icon-search

Persiapan Sebelum Ramadhan

Persiapan Sebelum Ramadhan

Bulan Ramadhan adalah bulan yang terlalu banyak kelebihannya. Di dalamnya terdapat malam lailatul Qadar iaitu malam kemuliaan yang lebih baik dari 1000 bulan. Pada bulan tersebut Allah membuka pintu syurga, menutup pintu neraka dan mengikat syaitan-syaitan untuk memberi peluang kepada manusia membersihkan diri mereka sebersih-bersihnya. Amal-amal ibadah dan kebajikan digandakan Allah di mana yang sunat diberi pahala wajib/fardhu dan yang fardhu menyamai 70 fardhu di bulan-bulan yang lain. Amat banyak kelebihan bulan Ramadhan yang kesemuanya insha Allah akan kita bentangkan satu persatu dalam risalah kecil ini. 

Sekarang ini kita berada di bulan Sya'ban. Inilah masalah kita menanam azam untuk kita merebut segala kelebihan Ramadhan yang dijanjikan Allah. Jika Ramadhan tahun lalu kita lalai dan leka sehingga tanpa disedari Ramadhan telahpun berlalu dan kita ketinggalan merebut kelebihannya, maka pada tahun ini kita diberi peluan sekali lagi oleh Allah. Maka janganlah kita sia-siakan peluang kali ini kerana kita tidak tahu sama ada Ramadhan ini merupakan Ramadhan yang terakhir atau tidak. Ajal datang tidak menentu. Oleh itu marilah kita sama-sama mengumpul saham akhirat sebelum meninggalkan dunia ini.

Bulan yang besar dan penuh keberkatan serta banyak kelebihannya haruslah disambut dengan penuh perasaan ta’zim (membesarkan) dan mengalu-alukannya. Antara persiapan yang dapat kita lakukan –malah perlu kita lakukan- sebelum menjelang Ramadhan ialah: 

1) Berdoalah agar Allah سبحانه وتعالى. Memberikan kesempatan kepada kita untuk bertemu dengan bulan Ramadhan dalam keadaan sihat wal afiat. Dengan keadaan sihat, kita dapat melaksanakan ibadah secara maksimum dan terbaik pada bulan itu, sama ada puasa, solat, tilawah Al-Quran dan zikir.

Para salafussoleh selalu memohon kepada Allah سبحانه وتعالى agar dikurniakan bulan Ramadhan dan berdoa dengan penuh pengharapan agar Allah سبحانه وتعالى menerima amal mereka.

Seboleh-bolehnya berdoalah sebagaimana doa yang diajar oleh Rasulullah SAW seperti dalam hadith daripada Abdullah Bin Umar berikut:

اللَّهُ أَكْبَرُ، اللَّهُمَّ أَهِلَّهُ عَلَيْنَا بِالَأمْنِ وَالإِيمَانِ، وَالسَّلَامَةِ وَالِإسْلَامِ، وَالتَّوْفِيقِِ لِمَا تُحِبُّ رَبَّنَا وَتَرْضَى، رَبُّنَا وَرَبُّكَ اللَّهُ

(Allaahu Akbar, Allaahumma ahillahu ‘alayna bil amni wal iimaan, wassalaamati wal-Islaam, wattawfeeqi limaa tuhibbu Rabbanaa wa tardhaa, Rabbunaa wa Rabbukallaahu.)

“Allah Maha Besar, Ya Allah, terbitkanlah ke atas kami bulan sabit dengan membawa keamanan dan keimanan, kesejahteraan dan Islam, serta taufik untuk melakukan segala yang Engkau redha. Tuhanku dan Tuhanmu ialah Allah.”
(HR. At-Tirmidzi & Ad-Darimi)

2) Bersyukurlah dan pujian kepada Allah سبحانه وتعالى atas kurniaan Ramadhan yang kembali diberikan kepada kita. Al-Imam Nawawi dalam kitab Al-Azkarnya berkata, “Dianjurkan bagi setiap orang yang mendapatkan kebaikan dan diangkat dari dirinya keburukan untuk bersujud kepada Allah sebagai tanda syukur dan memuji Allah dengan pujian yang sesuai dengan keagungannya.”

Dan di antara nikmat terbesar yang diberikan Allah سبحانه وتعالى kepada seorang hamba adalah ketika dia diberikan kemampuan untuk melakukan ibadah dan ketaatan. Maka, ketika Ramadhan telah tiba dan kita dalam keadaan sihat wal afiat, kita harus bersyukur dengan memuji Allah sebagai bentuk syukur.

3) Bergembiralah dengan kedatangan bulan Ramadhan. Rasulullah ﷺ selalu memberikan khabar gembira kepada para sahabat setiap kali datangnya bulan Ramadhan,

“Telah datang kepada kamu bulan Ramadhan, bulan yang penuh keberkatan. Allah telah mewajibkan kepada kamu untuk berpuasa. Pada bulan itu Allah membuka pintu-pintu syurga dan menutup pintu-pintu neraka.”
(HR. Ahmad)

Para Salafussoleh sangat memperhatikan bulan Ramadhan. Mereka sangat gembira dengan kedatangannya. Tidak ada kegembiraan yang paling besar selain kedatangan bulan Ramadhan karena bulan itu bulan penuh kebaikan dan turunnya rahmat.

4) Rancanglah agenda kegiatan untuk mendapatkan manfaat sebesar mungkin daripada bulan Ramadhan. Tempoh masa bulan Ramadhan sangat singkat. Kerana itu, isilah setiap detiknya dengan amalan yang berharga, yang dapat membersihkan diri, dan mendekatkan diri kepada Allah سبحانه وتعالى.

5) Bertekadlah mengisi waktu-waktu Ramadhan dengan ketaatan. Sesiapa yang jujur kepada Allah سبحانه وتعالى, maka Allah akan membantunya dalam melaksanakan agenda-agendanya dan memudahkannya melaksanakan perkara-perkara kebaikan. Firman Allah سبحانه وتعالى :

فَإِذَا عَزَمَ الْأَمْرُ فَلَوْ صَدَقُوا اللَّـهَ لَكَانَ خَيْرًا لَّهُمْ {٢١}

“Maka kalaulah mereka bersifat jujur kepada Allah (dengan mematuhi perintahNya), tentulah yang demikian itu amat baik bagi mereka.”
(Surah Muhammad 47 : 21).

6) Pelajarilah hukum-hukum semua amalan ibadah di bulan Ramadhan. Wajib bagi setiap mukmin beribadah dengan berlandaskan ilmu. Kita wajib mengetahui ilmu dan hukum berpuasa sebelum Ramadhan datang agar puasa kita benar dan diterima oleh Allah سبحانه وتعالى. Firman Allah سبحانه وتعالى :

فَاسْأَلُوا أَهْلَ الذِّكْرِ إِن كُنتُمْ لَا تَعْلَمُونَ

“Maka bertanyalah kepada orang-orang yang berilmu, jika kamu tidak mengetahui.”
(Surah Al-Anbiya’ 21 : 7)

7) Sambut Ramadhan dengan tekad meninggalkan segala dosa. Bertaubatlah secara benar daripada segala dosa dan kesalahan. Ramadhan adalah bulan taubat. Firman Allah سبحانه وتعالى :

وَتُوبُوا إِلَى اللَّـهِ جَمِيعًا أَيُّهَ الْمُؤْمِنُونَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ

“Dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya.”
(Surah An-Nur 24 : 31)

8) Mempersiapkan mental, fizikal dan rohani kita dengan bacaan yang membantu proses penyucian jiwa atau nafsu kita (tazkiyatun-nafs). Hadirilah majlis ilmu yang membincangkan tentang keutamaan, hukum dan hikmah puasa. Sehingga secara mental kita bersedia untuk melaksanakan ketaatan di sepanjang bulan Ramadhan.

9) Persiapkan diri untuk berdakwah di bulan Ramadhan dengan membuat catatan ringkas merangkumi puasa dan tarawih untuk edaran umum serta memberikan buku kecil atau lembaran yang berisi nasihat dan keutamaan puasa.

10) Sambutlah Ramadhan dengan membuka lembaran baru yang bersih kepada Allah سبحانه وتعالى, dengan taubatan nasuha yakni taubat yang sebenar-benarnya. Hayati perjuangan dan mentaati Rasulullah ﷺ, dengan meneruskan risalah dakwahnya dan menjalankan sunnah-sunnahnya. Mempereratkan hubungan silaturahim, berpesan-pesan tentang kebaikan dan amal kepada seluruh ahli keluarga, ibu bapa, isteri, anak-anak dan saudara-mara. Berbakti kepada masyarakat, dengan menjadi orang yang paling bermanfaat bagi mereka. Kerana manusia yang paling baik adalah yang paling bermanfaat bagi orang lain.

وَالسَّلاَمُ عَلَيْكَمْ وَرَحْمَةُ اللهُ وَبَرَكَاتُه


WOW! SOCAZ ada buat FEBRUARI SALE !!

Jualan dengan hottest item sahaja:

  • Stokin Soka Alien M
  • Stokin Kanik Mansock K Dark Choc
  • Handsock Kayla

Jangan fikir lama-lama, stok adalah terhad!

Contect number di bawah untuk order:

https://www.socaz.my/


Sumber:
https://www.islamituindah.my/persiapan-menjelang-ramadhan/
https://www.alaf21.com.my/info-Artikel/1040/10-PERSEDIAAN-UNTUK-MENYAMBUT-KEDATANGAN-RAMADHAN

(Dipetik dan diubahsuai daripada blog shafiqolbu.wordpress.com)

Kredit: Wan Fahmi FaizOlder post Newer post

Your cart is currently empty.
Continue shopping