icon-search

Alasan Mengapa Anda Tidak Perlu Meniup Makanan Panas Mengikut Perubatan

Alasan Mengapa Anda Tidak Perlu Meniup Makanan Panas Mengikut Perubatan

Mengapa tidak perlu meniup makanan panas?  


- Berpotensi mengganggu kesihatan

Menurut dr. Adeline Jaclyn , meniup makanan panas boleh memindahkan mikroorganisma berbahaya yang berada di dalam mulut kepada makanan.

“Terdapat kajian yang telah meneliti bilangan mikroorganisma dalam makanan yang ditiup panas dan tidak ditiup. Terdapat perbezaan ketara antara kedua-duanya iaitu lebih banyak mikroorganisma dalam (makanan) yang dihembus,” kata dr. Adeline.

Selaras dengan itu,  dr. Dyah Novita Anggraini juga berkata, meniup makanan panas boleh menyebabkan pencemaran mikroorganisma yang menyebabkan penyakit.

"Jangan meniup makanan panas. Ia akan membuat kuman atau bakteria di dalam mulut boleh bergerak ke dalam makanan,” kata dr. Dyah Novita.


- Mengganggu Imbangan Asid dalam Badan

Apabila anda meniup makanan panas, badan anda akan membebaskan karbon dioksida (CO2) dan karbon monoksida (CO).

Karbon dioksida yang dibebaskan bertindak balas dengan zarah air (H2O) dalam makanan dan menghasilkan pembentukan asid karbonik (H2CO3).

Karbon monoksida sahaja adalah toksik. Jadi, jika anda makan makanan selepas meniupnya, badan anda akan mengambil lebih banyak asid karbonik dan karbon monoksida.

Ini berisiko mengganggu keseimbangan asid atau alkali badan dan mengakibatkan ketidakseimbangan metabolisme.


Ingin kekal selamat apabila makan makanan hangat tanpa meniupnya? Berikut adalah beberapa petua anda boleh gunakan:

  • Jangan memaksa diri anda untuk makan makanan ketika masih panas.
  • Tunggu sebentar sehingga makanan boleh dimakan.
  • Kalau anda mahu makan dengan segera, elok consume sedikit demi sedikit.
  • Apabila makanan tidak terlalu panas, anda boleh makan dengan kuantiti yang banyak.
  • Menurut dr. Dyah Novita, makanan tersebut bolehlah ketepikan dahulu dalam bekas lain yang bentuknya leper sedikit sehingga api berkurangan, barulah dimakan.

Tambahan lagi, dr. Dyah Novita juga berkata jangan makan nasi yang masih panas. Jelasnya, nasi yang panas mengandungi kandungan gula yang lebih tinggi dan ini boleh membahayakan pesakit kencing manis.

Adakah anda salah seorang yang suka meniup makanan panas sebelum dimakan? Jika ya, anda harus menghentikan tabiat itu sekarang.

Malah, doktor juga tidak mengesyorkan untuk meniup makanan panas sebelum memakannya. Perkara ini mesti dipatuhi, lebih-lebih lagi jika makanan tersebut akan dimasukkan ke dalam mulut orang lain
Older post Newer post

Your cart is currently empty.
Continue shopping