search

Cara Pemakaian Mengikut Sunnah

Cara Pemakaian Mengikut Sunnah

Aurat, diambil dari perkataan Arab ‘Aurah’ yang bererti keaiban dan dalam istilah feqah pula aurat diertikan sebagai bahagian tubuh badan seseorang yang wajib ditutup atau dilindungi dari pandangan. 

Menutup aurat adalah wajib ke atas setiap Muslim, tidak kira lelaki atau perempuan. Kewajipan menutup aurat ini berdasarkan kepada dalil-dalil daripada Al-Quran dan Hadis. Tahu kah anda bahawa ada cara sunnah nya memakai pakaian, jom sempena hari mulia ini kita pelajari sunnah nabi ketika memakai pakaian. Antaranya:


  • berpakaian bewarna putih
  • berpakaian gamis ( baju kurung )
  • mendahulukan sebelah kanan ketika menyarung pakaian
  • membaca doa setiap kali memamaki baju
  • doa bagi orang yang mengenakan pakaian baru.


1. Berpakaian yang memiliki warna putih.

Rasulullah SAW bersabda, “Pakailah pakaian putih, karena itu yang pakaian terbaik, dan kafanilah orang yang meninggal di antara kalin dengan kain tersebut,” (Shahih al-Jami’).


2. Berpakaian gamis (baju kurung).

Hal ini sesuai dengan hadis ini, “Baju yang disenangi Rasulullah SAW adalah gamis,” (Shahih al-Jami’).


3. Mendahulukan sebelah kanan ketika menyarung pakaian.

Sebelum anda menyarung pakaian, baik anda menyarung belah kanan dahulu. Ini kerana ‘Aisyah RA berkata, “Rasulullah SAW selalu mendahulukan yang kanan dalam setiap pekerjaannya, seperti dalam bersuci, berjalan, dan memakai sandal,” (HR Muttafaq ‘Alaih).


4. Membaca doa setiap memakai baju.

Ini dia doanya, “Ya Allah, bagiMu segala puji, Engkau telah memberikan pakaian ini kepadaku. Aku memohon kepadaMu kebaikannya dan kebaikan yang tercipta baginya, dan aku berlindung kepadaMu dari keburukannya dan keburukan yang tercipta baginya ,” (Shahih al-Jami’).


5. Doa bagi orang yang mengenakan pakaian baru.

Ummu Khalid RA mengatakan bahwa Rasulullah SAW pernah menerima hadiah baju dengan gambar-gambar warna hitam, beliau berkata, “Siapa di antara kalian yang ingin mengenakan baju ini?” orang-orang diam, dan Rasul berkata, “ Panggil Ummu Khalid ke sini!” Maka aku dibawa kepada Nabi dan aku dipakaikan pakaian itu kepadaku dengan tangan beliau sendiri. Beliau berkata, “Semoga kamu panjang umur sampai baju ini rosak dan usang.” Nabi mangatakan hal itu dua kali. (HR. Al-Bukhari).



okey, promo time~~~  

Dah dengar BIG SALE SOCAZ?  

Socaz sale hottest item:

  • Stokin Soka Alien M
  • Kanik Alien Tapak Hitam M

Stokin ni dah lah lembut, selesa, fleksible dan tebal  

nak bawak solat pun boleh  

Sepasang je dah RM4.90      

Jangan tunggu lama, dah ada yang nak habis stock  

Contact dengan link di bawah untuk order:

www.wasap.my/60167710754/socazhq
www.wasap.my/60167710754/socazhq

www.wasap.my/60167710754/socazhq

www.socaz.my

Sumber:



Older post Newer post

Your cart is currently empty.
Continue shopping