icon-search

8 Tanda Anda Mengalami Alahan

8 Tanda Anda Mengalami Alahan

Alahan boleh menyerang sesiapa sahaja, sama ada bermusim atau berterusan. Alahan terjadi disebabkan oleh sistem imun yang terlalu aktif yang dicetuskan oleh alergen (antigen yang bertanggungjawab untuk menghasilkan tindak balas alahan).

Namun, ramai yang tidak mengetahui tanda-tanda mereka mempunyai alahan. Walaupun terdapat beberapa tanda, serta gejala yang menyebabkan alahan terjadi. 


1. Mata berair & sensitif 

Apabila terdedah kepada alahan tertentu, mata anda akan menjadi jengkel, dan gatal. Walaupun alergen seperti acuan, habuk, debunga dan bulu haiwan peliharaan adalah penyebab biasa, alergen mata juga dikenali sebagai konjunktivitis alahan, dan menyumbang kepada ketidakselesaan anda.

2. Tekak gatal 

Gatal atau sakit tekak boleh disebabkan oleh alahan titisan selepas bersalin. Selepas terdedah kepada alergen, sinus anda mungkin mula mengalir, menyebabkan tekak gatal.

Untuk mengurangkan sakit tekak, berkumur dengan air suam yang sudah dilarut dengan garam dan minum banyak cecair.

3. Ruam kulit 

Ruam kulit boleh disebabkan oleh beberapa faktor termasuk tumbuhan tertentu atau tindak balas terhadap makanan. Ruam kulit yang paling biasa yang seseorang rasai adalah ekzema, dan gatal-gatal. Selepas histamin dilepaskan, plasma darah mula bocor dan keluar dari saluran darah kulit.

Jika anda mengalami ruam kronik, ini boleh menjadi petunjuk sesuatu yang serius.

4. Bengkak 

Jika alergen anda bertindak balas dengan bengkak, ia boleh menjadi berbahaya. Dalam sesetengah kes, bengkak di tekak dan paru-paru boleh berisiko untuk mengurangkan pernafasan anda. Bengkak yang teruk terjadi akibat gigitan serangga, alahan makanan, tindak balas terhadap ubat-ubatan atau bulu haiwan peliharaan. 

5. Sakit perut

Jika anda mengalami gejala seperti sakit perut yang kerap selepas makan, anda mungkin mengalami alahan makanan atau intoleransi. Ini sering dialami apabila orang tidak dapat mencerna laktosa atau gluten.

6. Anda sering kepenatan

Terdapat beberapa kemungkinan, anda boleh mengalami dehidrasi, kurang tidur, kekurangan zat makanan dan banyak lagi. Jika keadaan anda tidak berubah dalam tempoh tiga hingga empat bulan, anda mungkin mengalami sindrom keletihan kronik (CFS) akibat alahan. 

7. Mudah marah & murung 

Beberapa kajian telah menemui hubungan antara perubahan emosi dan alergen. Orang yang mempunyai alahan kadangkala mengalami masalah tidur menyebabkan mereka keletihan dan mudah marah. Kini dipercayai, gejala kemurungan mungkin dicetuskan oleh keradangan dalam badan.

8. Sakit kepala

Seperti yang dilaporkan bahawa 15% rakyat Amerika yang mengalami alahan juga berasa sakit kepala. Dalam kebanyakan kes, sakit kepala ini dicetuskan oleh bengkak. Apabila saluran hidung tersumbat, ini meningkatkan tekanan pada tengkorak yang menyebabkan sakit kepala.


Pssttt! Tak Nak Cuba Stokin Kanik Tapak Hitam Original ke? Selesa tau😍

Betul ker lembut dan selesa? Belum cuba belum tahu:

  • Stokin Kanik Tapak Hitam Original L (RM 12)
  • Stokin Kanik Tapak Hitam Original M (RM 9)

Jangan fikir lama-lama, stok adalah terhad!

Contact number di bawah untuk order:

https://www.socaz.my/Sumber di petik dari:

https://www.liputan6.com/health/read/2528369/8-tanda-anda-punya-alergi

 Older post Newer post

Your cart is currently empty.
Continue shopping