icon-search

Adakah anda ingin menambahbaik kreativiti dalam diri? Ketahui 4 cara ini!

Adakah anda ingin menambahbaik kreativiti dalam diri? Ketahui 4 cara ini!

Hampir semua idea hebat mengikuti proses kreatif yang serupa dan artikel ini menerangkan cara proses ini berfungsi. Memahami perkara ini penting kerana pemikiran kreatif adalah salah satu kemahiran paling berguna yang boleh anda miliki. Hampir setiap masalah yang anda hadapi dalam pekerjaan dan dalam kehidupan boleh mendapat manfaat daripada penyelesaian inovatif, pemikiran lateral dan idea kreatif.

Sesiapa sahaja boleh belajar menjadi kreatif dengan menggunakan empat langkah ini. Itu bukan bermakna menjadi kreatif itu mudah. Mendedahkan genius kreatif anda memerlukan keberanian dan banyak latihan . Walau bagaimanapun, pendekatan lima langkah ini harus membantu menghilangkan kefahaman proses kreatif dan menerangi jalan kepada pemikiran yang lebih inovatif.

Untuk menerangkan cara proses ini berfungsi, izinkan saya memberitahu anda sebuah cerita pendek.

Masalah yang Memerlukan Penyelesaian Kreatif

Pada tahun 1870-an, akhbar dan pencetak menghadapi masalah yang sangat spesifik dan sangat mahal. Fotografi adalah medium baru dan menarik pada masa itu. Pembaca ingin melihat lebih banyak gambar, tetapi tiada siapa yang dapat mengetahui cara mencetak imej dengan cepat dan murah.

Sebagai contoh, jika akhbar ingin mencetak imej pada tahun 1870-an, mereka perlu menugaskan pengukir untuk menggores salinan gambar itu pada plat keluli dengan tangan. Plat ini digunakan untuk menekan imej pada halaman, tetapi ia sering pecah selepas hanya beberapa kegunaan. Proses pengukiran foto ini, anda boleh bayangkan, sangat memakan masa dan mahal.


Kilatan Wawasan

Ives bermula sebagai perantis pencetak di Ithaca, New York. Selepas dua tahun mempelajari selok-belok proses percetakan, beliau mula menguruskan makmal fotografi di Universiti Cornell berdekatan. Dia menghabiskan sisa dekad bereksperimen dengan teknik fotografi baharu dan belajar tentang kamera, pencetak dan optik.

Pada tahun 1881, Ives mempunyai sedikit pandangan mengenai teknik percetakan yang lebih baik.

"Semasa mengendalikan proses fototereotaip saya di Ithaca, saya mengkaji masalah proses halftone," kata Ives. "Saya tidur pada suatu malam dalam keadaan kabus otak mengenai masalah itu, dan sebaik sahaja saya bangun pada waktu pagi melihat di hadapan saya, nampaknya ditayangkan di siling, proses dan peralatan yang berfungsi sepenuhnya."

Ives dengan cepat menterjemahkan visinya menjadi realiti dan mematenkan pendekatan percetakannya pada tahun 1881. Dia menghabiskan baki dekad itu untuk memperbaikinya. Menjelang 1885, beliau telah membangunkan proses yang dipermudahkan yang memberikan hasil yang lebih baik. Proses Ives, seperti yang diketahui, mengurangkan kos pencetakan imej sebanyak 15x dan kekal sebagai teknik percetakan standard untuk 80 tahun akan datang.

Baiklah, sekarang mari kita bincangkan apakah pelajaran yang boleh kita pelajari daripada Ives tentang proses kreatif.

Proses pencetakan yang dibangunkan oleh Frederic Eugene Ives adalah contoh hebat proses kreatif yang optimum.

Lelaki yang mencipta penyelesaian kepada masalah ini bernama Frederic Eugene Ives. Beliau kemudiannya menjadi pelopor dalam bidang fotografi dan memegang lebih 70 paten pada penghujung kerjayanya. Kisah kreativiti dan inovasi beliau, yang akan saya kongsikan sekarang, adalah kajian kes yang berguna untuk memahami 5 langkah utama proses kreatif.

Proses pencetakan yang dibangunkan oleh Frederic Eugene Ives menggunakan kaedah yang dipanggil "cetakan halftone" untuk memecahkan gambar menjadi satu siri titik-titik kecil. Imej kelihatan seperti koleksi titik dari dekat, tetapi apabila dilihat dari jarak biasa, titik-titik itu bercantum untuk menghasilkan gambar dengan warna kelabu yang berbeza-beza. (Sumber: Tidak diketahui.) 

5 Peringkat Proses Kreatif

Pada tahun 1940, seorang eksekutif pengiklanan bernama James Webb Young menerbitkan panduan ringkas bertajuk, A Technique for Producing Ideas . Dalam panduan ini, beliau membuat kenyataan yang ringkas tetapi mendalam tentang penjanaan idea kreatif.

Menurut Young, idea-idea inovatif berlaku apabila anda membangunkan gabungan baharu unsur-unsur lama. Dalam erti kata lain, pemikiran kreatif bukan tentang menjana sesuatu yang baharu daripada batu tulis kosong, tetapi lebih kepada mengambil perkara yang sedia ada dan menggabungkan potongan-potongan itu dengan cara yang belum pernah dilakukan sebelum ini .

Paling penting, keupayaan untuk menjana kombinasi baharu bergantung pada keupayaan anda untuk melihat hubungan antara konsep . Jika anda boleh membentuk pautan baharu antara dua idea lama, anda telah melakukan sesuatu yang kreatif.

Young percaya proses penyambungan kreatif ini sentiasa berlaku dalam lima langkah.

  1. Kumpul bahan baru. Pada mulanya, anda belajar. Semasa peringkat ini anda memberi tumpuan kepada 1) mempelajari bahan khusus yang berkaitan secara langsung dengan tugas anda dan 2) mempelajari bahan umum dengan menjadi terpesona dengan pelbagai konsep.
  2. Teliti bahan-bahan dalam fikiran anda dengan teliti. Semasa peringkat ini, anda meneliti apa yang telah anda pelajari dengan melihat fakta dari sudut yang berbeza dan bereksperimen dengan menyesuaikan pelbagai idea bersama-sama.
  3. Jauhi masalah. Seterusnya, anda meletakkan masalah itu sepenuhnya dari fikiran anda dan pergi melakukan perkara lain yang menggembirakan anda dan memberi tenaga kepada anda.
  4. Biarkan idea kembali kepada anda. Pada satu ketika, tetapi hanya selepas anda berhenti memikirkannya, idea anda akan kembali kepada anda dengan kilat cerapan dan tenaga yang diperbaharui.
  5. Bentuk dan kembangkan idea anda berdasarkan maklum balas. Untuk sebarang idea untuk berjaya, anda mesti mengeluarkannya ke dunia, menyerahkannya kepada kritikan, dan menyesuaikannya mengikut keperluan.

proses kreatif


Proses Kreatif Secara Ringkasnya

"Idea adalah kejayaan persatuan, dan ketinggiannya adalah metafora yang baik."
—Robert Frost

Proses kreatif adalah tindakan membuat hubungan baru antara idea-idea lama. Oleh itu, kita boleh mengatakan pemikiran kreatif adalah tugas untuk mengenali hubungan antara konsep.

Satu cara untuk mendekati cabaran kreatif adalah dengan mengikuti proses lima langkah 1) mengumpul bahan, 2) mengerjakan bahan dalam fikiran anda secara bersungguh-sungguh, 3) menjauhi masalah, 4) membenarkan idea itu kembali kepada anda secara semula jadi. , dan 5) menguji idea anda di dunia nyata dan menyesuaikannya berdasarkan maklum balas.

Menjadi kreatif bukan tentang menjadi orang pertama (atau satu-satunya) yang memikirkan idea. Selalunya, kreativiti adalah mengenai menghubungkan idea.


Wow, SOCAZ ada jual Kurma Medjool Firdaus!

Keluaran dari bumi Palestine, sedap dan berkualiti tinggi!
Berminat untuk dapatkan Kurma Medjool?

Jangan fikir lama-lama, stok adalah terhad!

Contact number di bawah untuk order:

https://www.socaz.my/

Sumber di petik dari:
https://jamesclear.com/five-step-creative-processOlder post Newer post

Your cart is currently empty.
Continue shopping