icon-search

Mengapakah Hijab Penting Dalam Islam

Mengapakah Hijab Penting Dalam Islam

Hijab, atau tudung, mengambil bahagian yang penting bagi seluruh muslimah. Ia sentiasa menjadi isu sensitif. Bagi wanita yang berhijab kerana pegangan agama, ia tidak boleh dipertikaikan manakala orang lain yang mempunyai pengetahuan atau pemahaman yang terhad tentang Hijab, ia boleh jadi mengelirukan.

Adalah penting untuk memahami beberapa perkara yang berkaitan dengan hijab dan kesopanan. Perkara pertama ialah kesederhanaan telah menjadi norma dalam sejarah, sehingga ke akhir abad yang lalu. Jika seseorang itu meneliti buku-buku sejarah dari pelbagai zaman dan zaman, seseorang akan mendapati wanita-wanita tersebut mengamalkan sifat keserdehanaan hampir di setiap masyarakat.

Mungkin ia akan mengejutkan khayalak ramai bahawa bukan Islam yang mencipta kesopanan atau hijab. Ini wujud dalam undang-undang agama yang diturunkan sebelum Islam, dan saki-baki masih boleh ditemui dalam kitab-kitab agama yang diubah. Berbalik kepada Hijab, mari kita ketahui lebih lanjut tentang kepentingan Hijab dalam Islam.

Ia lebih daripada simbol agama 

Hijab melambangkan ketundukan seorang wanita kepada Penciptanya dan hubungannya dengan iman. Sambil merujuk kepadanya, Allah Taala berfirman: “Yang demikian itu lebih sesuai untuk mereka dikenal...” Tetapi, walaupun hijab adalah simbol, sebenarnya ia lebih daripada itu. Tujuan dan fungsi hijab berikut akan menjelaskan perkara ini.

Hijab adalah ujian bagi seorang muslimah. Jelas Al-Quran dan Hadis bahawa hijab adalah kewajipan agama, yang wajib dilaksanakan oleh seorang wanita. Tidak ada perbezaan ulama mengenai perkara ini dan Umat Islam telah menerapkannya selama lebih 14 abad. Ayat-ayat al-Quran berikut merujuk kepada sifat wajib hijab: 

“Dan katakanlah kepada wanita yang beriman, supaya mereka mengurangkan pandangannya dan memelihara kemaluannya dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya kecuali yang (semestinya) nampak daripadanya. hendaklah menutupkan (sebahagian) tudung kepala mereka ke dada mereka dan tidak menampakkan perhiasannya kecuali kepada suami mereka, bapa-bapa mereka, bapa suami mereka, anak-anak lelaki mereka, anak lelaki suami mereka, saudara lelaki mereka, anak lelaki saudara lelaki mereka, anak lelaki saudara perempuan mereka. , wanita mereka, apa yang dimiliki tangan kanan mereka, atau pelayan lelaki yang tidak mempunyai keinginan fizikal, atau kanak-kanak yang belum mengetahui aspek peribadi wanita. Dan janganlah mereka menghentakkan kakinya untuk mengetahui perhiasan yang mereka sembunyikan. Dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, hai orang-orang yang beriman supaya kamu beruntung.” [Qur'an, 24:31) 

Juga Allah berfirman: “Hai Nabi, katakanlah kepada isteri-isterimu, anak-anak perempuanmu dan perempuan-perempuan mukmin, supaya mereka menutupkan (sebahagian) pakaian mereka. Itu lebih sesuai supaya mereka dikenali dan tidak disalahgunakan. Dan Allah adalah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang. (Qur'an, 33:59) 

 Dengan hijab, seorang wanita tidak perlu memenuhi jangkaan masyarakat terhadap apa yang diidamkan, dan dia tidak perlu lagi menggunakan kecantikannya untuk mendapatkan pengiktirafan atau penerimaan daripada orang sekelilingnya. 

Dalam surah Al-Ahzaab yang disebutkan di atas, Allah Taala berfirman yang bermaksud "Yang demikian itu lebih sesuai untuk mereka dikenali dan tidak dicela." Justeru, salah satu fungsi hijab ialah melindungi wanita daripada penderaan dan kemudaratan. Ini terutamanya termasuk pelbagai bentuk penderaan dan gangguan seksual, yang lazim dalam masyarakat di mana hanya sedikit wanita yang membuat liputan. Lelaki sering mendapat isyarat bercampur-campur dan percaya bahawa wanita mahukan kemajuan mereka dengan cara mereka mendedahkan tubuh mereka. Tudung, sebaliknya, memberi isyarat kepada lelaki bahawa si pemakai adalah wanita yang sederhana dan suci yang tidak boleh diganggu.

Wallahu'alam.


Wow, SOCAZ ada jual Kurma Medjool Firdaus!

Keluaran dari bumi Palestine, sedap dan berkualiti tinggi!
Berminat untuk dapatkan Kurma Medjool?

Jangan fikir lama-lama, stok adalah terhad!

Contact number di bawah untuk order:

https://www.socaz.my/

Sumber di petik dari:
https://www.arabnews.com/islam-perspective/why-hijab-important-islamOlder post Newer post

Your cart is currently empty.
Continue shopping