icon-search

Matlamat dan Tindakan semasa di Bulan Ramadhan

Matlamat dan Tindakan semasa di Bulan Ramadhan

Untuk menyediakan pelan yang akan membantu menyiapkan projek ini dengan jayanya, kita perlu jelas tentang matlamatnya. Matlamat ini akan menyediakan rangka kerja Ramadhan yang anda boleh lakukan. Segala apa yang kita lakukan di bulan Ramadhan hendaklah membawa kepada matlamat berikut:

1) Pengampunan dosa. Rasulullah ﷺ bersabda: “Barangsiapa yang berpuasa Ramadhan dengan penuh keimanan dan mengharapkan pahala, maka akan diampuni dosa-dosanya yang telah lalu.” (HR. Bukhārī).

2) Kebebasan dari Neraka. Sangat menggigil pada kemungkinan menjadi ahli neraka; kemudian mohonlah kepada Allah agar melepaskan kamu dari api neraka. Rasulullah ﷺ bersabda, “Allah membebaskan hamba dari api neraka setiap malam.” (Tirmidzi)

3) Berserah diri kepada Allah. Dalam kehidupan seharian, kita terbiasa mengalah dengan keinginan kita. Kalau kita rasa nak makan, kita makan. Kalau kita rasa nak minum, kita minum. Melalui Ramadhan, kita seharusnya bertujuan untuk melatih nafs (batin) untuk menyerahkan diri kepada Allah, dan untuk mematuhi perintah-Nya.

4) Meninggikan jiwa dari keinginan pangkalnya (perut dan aurat). Bertujuan untuk berpuasa dan Ramadhan anda untuk menghilangkan cinta dunia dari hati anda; dan biarkan jiwa anda melayang tinggi di atas tanah, jauh dari badan, dan ke atas menuju Pencipta dan Penciptanya.

5) belas kasihan. Ramaḍān ini bertujuan untuk menjadi penerima rahmat dan penjagaan kasih sayang Allah.

6) Membentuk akhlak yang baik. Perwatakan yang cemerlang adalah bahagian penting dalam din kita, dan tidak ada masa yang lebih baik untuk memupuk ini selain di Ramadan. Rasulullah ﷺ bersabda, “Apabila salah seorang di antara kamu masuk waktu pagi dalam keadaan berpuasa, maka janganlah ia berkata kasar dan tidak boleh berbuat jahil. Jika seseorang menghinanya atau berdebat dengannya, hendaklah dia berkata: 'Saya sedang berpuasa, saya sedang berpuasa'” (Muslim).

7) Konsisten. Ramaḍān adalah latihan untuk memupuk hati, jiwa, akhlak dan akhirnya kehidupan anda, supaya ketaatan kepada Allah menjadi gaya hidup anda.

Maksimumkan Ramadan: Apa yang Perlu Anda Sertakan Dalam Jadual Anda?

Untuk memanfaatkan bulan Ramadhan yang penuh keberkatan, buatlah perancangan. Tulis jadual harian anda untuk Ramadan. Bergembiralah dan rasakan keseronokan dalam hati anda kerana mengetahui bahawa anda akan menghabiskan masa yang berkualiti dengan Allah (subḥānahū wa taʿālā).

Bergantung pada keadaan anda, jadual anda pada hari bekerja mungkin berbeza daripada hujung minggu. Bertujuan untuk sentiasa sibuk dengan perbuatan baik, kerana mempunyai masa lapang memudahkan dosa.

Perkara yang perlu disertakan dalam jadual waktu anda:

1. Solat

Solat 5 waktu termasuk solat sunat. Tepati masa dengan solat berjemaah dan berniat untuk berada di sana sebelum takbir pembukaan.

Qiyam al-Layl (Tarāwīḥ/Tahajjud). Seiring dengan puasa, ini adalah kemuncak Ramadhan. Ini adalah masa dalam tahun di mana anda benar-benar boleh berhubung dengan Al-Quran. Lafaz perlahan-lahan, ulang āyāt dan rasakan emosi dalam hati anda. Fikirkan bahawa Allah sedang bercakap dengan ANDA secara langsung.

Solat al-Ḍuḥā . Ini boleh dibaca kira-kira 15 minit selepas matahari terbit hingga 15 minit sebelum Ẓuhr. Rasulullah ﷺ bersabda: “Barangsiapa yang shalat subuh berjamaah dan duduk, berzikir kepada Allah hingga matahari terbit, kemudian shalat dua rakaat, maka baginya pahala seperti pahala haji dan Umrah .” Baginda ﷺ bersabda: “Sempurna, lengkap, lengkap (iaitu pahala lengkap).” (Tirmidzi)

2. Al-Quran

Mempunyai sasaran yang tinggi untuk membaca Al-Quran sebanyak mungkin.

Seiring dengan mengaji, peruntukkan masa untuk menghafaz, mengulang kaji hafalan, mempelajari makna dan merenung al-Quran.

Hidupkan Al-Quran ke dalam hari anda. Mempunyai sekurang-kurangnya satu perkara yang akan anda amalkan berdasarkan apa yang anda baca pada hari itu. (Untuk sumber bahasa Arab yang sangat baik tentang ini, klik di sini )

3. Berzikir

Luangkan masa untuk membiasakan diri dengan makna adhkār (zikir), supaya zikir anda sedar. Begitu juga, gabungkan zikir dengan renungan yang mendalam (tafakkur). Berikut merupakan pautan untuk anda mencuba menbaca zikir. Zikir Pagi dan petang, Zikir selepas ṣalāh, Zikir sebelum/selepas tidur dan Zikir umum sepanjang hari.

4. Doa

Do'a ' sebelum iftar (dan selepas membuka puasa)

Duʿā' sepanjang hari ketika anda berpuasa

Duʿā' dalam sujudmu

Do'a' pada sepertiga malam yang terakhir , terutama dalam sajdah

Sunnah duʿās , seperti sebelum/selepas makan, masuk/keluar rumah, menggunakan bilik air dan lain-lain. Sebahagian daripadanya mempunyai ganjaran yang luar biasa, yang tidak boleh anda lepaskan, terutamanya di bulan yang penuh barakah ini.

Perbanyakkan pujian (ḥamd) kepada Allah pada permulaan doamu. Ini secara khusus akan membantu anda membina ikatan istimewa dengan-Nya.

5. Membantu Hubungan Orang Lain & Keluarga

Cuba bantu orang lain sebaik mungkin, terutamanya orang tua dan orang yang terdedah dalam komuniti anda. Kekalkan hubungan kekeluargaan dan hubungi orang yang mungkin telah terputus hubungan dengan anda.

Pilih tindakan kebaikan tertentu yang akan anda lakukan untuk keluarga anda contohnya memunggah mesin basuh pinggan mangkuk/mengurut kepala/membantu membuat kerja rumah.

Bersedekahlah. Berusahalah memberi makan orang yang berpuasa untuk memperoleh pahala puasanya insyaAllah.

10 Hari Terakhir

Dalam sepuluh hari terakhir, perhebatkan jadual ibadah anda , luangkan masa dari kerja (jika boleh) dan gunakannya untuk memfokuskan hubungan anda dengan Allah (subḥānahū wa taʿālā).

Keluarga kamu

Jika anda seorang ibu atau bapa, jangan pentingkan diri sendiri. Bertimbang rasa dan berikan pasangan anda masa 'alone with Allah' sambil anda menjaga anak-anak. Pasangan anda berhubung dengan Allah akan menyebabkan dia menjadi pasangan dan ibu bapa yang lebih baik kepada anak-anak anda.

Luangkan masa berkualiti dengan anak-anak anda. Ceritakan kepada mereka kisah para Nabi, Sahabat dan orang-orang terdahulu. Bacalah Al-Qur'an bersama mereka. Adakan bulatan keluarga setiap hari di mana anda boleh berbincang. Lakukan aktiviti yang menyeronokkan dan berfaedah berkaitan dengan Ramadhan. (Terdapat banyak idea di internet untuk pelbagai kraf dan aktiviti.) Ingatlah untuk memperbaharui niat anda untuk menghabiskan masa berkualiti bersama mereka , dan anda akan diberi ganjaran untuk tindakan ʿibādah (ibadah) yang hebat ini inshāAllah.

Gunakan Setiap Detik

“Demi Allah, jika dikatakan kepada ahli kubur, 'Berdoalah!' mereka berharap satu hari di bulan Ramadhan.” – Ibn al-Jawzi (raḥimahullāh)

Mungkin ada kalanya anda letih atau terlalu letih untuk membaca Al-Quran. Isi masa ini dengan ibadah yang 'lebih mudah' seperti mendengar al-Quran atau kuliah yang berfaedah. Begitu juga, jika anda melakukan kerja rumah atau berulang-alik, membaca Al-Quran atau berzikir pada masa yang sama.

Sediakan simpanan buku, atau bahkan satu buku, untuk membantu anda mendekatkan diri kepada Allah (subḥānahū wa taʿālā), Firman-Nya dan Rasul-Nya ﷺ.

Semoga Allah (subḥānahū wa taʿālā) memberi kita kegembiraan untuk beribadah kepada-Nya di dunia ini, dan kegembiraan untuk melihat-Nya di akhirat.

Wow, SOCAZ ada jual Kurma Medjool Firdaus!

Keluaran dari bumi Palestine, sedap dan berkualiti tinggi!
Berminat untuk dapatkan Kurma Medjool?

Jangan fikir lama-lama, stok adalah terhad!

Contact number di bawah untuk order:

https://www.socaz.my/

Sumber di petik dari:
https://lifewithallah.com/articles/seasons-of-worship/ramadan/plan-ramadan-pt-1-goals-and-actions/Older post Newer post

Your cart is currently empty.
Continue shopping