icon-search

Kepentingan Sebenar Wanita Dalam Islam

Kepentingan Sebenar Wanita Dalam Islam

Tahukah anda bahawa orang pertama yang memeluk agama Islam itu adalah wanita iaitu Khadijah (ra) ? dan ulama terbesar dalam Islam juga seorang wanita iaitu Aisyah (ra). Walaupun terdapat salah tanggapan, status wanita dalam Islam adalah setaraf yang dikasihi. Di tengah-tengah konteks sejarah yang tidak mementingkan aurat, Nabi (saw) berkhutbah dengan berani tentang kepentingan wanita; meraikan sumbangan unik mereka kepada keluarga dan masyarakat, mengutuk layanan buruk terhadap wanita dan berkempen untuk hak mereka. 

Banyak stereotaip negatif di sekeliling wanita dalam Islam timbul bukan dari bimbingan Islam tetapi dari amalan budaya, yang bukan sahaja merendahkan hak dan pengalaman wanita, tetapi juga bertentangan langsung dengan ajaran Allah (swt) dan Nabi-Nya (saw). .

Jauh dari stereotaip wanita Muslim yang tidak bersuara dan bertudung, Syaikh Ibn Baaz berpendapat, “Tidak syak lagi bahawa Islam datang untuk menghormati wanita, menjaganya, melindunginya daripada serigala manusia, menjamin haknya dan mengangkat martabatnya . ”

Dengan semua kekeliruan antara sejarah, budaya dan agama, adalah penting untuk bertanya kepada diri kita sendiri; apa sebenarnya yang Al-Quran dan Hadis mengajar kita tentang status wanita dalam Islam?  

Al-Quran mengajar kita bahawa Adam dan Hawa diciptakan daripada jiwa yang sama; kedua-duanya sama-sama bersalah, sama-sama bertanggungjawab dan sama-sama dihargai. Sebagai umat Islam, kita percaya bahawa semua manusia dilahirkan dalam keadaan suci - lelaki dan wanita - dan kita mesti berusaha untuk memelihara kesucian ini melalui iman, serta niat dan amal yang baik.

Tema kesaksamaan berjalan melalui ajaran Islam yang lain juga. Satu ayat penting dalam al-Quran berbunyi, Orang-orang mukmin lelaki dan orang-orang mukmin perempuan saling bertanggungjawab antara satu sama lain. Mereka menyuruh kepada yang ma'ruf dan mencegah dari yang munkar, mereka mendirikan sembahyang dan menunaikan zakat, dan mereka taat kepada Allah dan Rasul-Nya.” (Qur'an, 9:71).

Ayat ini menunjukkan kepada kita bahawa lelaki dan wanita mempunyai tanggungjawab yang sama dalam memelihara ajaran Islam; Ayat Al-Quran yang lain meletakkan kedudukan wanita dan lelaki sebagai setara, yang menyatakan, " Barangsiapa, lelaki atau perempuan, beramal soleh dan beriman, maka Kami akan berikan kehidupan yang baik dan Kami beri balasan yang terbaik dari amalan mereka ." (16:97)

Sebagai umat Islam, kita berusaha untuk mengikuti Sunnah dan meneruskan kerja-kerja besar Rasulullah (saw). Itu termasuk menyokong dan bekerja untuk berjuta-juta wanita di seluruh dunia yang masih menjadi mangsa penindasan dan keganasan yang sistematik. 

Bersedekahlah untuk wanita yang memerlukan , dan anda akan membina di atas warisan Nabi (saw) dan ramai wanita Muslim yang luar biasa yang telah memperjuangkan hak wanita, selama beberapa generasi dan bantu lebih ramai wanita untuk berkembang maju dan mengikut jejak langkah Khadijah (ra), Aisha (ra) dan Fatima (ra)!

Wallahua'lam
Wow, SOCAZ ada jual Kurma Medjool Firdaus!

Keluaran dari bumi Palestine, sedap dan berkualiti tinggi!
Berminat untuk dapatkan Kurma Medjool?

Jangan fikir lama-lama, stok adalah terhad!

Contact number di bawah untuk order:

https://www.socaz.my/

Sumber di petik dari:
https://pennyappeal.org/news/importance-women-in-islamOlder post Newer post

Your cart is currently empty.
Continue shopping