icon-search

Fadhilat Berkorban Sempena Hari Raya Aidiladha

Fadhilat Berkorban Sempena Hari Raya Aidiladha

Ibadat korban disyariatkan sebagai tanda bersyukur terhadap Allah SWT atas segala nikmat-Nya dan menjadi salah satu ukuran takwa seorang hamba kepada yang Maha Esa.

Allah SWT berfirman yang bermaksud: “Sesungguhnya Allah hanya menerima (korban) daripada orang yang bertakwa.” (Surah al-Maidah, ayat 27)

Firman-Nya lagi yang bermaksud: “Daging unta dan darahnya itu sekali-kali tidak dapat mencapai (keredaan) Allah, tetapi ketakwaan daripada kamulah yang dapat mencapainya.” (Surah al-Hajj, ayat 37)

Justeru, pelaksanaan ibadat korban hendaklah dilakukan dengan ikhlas untuk mendapatkan keredaan Allah SWT dan pada masa sama menanamkan rasa kasih sayang antara pihak yang berkorban dengan masyarakat yang menerima pemberian daging korban itu.

Selain memberi kegembiraan kepada golongan kurang berkemampuan, ibadat korban sebenarnya adalah manifestasi kepatuhan hamba kepada perintah Allah SWT kerana bukan semua bersedia untuk memberi atau berkongsi apa yang dimilikinya.

Hanya, mereka yang benar-benar bersedia serta menghayati maksud pengorbanan yang sebenar akan  rela hati membelanjakan harta untuk tujuan ibadat kerana mereka yakin dengan ganjaran baik daripada amalan itu.


Firman Allah SWT yang bermaksud: “Dan bagi tiap-tiap umat telah Kami syariatkan penyembelihan (korban), supaya mereka menyebut nama Allah terhadap binatang ternak yang telah direzekikan Allah kepada mereka, maka Tuhanku ialah Tuhan Yang Maha Esa, kerana itu berserah diri kamu kepada-Nya. Dan berilah khabar gembira kepada orang yang tunduk patuh (kepada Allah).” (Surah al-Hajj, ayat 34)

Melaksanakan dengan takwa

Jika diteliti, banyak yang diperoleh oleh golongan yang sanggup berkorban terutama apabila perbuatan itu dilaksanakan dengan penuh ketakwaan dan keikhlasan. Pastinya kita biasa mendengar kata, "lagi banyak kita beri, lagi banyak kita dapat."
Sahabat Rasulullah SAW berkata, “Wahai Rasulullah, haiwan korban apa ini? Baginda SAW bersabda: Ini adalah sunah nabi Ibrahim. Mereka berkata: Lalu pada haiwan itu, kami dapat apa wahai Rasulullah? Baginda berkata: Pada setiap bulu ada satu kebaikan. Mereka berkata: Bagaimana dengan shuf (bulu)? Baginda bersabda: Pada setiap bulu shuf ada satu kebaikan.” (Riwayat Ibnu Majah)

Menjadi saksi di akhirat

Pada hari akhirat kelak, binatang yang telah dikorbankan akan menjadi saksi terhadap amalan ketaatan yang telah dilaksanakan.


Sabda Rasulullah SAW: “Tidak ada amalan yang dikerjakan anak Adam ketika hari (raya) korban yang lebih dicintai oleh Allah Azza Wa Jalla dari mengalirkan darah, sesungguhnya pada hari kiamat ia akan datang dengan tanduk-tanduknya, kuku-kukunya serta bulu-bulunya. Dan sesungguhnya darah itu akan sampai kepada Allah Azza Wa Jalla sebelum jatuh ke tanah, maka perbaikilah jiwa kamu sekalian dengannya.” (Riwayat Ibnu Majah).

Pelaksanaan sembelihan bintang ternakan tidak hanya dilakukan oleh umat Islam pada Aidiladha kerana agama lain turut melakukan sembelihan, tetapi penyembelihan mereka bukan memenuhi perintah Allah SWT. Itulah yang membezakan ibadat umat Islam dan bukan Islam.

Firman Allah SWT yang bermaksud: “Katakanlah, ‘Sesungguhnya solatku, sembelihanku (korbanku), hidupku, dan matiku hanyalah untuk Allah, Rabb semesta alam, tiada sekutu baginya; dan demikian itulah yang diperintahkan kepadaku dan aku adalah orang yang pertama menyerahkan diri (kepada Allah).” (Sural al-An’am, ayat 162-163)

Ibadat korban juga adalah penerusan menghidupkan ajaran Nabi Ibrahim iaitu kepatuhan tidak berbelah bagi kepada perintah Allah SWT yang mungkin ada antara kita merasakan ia sesuatu yang sukar dilaksanakan.

Menguji kesanggupan

Mengimbau kembali pengorbanan Nabi Ibrahim dan Nabi Ismail, tidak terbayangkan perasaan seorang bapa yang diperintah menyembelih anaknya sementara anak itu pula dengan rela hati bersetuju untuk disembelih kerana mentaati perintah Tuhannya.

Mungkin tidak sehebat kisah Nabi Ibrahim, tidak dinafikan ada dalam kalangan kita berdepan dengan keadaan yang menuntut kita melakukan pengorbanan, sejauh mana kesanggupan berdepan ujian dan berkorban.

Dari sudut sosial, hikmah ibadat korban diterjemahkan melalui agihan daging korban yang meliputi seluruh strata masyarakat sama ada yang miskin atau kaya. Ini dapat memupuk semangat kesepaduan dan setiakawan umat Islam.
Walaupun ekonomi umat Islam khususnya di Malaysia membolehkan mereka membeli dan makan daging, tetapi pemberian atau penerimaan daging korban mempunyai nilai tersendiri yang memberi makna.

Semoga ibadat korban dapat dihayati dan meningkatkan ketakwaan kepada Allah SWT seperti mana firman-Nya yang bermaksud: “Kamu sekali-kali tidak akan pernah sampai pada kebaikan yang sempurna sebelum kamu menafkahkan sebahagian harta yang kamu cintai.” (Surah Ali-Imran, ayat 92)


Pssttt! Tak Nak Cuba Stokin Soka Alien ke? Sekarang tengah ada promosi tauu 😍

Betul ker lembut dan selesa? Belum cuba belum tahu:

  • Stokin Soka Alien M (RM 5.99)
  • Stokin Soka Alien M *Black & Skin* (RM7.00)

Jangan fikir lama-lama, stok adalah terhad!

Promosi berkahir pada 27 June 2022

Contact number di bawah untuk order:

https://www.socaz.my/Sumber di petik dari: 

https://mywau.com/tazkirah-jumaat-fadhilat-berkorban-sempena-hari-raya-aidiladha/Older post Newer post

Your cart is currently empty.
Continue shopping