icon-search

Doa Mustajab Sepanjang Bulan Ramadhan

Doa Mustajab Sepanjang Bulan Ramadhan

Bulan ramadhan merupakan satu masa yang sangat istimewa bagi kita sebagai umat islam kerana di dalam bulan ini pelbagai ganjaran dan keistimewaan yang allah berikan kepada kita. Pada bulan ini, Allah membuka pintu langit seluasnya. Allah juga mendengar doa kita.
 
Antara waktu doa mustajab sepanjang bulan Ramadhan ini adalah:

1. Waktu bersahur

Allah SWT berfirman:
“Ketika waktu sahur (akhir-akhir malam), mereka berdoa memohon ampunan” (QS. Adz Dzariyat: 18) 

2. Sepanjang waktu berpuasa
Sebagaimana sabda Rasulullah:
“Ada tiga golongan yang doa mereka tidak ditolak: (1) orang yang berpuasa hingga ia berbuka, (2) imam yang adil dan (3) doa orang yang dizalimi.” (HR Tirmidzi) 

3. Waktu berbuka
“Sesungguhnya orang yang berpuasa memiliki doa yang tidak tertolak pada saat berbuka.” (HR Ibnu Majah) 

4.  Waktu malam lailatul qadar
Artinya: “Pada malam itu turun malaikat-malaikat dan malaikat Jibril dengan izin Tuhannya untuk mengatur segala urusan..”(Q.S. AL-Qadr : 4 ) 

“Aku bertanya kepada Rasulullah : Wahai Rasulullah, menurutmu apa yang sebaiknya aku ucapkan jika aku menemukan malam Lailatul Qadar? Beliau bersabda : “Berdoalah,  Allahumma innaka ‘afuwwun tuhibbul ‘afwa fa’fu ‘anni (Artinya : ‘Ya Allah, sesungguhnya engkau Maha Pengampun dan menyukai sifat pemaaf, maka ampunilah aku.” (H.R. Tirmidzi, Ibnu Majah) 

5. Semasa azan berkumandang
Rasullulah S.A.W bersabda:

“Doa tidak tertolak pada dua waktu, atau minimal kecil kemungkinan tertolaknya. Yaitu ketika adzan berkumandang dan saat perang berkecamuk, ketika kedua kubu saling menyerang.” (H.R. Abu Daud)

Oleh hal yang demikian, jom kita manfaatkan waktu mustajab ini dengan sebaiknya. Memohon apa yang dihajati. Sesungguhnya Allah adalah sebaik-baik pendengar.

www.socaz.my 


Sumber:
dalamislam.com/ Older post Newer post

Your cart is currently empty.
Continue shopping