icon-search

7 Cara untuk melindungi anak anda dengan cara sunnah

7 Cara untuk melindungi anak anda dengan cara sunnah

Perkara terakhir yang kebanyakan ibu mahukan selepas bersalin adalah mata yang ingin tahu berharap untuk melihat pemandangan gembira. (Tidak ada sesiapa yang mempunyai masa untuk itu bukan?).

Ramai ibu bapa pergi ke 'bawah tanah' iaitu memberhentikan atau menutup sesuatu seperti  meninggalkan kehidupan media sosial mereka. Apa yang mereka takuti ialah seseorang mungkin memberi bayi mereka pandangan jahat (Penyakit Ain) dan mereka mahu mencuba dan melindunginya daripada bahaya. Bertenang, tiada siapa yang meminta anda menunjukkan keajaiban kecil anda yang comel kepada dunia seperti Simba dalam The Lion King.

Tidak mengapa untuk menjadi terlalu berhati-hati dan melindungi. Tetapi masalahnya, anda tidak boleh menjaga anak-anak anda di bawah pengawasan 24 jam. Satu-satunya perlindungan 24/7 yang anak anda ada ialah Allah. Anda, sebagai ibu bapa boleh memelihara anak-anak anda tetapi Allah adalah Penjaga mereka.

Inilah perkara yang anda patut lakukan:

1. Dapatkan Perlindungan daripada Allah S.W.T

Nabi (SAW) pernah memohon perlindungan kepada Allah untuk cucunya Hasan dan Husain dan baginda bersabda: “Ayah kamu (Ibrahiim) pernah berlindung dengan (kata-kata ini) untuk Ismail dan Ishaq dengan berkata:


tangkapan skrin-2017-08-17-12-00-42A'oodhu bi kalimaat Illaahi't-taammah min kulli syaitanin wa haammah wa min kulli 'aynin laammah

Aku berlindung dengan kalimat-kalimat Allah yang sempurna dari setiap syaitan dan segala binatang buas, dan dari setiap pandangan yang buruk” [Bukhari 3371]

Anda juuga menelefon anak-anak anda dengan doa pagi/petang setiap hari.

2. Perlindungan daripada doa

Juga dianjurkan membaca Surah al-Ikhlas dan al-Mu'awwidhatayn (Surah An-Nas dan Al-Falaq) ke atas mereka dan menyapu badan mereka ketika membaca, atau membacanya ke tangan dan meniup (meludah ringan) mereka, kemudian sapulah mereka pada apa yang dapat dicapai oleh mereka, atau bacakannya ke dalam air dan sapulah mereka atau basuhlah mereka dengannya.


3. Doa daripada Ibu Bapa

adab-kaedah-dua

Tahukah anda doa ibu bapa adalah antara tiga doa yang pasti dimakbulkan? [Ibn Maajah 3862].

Maka berdoalah untuk anak-anakmu dan mohonlah kepada Allah agar melindungi mereka.


4. Mengucap BarakAllah/Memuji Allah S.W.T

Terdapat tanggapan yang salah bahawa mengucapkan Masha Allah menangkis mata jahat (penyakit ain). Sunnahnya ialah jika seseorang mengagumi sesuatu yang dia miliki dan miliknya maka hendaklah dia mengucapkan Masha Allah , sebagaimana dalam kisah penghuni dua taman (Lihat Surah Al-Kahfi: 39)

Dan jika dia melihatnya pada selain dirinya, maka cara yang betul menurut Sunnah ialah memohon kepada Allah agar merahmati orang atau benda tersebut. (Hadis shahih)

Maka digalakkan untuk mengucapkan Barakallahu Alaihi ( Semoga Allah merahmatinya), BarakAllahu feek (Semoga Allah memberkati kamu) dan BarakAllahu feeh (Semoga Allah memberkati dia).


5. Menjaga anak-anak di dalam rumah pada waktu Maghrib

Ini bukan  mitos! OK sekarang jangan panik juga.

Nabi (SAW) sebenarnya telah menasihatkan kita supaya tidak membiarkan anak-anak kita keluar pada waktu matahari terbenam dan hanya untuk tempoh selepas matahari terbenam dalam riwayat yang sahih.


6. Menutup muka anak jika hendak disiarkan di media sosial

skrin baru lahir

Dengan trend terkini untuk mengaburkan atau menutup hanya wajah kanak-kanak dengan hati kecil atau bentuk lain di media sosial, saya tidak dapat membantu tetapi bertanya, mengapa menyiarkan sebarang gambar sama sekali? Kenalan media sosial anda masih boleh melihat anda mempunyai bayi dan bayi itu sihat dan comel (C'mon, semua bayi comel!) dan kekaburan itu tidak memberi manfaat kepada sesiapa pun.


7. Selepas semua perkara di atas, percayalah!

Kita diajar untuk mengikat unta dengan selamat dan kemudian bertawakkal kepada Allah.

Ibu bapa tidak sepatutnya menutup mata dan meninggalkan sepenuhnya kesejahteraan anak-anak mereka. Selepas mengambil langkah-langkah yang diperlukan, seseorang harus yakin bahawa Allah akan menjaga anak-anak mereka dan sesiapa yang meletakkan seseorang dalam perlindungan Allah, mereka pasti akan dilindungi. Kita harus sedar tentang realiti mata jahat tetapi pada masa yang sama kita tidak harus cepat menuduh orang melakukannya juga.


WOW! SOCAZ ada buat RAMADHAN SALE!!

Jualan dengan hottest item sahaja:

  • Stokin Soka Alien M (RM 5.99) NORMAL PRICE RM7!
  • Kurma Medjool Firdaus 

Jangan fikir lama-lama, stok adalah terhad!

Contact number di bawah untuk order:

https://www.socaz.my/


Sumber di petik dari:
https://destinationksa.com/247-surveillance/Older post Newer post

Your cart is currently empty.
Continue shopping