icon-search

Malam Lailatul Qadar

Malam Lailatul Qadar

Malam Lailatul Qadar


Bulan Ramadhan merupakan bulan istimewa karena ibadah yang dilakukan akan dilipatgandakan. 

Selain itu, di bulan Ramadhan juga terdapat satu malam yang istimewa, yakni malam Lailatul Qadar. Pahala ibadah yang menjumpai malam Lailatul Qadar akan  dilipatgandakan seribu bulan. 


Pengertian Lailatul Qadar

Malam Lailatul Qadar merupakan malam turunnya ayat pertama Al Quran kepada Nabi Muhammad. 

Wahyu itu diturunkan oleh Allah melalui perantaraan malaikat Jibril dan diterima oleh Nabi Muhammad.

Pada malam Lailatul Qadar, malaikat Jibril datang dengan menampakkan diri dan memerintahkan Muhammad dengan lafaz "Iqra!" yang bermaksud membaca.

Salah satu ayat Al-Quran mengatakan bahawa malam Lailatul Qadar itu lebih baik daripada seribu bulan.

Selain wahyu berupa ayat-ayat Al-Quran, malam Lailatul Qadar juga dapat diartikan sebagai waktu turunnya para malaikat ke bumi dan membawa kesejahteraan hingga terbit fajar.

Pada malam malaikat turun, dipercayai suasana semula jadi berbeza dari biasa, suasana menjadi lebih hangat dan sejuk.Bilakah malam Lailatul Qadar?

Tiada siapa yang tahu bila malam Lailatul Qadar akan tiba, kerana kehadiran malam Lailatul Qadar itu dirahsiakan oleh Allah. 

Ulama berkata, malam Lailatul Qadar  akan berlangsung pada tarikh ganjil pada 10 hari terakhir Ramadan.

Beliau berpesan agar manusia tidak hanya menumpukan ibadah pada malam-malam tersebut untuk mendapatkan keistimewaan malam Lailatul Qadar.

Kerana mengerjakan ibadah wajib dilakukan secara konsisten pada mana-mana malam, agar tidak hanya menyasarkan malam Lailatul Qadar.

Terdapat dua pendapat mengenai orang yang mendapat kemuliaan malam Lailatul Qadar, yang pertama diraih oleh orang yang beriman dan hati yang ikhlas.

Pendapat kedua ialah sesiapa yang beribadat apabila tibanya malam Lailatul Qadar.Keistimewaan Lailatul Qadar

Terdapat ciri-ciri yang boleh menunjukkan waktu malam Lailatul Qadar, seperti malam yang tenang tanpa angin.

Ciri-ciri, malam terasa sunyi, angin tidak bertiup, tenang, tidak mendung, cerah. Matahari pagi terbit dengan terang tetapi tidak menyerlah.


1. Lebih baik daripada seribu bulan

Malam Lailatul Qadar adalah malam yang lebih baik daripada seribu bulan, Syeikh Abdul Halim Mahmud dalam Syahr Ramadan menghitung seribu bulan bersamaan 83 tahun 4 bulan.


Seribu bulan adalah lapan puluh tiga tahun dan empat bulan. Itulah taraf umum kehidupan manusia. Lailatul qadr (alfu syahrin) lebih baik daripada kehidupan manusia; daripada umur setiap manusia, baik zaman manusia dahulu mahupun zaman manusia pada masa hadapan. lailatul qadar itu lebih baik daripada zaman (zaman),” kata Syeikh Abdul Halim.


2. Diampunkan dosa

Menurut sebuah Hadis, malam Lailatul Qadar mempunyai keistimewaan bagi umat Islam yang melakukan ibadah dan mengharapkan pahala daripada Allah dengan diampunkan dosa-dosanya.


3. Doa dimakbulkan

Institut Fatwa Mesir, Syeikh Agung Al-Azhar Ahmad Thayyib berkata pada malam Lailatul Qadar semua solat yang tidak diterima pada waktu lain akan diterima pada malam tersebut. Karena keistimewaan inilah, Ahmad Tahyyib mengajak umat Islam untuk memperbanyak ibadah, seperti berdoa, istighfar, membaca Al-Quran, dan mengharap rahmat Allah.


4. Penuh berkat

Malam Lailatul Qadar adalah malam yang menyimpan ribuan keberkatan.


WOW! SOCAZ ada buat RAMADHAN SALE!!

Jualan dengan hottest item sahaja:

  • STOKIN SOKA ALIEN M (RM 5.99) NORMAL PRICE RM7!
  • KURMA MEDJOOL FIRDAUS (2BOX RM100) 
  • HANDSOCK  AAISYA (RM6.99) NORMAL PRICE RM12!
  • HANDSOCK AINISHA BASIC 3.0 (RM6.99) NORMAL PRICE RM10!

Jangan fikir lama-lama, stok adalah terhad! 

Contact number di bawah untuk order:

https://www.socaz.my/


Sumber di petik dari:

https://www.kompas.com/tren/read/2022/04/18/180000465/apa-itu-malam-lailatul-qadar-keistimewaan-dan-tanda-tandanya?page=all
Older post Newer post

Your cart is currently empty.
Continue shopping