempunyai sebarang gangguan seperti mesej, panggilan telefon atau makluman yang boleh mengganggu tumpuan anda. 
  • Bekerja dalam mod skrin penuh. Jika anda bekerja menggunakan komputer pastikan anda menggunakan mod skrin penuh. Jika anda membaca artikel di web, pastikan browser anda menggunakan keseluruhan skrin. Jika anda sedang bekerja, anda perlu bekerja dalam mod skrin penuh supaya anda tidak terganggu oleh aplikasi yang lain.

Pssttt! Tak Nak Cuba Stokin Pantang Berbulu ke? Selesa tau😍

Betul ker lembut dan selesa? Belum cuba belum tahu:

  • Stokin Pantang Berbulu (RM 10)
  • Stokin Pantang Compression (RM 30)

Jangan fikir lama-lama, stok adalah terhad!

Contact number di bawah untuk order:

https://www.socaz.my/Sumber di petik dari:

https://jamesclear.com/focus Older post Newer post

Your cart is currently empty.
Continue shopping