icon-search

Perkara yang Tidak Disukai oleh Allah

Perkara yang Tidak Disukai oleh Allah

Ulama yang pernah menjadi Imam Masjidil Haram, Syekh Nawawi al-Bantani mengungkapkan beberapa hal yang dibenci Allah dalam kitabnya yang berjudul “Nashaihul ‘Ibad. Menurut dia, ulama ahli hikmah mengungkapkan beberapa sifat yang dibenci Allah, yang timbul dari sepuluh macam orang.

1. Sifat Bakhil yang Datang dari Orang Kaya

Syeikh Nawawi mengungkapkan bahawa sifat bakhil dapat menghilangkan sifat keperimanusiaan dan meneguhkan kebiasaan haiwan atau kebinatangan. Oleh sebab itu lah sifat bakhil sangat dibenci Allah.

2. Kesombongan yang hadir dari Orang Fakir

Kesombongan fakir miskin ini juga dibenci oleh Allah. Dari Abu Hurairah ra, Rasulullah Saw bersabda:

“Apabila seorang berkata, ‘celakalah orang-orang’, maka dialah orang yang paling celaka di antara mereka.”

(HR. Muslim). 

Syeikh Nawawi menjelaskan, larangan ini ditunjukan kepada orang yang mengucapkan kalimat tersebut dengan kesombongan dirinya dan memandang rendah orang lain dan menganggap dirinya lebih unggul dari orang lain.

3. Sikap Tamak yang Ada dalam Diri Ulama

Untuk menjelaskan sifat yang dibenci Allah ini, Syeikh Nawawi mengungkapkan kisah Nabi Musa yang berucap dengan ucapan yang mengandung ketamakan. “Jika anda menghendaki, anda boleh meminta upah untuk pekerjaan ini.” (QS. Al-Kahfi [18]: 77), maka Nabi Khidir berkata padanya, “Saat inilah tiba perpisahan antara saya dan kamu.” (QS. Al-Kahfi [18]: 78).

4. Tidak Memiliki Sifat Malu 

 Dalam hal ini, Syeikh Nawawi menjelaskan hadis yang diriwayatkan al-Dailami, Rasulullah Saw bersabda: “Siapa yang tidak memiliki rasa malu, maka tidak ada agama baginya. Siapa yang tidak memiliki rasa malu di dunia, maka dia tidak akan masuk syurga.” (HR. al-Dailami).

5. Kezaliman daripada Para Pemimpin

Syeikh Nawawi kemudian menjelaskan hadis yang diriwayatkan Al-Hakim. Sebagaimana Rasulullah bersabda, "Siapa yang membuat senang penguasa dengan sesuatu yang dibenci oleh Tuhan-nya, bererti dia telah keluar dari agama Allah.“ (HR al-Hakim) 

6. Sifat Ujub

Syeikh Nawawi mengungkapkan hadis yang diriwayatkan Abu Nu’aim, Rasulullah Saw bersabda, “Siapa yang memuji dirinya atas amal soleh yang telah dikerjakannya, maka sungguh telah sesat rasa syukurnya dan telah sia-sia amalnya.” (HR. Abu Nu’aim)

Sebagaimana diketahui, sifat ujub adalah sifat yang mengagumi serta senantiasa membanggakan dirinya sendiri. Tentu saja hal ini sangat dilarang dan dibenci oleh Allah SWT.

7. Ketakutan dalam Menghadapi Musuh atau Perang 

Menurut Syeikh Nawawi, dijelaskan pula bahawa lemahnya hati yang dapat memalingkan untuk menghadapi musuh juga dibenci Allah SWT. Rasa takut tersebut sebaiknya dikalahkan untuk berperang dijalan Allah SWT.

8. Sifat Riya'

Selain sifat ujub, sifat riya atau sombong juga sangat dibenci Allah SWT, Ma. Sebagaimana diriwayatkan dalam hadis Al-Dailami, Rasulullah Saw bersabda:

“Jangan sampai kalian mencampuradukkan ketaatan kepada Allah dengan kecintaan terhadap pujian manusia, sebab (dengan begitu) pahala amal perbuatan kalian akan hilang.” (HR. al-Dailami)

9. Cinta Duniawi 

Dijelaskan pula bahwa barang siapa yang terlalu mencintai dunianya, maka Allah SWT pun akan membenci dirinya. Oleh itu. kita harus belajar bagaimana untuk mengimbangi dunia dan akhirat agar kita tidak terleka dengan duniawi sahaja.

10. Kemalasan dalam Beramal yang Hadir dalam Diri Anak-Anak

Di hidup yang serba canggih seperti sekarang ini, membuatkan anak-anak menjadi leka dan malas dalam melakukan sesuatu hal seperti melakukan amal ibadah. Kemalasan dalam beramal ini merupakan sifat yang dibenci oleh Allah SWT.


 

Waoh, MENARIKNYA! SOCAZ ada buat MERDEKA SALE!

Jualan dengan hottest item sahaja:

  • Stokin Soka Alien M
  • Kanik Alien Tapak Hitam M
  • Stokin Soka Original New Edition
  • Surprise Box by SOCAZ

Pelbagai warna menarik yang boleh dipilih.

Jangan fikir lama-lama, stok adalah terhad!

Contect number di bawah untuk order:

www.socaz.my


Sumber:

https://www.popmama.com/big-kid/10-12-years-old/ninda/sifat-manusia-yang-dibenci-allah-yang-perlu-anak-ketahui/1

https://www.republika.co.id/berita//qi1lqo430/10-hal-yang-dibenci-allahOlder post Newer post

Your cart is currently empty.
Continue shopping