icon-search

9 Fakta Hamil Anak Kembar Yang Jarang Diketahui

9 Fakta Hamil Anak Kembar Yang Jarang Diketahui

1. Ibu dalam lingkungan 30-an dan 40-an mempunyai peluang lebih tinggi untuk mengandung anak kembar secara semula jadi

Apakah anda pernah mendengar kalau semakin bertambah umur maka akan semakin sulit untuk mengalami kehamilan? Hal ini memang tidak salah.

Tetapi peningkatan usia sebenarnya boleh meningkatkan peluang kehamilan berganda, kata Abdulla Al-Khan, MD, pengarah dan ketua perubatan dan pembedahan ibu dan janin di Pusat Perubatan Universiti Hackensack di New Jersey.

"Apabila anda berada dalam golongan orang yang berusia 25-an atau 30-an dan 40-an, kitaran ovulasi anda menjadi tidak teratur lagi. Jika kitaran anda tidak teratur dan ovulasi, anda boleh mengovulasi dua folikel pada masa yang sama, " jelasnya.

2. Mempunyai dua bayi dalam perut bermakna ibu memerlukan asid folik tambahan

"Setiap kehamilan kembar akan memerlukan lebih banyak pengambilan asid folik untuk membantu mencegah kecacatan kelahiran," kata Manju Monga, MD, Profesor Berel Held dan pengarah bahagian perubatan ibu-janin di Pusat Sains Kesihatan Universiti Texas di Houston.

Untuk itu dalam kehamilan kembar ibu disyorkan untuk mengambil 1 miligram asid folik setiap hari, dan 0.4 miligram untuk kehamilan tunggal.

Asid folik diketahui berguna untuk mengurangkan risiko kecacatan kelahiran tiub saraf seperti spina bifida.

3. Kehamilan kembar memerlukan lebih banyak pemeriksaan berbanding kehamilan tunggal

Manju Monga berkata kehamilan berganda memerlukan lebih pemantauan berbanding kehamilan tunggal. 

"Kami cenderung mempunyai ultrasound yang lebih kerap untuk memantau pertumbuhan dalam kehamilan berganda, berbanding dengan satu imbasan anatomi dan satu imbasan pertumbuhan dalam kehamilan tunggal," katanya.

Bersama-sama dengan ujian tambahan, terdapat risiko yang mengikuti. Sebagai contoh, kemungkinan keguguran selepas amniosentesis adalah lebih tinggi dalam kehamilan berganda.

"Jika risiko keguguran adalah satu daripada 1,000 dalam kehamilan tunggal, ia akan meningkat kepada satu dalam 500 dalam kehamilan berganda," kata Abdulla Al-Khan.

4. Morning sickness boleh menjadi lebih teruk apabila mengandung anak kembar

"Salah satu perkara yang dianggap sebagai penyebab mual pagi adalah tahap tinggi gonadotropin korionik manusia , dan kita tahu bahawa tahap hormon ini lebih tinggi dalam kehamilan kembar, jadi membawa anak kembar mempunyai insiden mual dan muntah yang lebih tinggi pada trimester pertama. ," tambah Abdullah Al. -Khan.

Tetapi anda boleh berehat dengan tenang kerana kebanyakan simptom morning sickness berkurangan dalam tempoh 12-14 minggu kehamilan, walaupun dalam beberapa kehamilan.

Bukan itu sahaja, kehamilan kembar juga menyebabkan ibu lebih banyak mengadu sakit pinggang, sukar tidur, dan pedih ulu hati berbanding kehamilan bujang. Begitu juga dengan tahap anemia dan kadar pendarahan semasa bersalin.

5. Ibu yang mengalami kehamilan kembar merasakan tendangan bayi lebih lambat daripada kehamilan tunggal

Secara amnya, jika anda mengalami kehamilan berganda, pergerakan janin menjadi lebih ketara pada 18-20 minggu kehamilan. Perkara yang sama berlaku untuk kehamilan tunggal tetapi apabila anda mula merasakan pergerakan janin sebenarnya bergantung kepada sama ada mereka pernah hamil sebelum ini.

"Jika anda pernah hamil sebelum ini, anda akan tahu sama ada ia adalah pergerakan janin, tetapi jika ia adalah kehamilan kali pertama, anda benar-benar tidak dapat membezakan pergerakan itu selain daripada aktiviti gastrousus," tambah Abdulla Al-Khan.

6. Kehamilan kembar mengakibatkan ibu mengalami kenaikan berat badan lebih banyak daripada ibu dengan kehamilan tunggal

Mengalami kehamilan kembar, sudah tentu berat akan bertambah kerana terdapat dua bayi, dua plasenta dan lebih banyak air ketuban dalam badan. Anda juga memerlukan lebih banyak kalori semasa kehamilan kembar anda.

Walau bagaimanapun, tiada formula yang tepat untuk penambahan berat badan semasa kehamilan berganda. Manju Monga berkata purata kenaikan berat badan ialah 11 kg bagi kehamilan tunggal dan 13-15 kg bagi kembar. Berat badan kehamilan kembar tidak boleh di atas 18 kg dan kurang dari 6 kg.

Rujuk berat badan ideal anda dengan doktor anda untuk mendapatkan berat badan yang selamat semasa kehamilan kembar.

7. Risiko menghidap diabetes semasa hamil dan preeklampsia adalah lebih tinggi dalam kehamilan kembar

Ini adalah fakta yang tidak dapat dielakkan untuk kehamilan berganda. Risiko diabetes semasa hamil lebih tinggi dalam kehamilan berganda. Yang berkata, risiko terbesar diabetes semasa mengandung adalah mempunyai bayi yang lebih besar dan memerlukan kelahiran secara cesarean.

"Walaupun diabetes gestasi adalah lebih biasa, morbiditi yang berkaitan dengannya adalah kurang biasa kerana kembar bukanlah bayi yang besar," jelas Manju. Manju juga menambah bahawa ibu yang menghidap diabetes semasa hamil lebih berkemungkinan menghidap diabetes jenis 2 di kemudian hari.

8. Bersalin dalam kehamilan berganda boleh berlaku lebih awal daripada jangkaan

Kehamilan kembar biasanya akan bersalin pada 36 atau 37 minggu dan ada yang mungkin berlaku lebih awal.

“Secara amnya, jika anak kembar dilahirkan selepas 34 minggu, tidak perlu ada kebimbangan besar, tetapi bayi pramatang masih bayi pramatang,” jelas Abdulla.

Kehamilan kembar mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk kelahiran pramatang dan kelahiran serta kadar masalah pernafasan yang lebih tinggi. Ini kerana dilahirkan terlalu awal. Masalah lain yang mungkin berlaku ialah bayi dilahirkan dengan berat lahir rendah. Ini bermakna bayi cenderung mempunyai lebih banyak masalah kesihatan.

9. Bersalin secara caesar adalah lebih biasa berbanding bersalin normal dalam kehamilan kembar

Mengeluarkan dua bayi dari dalam tubuh ibu adalah tantangan yang luar biasa. Oleh sebab itu, tindakan caesar lebih sering dipilih pada proses kelahiran bayi kembar.

"Risiko bayi berada dalam kedudukan sungsang juga lebih tinggi dalam kehamilan kembar berbanding kehamilan tunggal, dan apa yang diperlukan untuk ini adalah pembedahan caesarean," jelas Abdulla.


Pssttt! Tak Nak Cuba Stokin Soka Original Tapak Hitam? Selesa dan ada banyak corak yang comelll 😍😍

Betul ker comel dan selesa? Belum cuba belum tahu:

  • Stokin Soka Original Tapak Hitam (RM 10.00)

Jangan fikir lama-lama, stok adalah terhad!


Contact number di bawah untuk order:

https://www.socaz.my/Sumber di petik dari: 

https://www.popmama.com/pregnancy/first-trimester/erninta-afryani-sinulingga/fakta-hamil-bayi-kembar-yang-jarang-diketahui/2Older post Newer post

Your cart is currently empty.
Continue shopping