icon-search

Pentingnya berselawat keatas Nabi Muhammad S.A.W

Pentingnya berselawat keatas Nabi Muhammad S.A.W

1. Ia merupakan perintah Allah

Allah (subḥānahū wa ta'ālā) telah berfirman dalam Al-Qur'an:

“Sesungguhnya Allah dan para malaikat-Nya berselawat kepada Nabi. Wahai orang-orang yang beriman, berselawatlah kamu kepadanya dan perbanyakkan salam kepadanya.” (33:56)

2. Menuai ganjaran yang besar

Abū Talha al-Ansārī (raḍiy Allāhu ʿanhu) meriwayatkan: “Rasulullah ﷺ bangun pada suatu pagi dengan semangat yang tinggi dengan kegembiraan yang terpancar dari wajahnya. Mereka (para Sahabat) bertanya: “Wahai Rasulullah, engkau telah bangun hari ini dengan semangat yang tinggi dengan kegembiraan yang terpancar dari wajahmu. Baginda ﷺ menjawab: “Ya! Seorang rasul datang dari Tuhanku dan berkata: 'Barangsiapa dari umat kamu berselawat kepada kamu sekali, Allah akan mencatatkan baginya sepuluh kebaikan, menghapuskan sepuluh dosa daripadanya, mengangkatnya sepuluh darjat, dan membalasnya dengan demikian (iaitu mengirim ṣalāh ke atasnya).'” (Aḥmad)

Rasulullah ﷺ bersabda: “Barangsiapa berselawat kepadaku sekali, Allah akan berselawat ke atasnya sepuluh kali ganda, menghapuskan sepuluh dosa daripadanya, dan mengangkatnya sepuluh darjat.” (Nasā'ī)

3. Ia dapat memudahkan urusan kita

Ubay (raḍiy Allāhu ʿanhu) bertanya kepada Nabi ﷺ: “Wahai Rasulullah ﷺ, aku sering berselawat kepadamu. Berapa banyak dari doa aku yang harus dikhususkan untuk kamu?"

Baginda ﷺ menjawab: “Sebanyak yang kamu kehendaki.”

Ubay bertanya: "Seperempat?"

Rasulullah ﷺ menjawab: "Seperti yang kamu kehendaki, tetapi lebih banyak, lebih baik."

Ubay bertanya: "Setengah?"

Nabi menjawab: "Seperti yang kamu kehendaki, tetapi lebih banyak, lebih baik."

Ubay bertanya: "Dua pertiga?"

Rasulullah ﷺ menjawab: "Seperti yang kamu kehendaki, tetapi lebih banyak, lebih baik."

Ubay bertanya: "Apakah saya harus mengabdikan semua doa saya untukmu?"

Rasulullah ﷺ menjawab: “Kalau begitu, akan tercukupi keperluanmu dan diampuni dosa-dosamu.” (Tirmidzi)

“Ketahuilah bahawa tiada seorang hamba muslim yang banyak berselawat kepada Muhammad ﷺ, melainkan Allah menyinari hatinya, mengampuni dosa-dosanya, menenangkan hatinya, dan memudahkan urusannya. Perbanyakkan ṣalawāt, supaya Allah menjadikan kamu daripada pengikut jalanNya, menjadikan kamu beramal dengan sunnahnya; dan jadikanlah dia pendamping kami di syurga.” (Ibn al-Jawzi rahimahullah)

4. Malaikat turut berselawat ke atas kita

Rasulullah ﷺ bersabda: “Tiada seorang muslim pun yang berselawat ke atasku melainkan para malaikat berselawat ke atasnya sehingga dia terus berselawat kepadaku. Maka hendaklah hamba itu berkurangan atau bertambah." (Ibn Majah)

5. Ia mendekatkan diri kita dengan Rasulullah ﷺ

Rasulullah ﷺ bersabda: “Orang yang paling dekat denganku pada hari kiamat ialah orang yang paling banyak berselawat kepadaku.” (Tirmidzi)

6. Ia dapat menyempurnakan do'a kita

Rasulullah ﷺ pernah mendengar seseorang berdoa semasa solat. Dia tidak mengagungkan Allah dan tidak bershalawat kepada Rasulullah ﷺ. Rasulullah ﷺ berkata: 'Dia terlalu tergesa-gesa.'

Baginda ﷺ memanggilnya dan berkata: 'Apabila salah seorang daripada kamu berdo'a, hendaklah dia memulai dengan memuji dan mengagungkan Tuhannya, kemudian hendaklah berselawat ke atas Nabi. Maka hendaklah dia berdoa untuk apa sahaja yang dia kehendaki.' (Abu Dawud)

'Sesiapa yang ingin memohon kepada Allah akan keperluannya, hendaklah dia memulakan dengan berselawat ke atas Nabi ﷺ kemudian meminta apa yang dia perlukan, dan kemudian mengakhiri doanya dengan selawat (sekali lagi) kepada Nabi ﷺ. Kerana berselawat ke atas Nabi ﷺ akan diterima, dan Allah terlalu pemurah untuk menolak (doa yang dibuat) antara dua solat.' (Abu Sulaiman al-Dārānī rahimahullah)

7. Menolak sifat bakhil

Rasulullah ﷺ bersabda: “Orang yang bakhil ialah orang yang aku disebut di hadapannya, tetapi dia tidak berselawat kepadaku.” (Tirmidzi)

8. Sebagai perlindungan daripada laknat Nabi

Rasulullah ﷺ bersabda: "Semoga orang yang aku disebut di hadapannya - dan dia tidak berselawat kepadaku - dihinakan." (Tirmidzi)

9. Ia membawa kita ke jalan yang diredhai

Rasulullah ﷺ bersabda: “Barangsiapa yang lupa berselawat kepadaku, maka dia telah terlepas jalan ke syurga.” (Ibn Majah)

10. Ia merupakan simbolik kita menghormati Baginda

Rasulullah ﷺ bersabda: “Perbanyakkanlah berselawat ke atasku, kerana Allah telah menetapkan untukku seorang malaikat di dekat kuburku. Apabila seseorang dari umatku berselawat kepadaku, malaikat berkata kepadaku: 'Muhammad, sesungguhnya si fulan anak fulan baru sahaja berselawat ke atasmu." (Daylamī)

Rasulullah ﷺ bersabda: “Sesungguhnya Allah mempunyai malaikat-malaikat yang mengelilingi bumi menyampaikan salam kepadaku untuk umatku.” (Nasā'ī)

“Peliharalah dirimu dari siksa neraka, dan ringankanlah dosa-dosamu, dengan berselawat ke atas Nabi Terpilih ﷺ.” (Ibn al-Jawzi)


WOW! SOCAZ ada buat RAMADHAN SALE!!

Jualan dengan hottest item sahaja:

  • STOKIN SOKA ALIEN M (RM 5.99) NORMAL PRICE RM7!
  • KURMA MEDJOOL FIRDAUS (2BOX RM100) 
  • HANDSOCK  AAISYA (RM6.99) NORMAL PRICE RM12!
  • HANDSOCK AINISHA BASIC 3.0 (RM6.99) NORMAL PRICE RM10!

Jangan fikir lama-lama, stok adalah terhad! 

Contact number di bawah untuk order:

https://www.socaz.my/


Sumber di petik dari:
https://lifewithallah.com/articles/seasons-of-worship/jumuah/virtues-of-sending-salawat-upon-the-prophet-%ef%b7%ba/Older post Newer post

Your cart is currently empty.
Continue shopping