icon-search

Mencegah Lebih Baik daripada Mengubati

Mencegah Lebih Baik daripada Mengubati

Kesan maut dengki, mata jahat, sihir dan jin adalah perkara biasa hari ini. Untuk menjaga diri, kita hendaklah mematuhi kaedah perlindungan yang ditunjukkan oleh Rasulullah ﷺ sebelum kita ditimpa musibah ini.

Ibn al-Qayyim (raḥimahullāh) menulis: 'Mata yang jahat adalah anak panah, yang ditembak oleh orang yang dengki, kadang-kadang mengenai (mangsa) dan kadang-kadang terlepas. Jadi jika mangsa tidak bertudung dan tanpa perlindungan (adhkār), maka dia pasti akan terkenanya. Tetapi jika mangsa mengambil langkah berjaga-jaga (melalui adhkār), maka ia tidak akan menjejaskannya; tetapi mungkin berlaku bahawa anak panah ini dikembalikan kepada orang yang dengki.'

Berikut adalah beberapa langkah berjaga-jaga yang boleh anda ambil:

Ucapkan بِسْمِ اللهِ sebelum membuka pakaian dan masuk ke tandas.

Rasulullah ﷺ bersabda: “Tabir antara jin dan aurat anak Adam apabila mereka masuk ke dalam tandas ialah dengan mengucapkan Bismillah.” (Tirmidzi)

Menyebut Nama Allah ketika memasuki rumah dan makan.

Rasulullah ﷺ bersabda: “Apabila seseorang masuk ke rumahnya lalu berzikir kepada Allah ketika masuk dan sebelum makan, syaitan berkata (kepada sesama syaitannya): ‘Tidak ada tempat untuk kamu bermalam dan tidak ada makan malam untuk kamu. .' Apabila dia masuk ke dalam rumah dan tidak mengingati Allah, Syaitan berkata: 'Kamu telah mendapat tempat untuk bermalam.' Apabila dia tidak mengingati Allah sebelum memakan makanannya, Syaitan berkata: 'Kamu telah mendapat tempat tinggal dan makan malam.'” (Muslim)

Solat Subuh Berjemaah

Seseorang berada dalam perlindungan Allah (Tabarani)

Apabila keluar rumah

بِسْمِ اللهِ تَوَكَّلْتُ عَلَى اللهِ ، وَلَا حَوْلَ وَلَا قُوَّةَ إِلَّا بِاللهِ

Dengan nama Allah, saya bertawakkal kepada Allah. Tiada daya (mencegah kemungkaran) dan tiada kekuatan (dalam mencapai kebaikan) melainkan dengan pertolongan Allah.

Rasulullah ﷺ bersabda: “Sesiapa yang berkata [di atas] ketika keluar dari rumahnya akan diberitahu: 'Kamu telah mendapat petunjuk, kamu telah dicukupkan dan kamu telah dilindungi.' Kemudian syaitan yang satu berkata kepada syaitan yang lain: 'Bagaimanakah kamu dapat menemui seorang lelaki yang telah mendapat petunjuk, dicukupkan dan dilindungi?'” (Abu Dawud)

100x dalam sehari

لَا إِلٰهَ إِلَّا اللهُ وَحْدَهُ لَا شَرِيْكَ لَهُ ، لَهُ الْمُلْكُ وَلَهُ الْحَمْدُ وَهُوَ عَلَىٰ

Tiada tuhan selain Allah. Dia Sendiri dan tiada sekutu bagi-Nya. Hanya kepada-Nyalah segala kedaulatan dan segala pujian. Dia Maha Kuasa atas segala sesuatu.

Rasulullah ﷺ bersabda: “Kamu akan terpelihara dari syaitan pada hari itu hingga petang.” (Bukhārī)

10x Selepas Subuh & Maghrib

لَا إِلٰهَ إِلَّا اللهُ وَحْدَهُ لَا شَرِيْكَ لَهُ ، لَهُ الْمُلْكُ وَلَهُ الْحَمْدُ يُحْيِيْ وَغُمْ

Tiada tuhan selain Allah. Dia Sendiri dan tiada sekutu bagi-Nya. Hanya kepada-Nyalah segala kedaulatan dan segala pujian. Dia menghidupkan dan mematikan. Dia Maha Kuasa atas segala sesuatu.

Rasulullah ﷺ bersabda: “Ia akan menjadi perisai baginya dari segala keji dan terpelihara dari syaitan.” (Ahmad)

Pagi, Petang & Sebelum Tidur

الله لا إله إلا هو الحي القيوم, لا تأخذه سنة ولا نوم, له ما في السموات وما في الأرض, من ذا الذي يشفع عنده إلا بإذنه, يعلم ما بين أيديهم وما خلفهم ولا يحيطون بشيء من علمه إلا بما شاء, وسع كرسيه السموات والأرض ولا يَئُوْدُهُ حِفْظُهُمَا وَهُوَ الْعَلِيُّ الْعَظِيْمُ

Jika kamu membacanya pada waktu pagi, kamu akan dilindungi daripada kami hingga petang. Dan jika kamu membacanya pada waktu petang, nescaya kamu akan terpelihara dari kami sampai pagi.” (Tabarani)

Apabila kamu berbaring di tempat tidurmu, bacalah Āyah al-Kursī dari awal hingga akhir; malaikat penjaga akan tinggal di sisi kamu dan syaitan tidak akan mendekati kamu, sehingga kamu bangun pada waktu pagi.' (Bukhari)

3x Pagi & Petang

… قُلْ هُوَ اللهُ أَحَدٌ… قُلْ أَعُوْذُ بِرَبِّ الفَلَقِ… قُلْ أَعُوْذُ بِرَبِّ النَّاسِ

Rasulullah ﷺ bersabda: “Bacalah Surah al-Ikhlas dan al-Mu'awwidhatayn (Surah al-Falaq dan Surah al-Nas) tiga kali pada waktu pagi dan petang. Ia akan mencukupi anda dalam semua aspek.” ( Tirmid )

3x Pagi & Petang

بِسْمِ اللهِ الَّذِيْ لَا يَضُرُّ مَعَ اسْمِهِ شَيْءٌ فِي الْأَرْضِ وَلَا فِي السَّمَاءِ ، وَهُوَ العِيمِمِ

Dengan Nama Allah yang dengan Nama-Nya tidak ada sesuatu pun yang dapat membahayakan di bumi dan di langit. Dialah yang Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.

Rasulullah ﷺ bersabda: “Barangsiapa membaca [di atas] tiga kali setiap pagi dan petang, maka tidak ada sesuatu pun yang membahayakannya.” (Tirmidzi)

3x Petang

أَعُوْذُ بِكَلِمَاتِ اللهِ التَّامَّاتِ مِنْ شَرِّ مَا خَلَقَ

Aku memohon perlindungan dengan kalimat-kalimat Allah yang sempurna dari kejahatan apa pun yang Dia ciptakan.

Rasulullah ﷺ bersabda: “Barangsiapa membaca (di atas) tiga kali pada waktu petang, maka tidak akan ditimpa sengatan serangga pada malam itu.” (Nasā'ī)

7x Pagi & Petang

حَسْبِيَ اللهُ لَا إِلٰهَ إِلَّا هُوَ ، عَلَيْهِ تَوَكَّلْتُ ، وَهُوَ رَبُّ الْعَرْشِ الْعَظِيْمِ

Cukuplah Allah bagiku. Tiada Tuhan selain Dia. Hanya kepada-Nya aku bertawakkal dan Dia adalah Tuhan yang mempunyai Arasy yang Agung.

Rasulullah ﷺ bersabda: “Barangsiapa membaca ayat di atas sebanyak tujuh kali pada waktu pagi dan petang, niscaya Allah akan mencukupkan segala urusannya.” (Abu Dawud)

Sebelum Tidur

… آمَنَ الرَّسُوْلُ بِمَا أُنْزِلَ إِلَيْهِ مِن رَّبِّهِ

Dua ayat terakhir Surah al-Baqarah (2:285-286)

Rasulullah ﷺ bersabda: “Barangsiapa yang membaca dua ayat terakhir dari surah al-Baqarah pada malam hari, niscaya akan mencukupinya.(Bukhārī)WOW! SOCAZ ada buat RAMADHAN SALE!!

Jualan dengan hottest item sahaja:

  • STOKIN SOKA ALIEN M (RM 5.99) NORMAL PRICE RM7!
  • KURMA MEDJOOL FIRDAUS (2BOX RM100)
  • HANDSOCK  AAISYA (RM6.99) NORMAL PRICE RM12!
  • HANDSOCK AINISHA BASIC 3.0 (RM6.99) NORMAL PRICE RM10!

Jangan fikir lama-lama, stok adalah terhad! 

Contact number di bawah untuk order:

https://www.socaz.my/


Sumber di petik dari:
https://lifewithallah.com/articles/ruqyah/prevention-is-better-than-cure/Older post Newer post

Your cart is currently empty.
Continue shopping