icon-search

5 Bangunan Tertinggi di Dunia

5 Bangunan Tertinggi di Dunia

Pernahkah anda tertanya-tanya tentang bangunan apa yang tertinggi di Dunia? Kalau bagi kita KLCC sudah cukup tinggi, sebenarnya ada bangunan yang lebih tinggi daripada KLCC. Jom ikuti penulisan blog ini sehingga akhir.

1. Burj Khalifa

Burj Khalifa (Bahasa Arab: برج خليفة "Menara Khalifa"), dahulunya dikenali sebagai Burj Dubai, ialah sebuah pencakar langit teramat tinggi yang ditubuhkan di Dubai, Emiriah Arab Bersatu, dan juga struktur binaan manusia tertinggi yang pernah dibina dalam sejarah, pada 828 m (2,717 ka).[2] Pembinaan bermula pada 21 September 2004, sehingga struktur luarannya disiapkan pada 1 Oktober 2009 dan dibuka secara rasmi pada 4 Januari 2010. Bangunan ini merupakan sebahagian projek pembangunan besar-besaran seluas 2 km²  (490-ekar) yang dikenali sebagai Downtown Burj Khalifa di "Persilangan Pertama" di sepanjang Jalan Sheikh Zayed, berhampiran kawasan perniagaan utama Dubai.

2. Menara Shanghai

Menara Shanghai merupakan pencakar langit teramat tinggi yang terletak di Lujiazui, Pudong, Shanghai, China. Direka oleh Gensler dan dimiliki oleh kerajaan bandar Shanghai, ianya juga merupakan pencakar langit yang tertinggi antara tiga sekumpulan pencakar langit sangat tinggi yang bersebelahan dengannya di Pudong, dua pencakar langit yang lain ialah Menara Jin Mao dan Pusat Kewangan Dunia Shanghai. Pencakar langit ini berukuran 632 meter (2,073 kaki) tinggi dan mempunyai 120 tingkat, dengan jumlah keluasan kawasan 380,000 m² (4.090.000 kaki persegi). Pembinaan bertingkat direka untuk kecekapan yang tinggi, menyediakan pelbagai zon berasingan bagi pejabat, kedai runcit dan kegunaan pelancongan. Bahagian luar Menara Shanghai telah disiapkan pada musim panas 2015.

Kerja-kerja pembinaan menara itu bermula pada November 2008 dan siap dibina pada 3 Ogos 2013. Menara Shanghai kini merupakan bangunan tertinggi di China dan kedua tertinggi di dunia, dikalahkan oleh Burj Khalifa di Dubai, UAE. Ia juga ialah struktur China tertinggi dalam apa jua bentuk, melebihi Menara Canton di Guangzhou dengan ketinggian 600 meter (1,969 kaki) yang siap dibina pada 2010. Setelah dijadual dibuka kepada orang ramai pada bulan Jun 2015, dek pemerhatian telah dibuka pada 1 Julai 2016. Ia terletak di tingkat 119 pada ketinggian 552 m. Bahagian-bahagian lain bangunan itu masih ditutup, serta dek pemerhatian yang tertinggi ialah di tingkat 121, pada 561 m (iaitu lebih tinggi daripada dek 555,70 m pemerhatian di Burj Khalifa).

3. Menara Abraj Al Bait

Menara Abraj Al Bait adalah sebuah kompleks bangunan yang terletak di Kota Makkah, Arab Saudi. Setelah siap, menara tertinggi kompleks ini akan menjadi bangunan tertinggi di Arab Saudi dan kedua di Timur Tengah setelah Burj Dubai di Dubai, Emiriah Arab Bersatu dan antara bangunan tertinggi di dunia dengan ketinggian 595 m (1,952 ka). Sementara itu, jika jumlah lantai di ketujuh-tujuh kompleks menara ini dihitung bersama, maka jumlah luas lantainya diperkirakan mencapai 1,450,000 meter persegi (15,600,000 ka2) dan akan menjadi binaan dengan jumlah luasa lantai terbesar di dunia, mengalahkan Aalsmeer Flower Auction di Aalsmeer, Belanda yang menjadi pemegang rekod hingga saat ini.. Projek ini dijangkakan siap pada 2011 dengan luas lantai 15,600,000 kaki persegi (1,450,000 m2).

Lokasi menara ini berada di seberang jalan Masjidil Haram, masjid paling suci umat Islam. Menara Abraj Al Bait dibangun untuk menampung para jemaah haji yang semakin banyak datang ke Makkah untuk menunaikan ibadah haji. Perniagaan perhotelan yang semakin lama menjadi berkembang di bandar raya ini juga tidak terlepas dari banyaknya jemaah haji ini. Selain itu, Menara Abraj Al Bait ini juga dirancang untuk mampu menampung jemaah haji sampai dengan 65,000 orang.

4. Pusat Kewangan Ping An

Bangunan ini terletak di Daerah Pusat Perniagaan di Shenzhen. Tanah seluasan 18.931 meter persegi telah dibeli oleh Kumpulan Ping An melalui lelongan pada harga 1,6568 bilion RMB pada 6 November 2007 Batu asasnya telah dibentangkan pada 29 Ogos 2009 dan pembinaan bermula pada bulan November tahun yang sama.

Pada 15 Mac 2013, proses pembinaan itu dihentikan buat sementara waktu, kerana konkrit yang digunakan disyaki dibuat daripada pasir laut yang tidak diproses, yang boleh menghakis struktur keluli. Pembinaan bangunan disambung semula selepas ujian sampel.

Pada pagi 15 Julai 2014, apabila kolum keluli sepanjang 10 meter diletakkan pada tempatnya, pencakar langit ini mencapai ketinggian 443.8 meter, mengalahkan menara KK100 untuk menjadi bangunan tertinggi di Shenzhen.

Bangunan ini siap pada 30 April 2015 dan menjadi pencakar langit kedua tertinggi di China pada ketinggian 600 meter. Rancangan asal adalah untuk menambah antena 60 meter di atas bangunan untuk mengatasi Menara Shanghai dan menjadi bangunan tertinggi di China. Walau bagaimanapun, pada bulan Februari 2015, ia telah diputuskan bahawa antena tidak akan dipasang di atas menara kerana kemungkinan bahawa ia mungkin menghalang laluan penerbangan.

5. Menara Lotte World

Pada 17 Mac 2016, sebelum fasa akhir pembinaan luaran, struktur bumbung tanglung berbentuk Diagrid selesai dipasang. Struktur bumbung telah dibina dengan bantuan keluli yang setiap satu 12 meter tinggi dan berat 20 tan. Golongan yang terdiri daripada panel logam bengkok yang berdiameter 6 cm tebal, dan struktur itu sendiri adalah 120 meter tinggi, dan ia meliputi tingkat 107-123. Kira-kira 3,000 tan bahagian keluli, tinggi ketepatan menara 64t kren, sistem penjajaran GPS ketepatan tinggi dan juruteknik kimpalan berkemahiran tinggi telah digunakan dalam pembinaan bumbung itu sendiri. Struktur bumbung Kejuruteraan untuk menahan berat badan tanpa mengukuhkan tiang, dan menahan gempa bumi sehingga magnitud 9 di bawah skala magnitud Richter dan angin kuat sehingga 80 m / s. 

WOW! SOCAZ ada buat FIESTA NOVEMBER !!

Jualan dengan hottest item sahaja:

  • Stokin Soka Alien M
  • Kanik Original Tapak Hitam Skin
  • Handsock Hannah

Jangan fikir lama-lama, stok adalah terhad!

Contect number di bawah untuk order:

https://www.socaz.my/

Sumber:
https://ms.wikipedia.org/wiki/Senarai_bangunan_tertinggi_di_duniaOlder post Newer post

Your cart is currently empty.
Continue shopping