icon-search

Bolehkah Anda Membayangkan Nabi ?

Bolehkah Anda Membayangkan Nabi ?

Rambut hitam lebat beralun.

Lebih tinggi daripada purata.

Badan berkadar sempurna.

Bahu luas.

Tangan dan kaki kukuh.

Jari yang panjang dan proporsional.

Muka bulat sikit.

Mata besar dengan iris hitam legam.

Bulu mata yang panjang.

Janggut penuh dan lebat.

Postur yang sempurna.

Kulit lembut dan wangi.

Muka bercahaya.

megah.

Ṣalla Allāhu ʿalayhi wa sallam.

Abu Hurairah radhiyallahu ‘anhu berkata:
“Aku tidak pernah melihat sesuatu yang lebih indah daripada Rasulullah saw. Seolah-olah matahari bersinar dari wajahnya .” (Tirmidzi)

Penerangan Terperinci

Apabila diminta oleh suaminya untuk menerangkan tentang kedatangan mereka yang baru-baru ini, Umm Maʿbad (raḍiy Allāhu ʿanhā) menggambarkan Nabi yang kita cintai ﷺ seperti berikut:

“Saya melihat seorang lelaki yang jelas kacak dengan wajah yang berseri-seri . Dia bertubuh tegap, tidak cacat oleh perut yang besar dan tidak cacat oleh kepala yang luar biasa kecil.

Dia kacak dan berperawakan tinggi . Matanya hitam legam, bulu matanya panjang, dan suaranya serak. Lehernya panjang, janggutnya lebat, dan keningnya rapat rapat.

Apabila dia diam, dia diselubungi aura maruah; dan apabila dia berkata-kata, dia bangkit dalam kemegahan dan kemuliaan . Dia adalah orang yang paling cantik dan paling menarik perhatian dari jauh; paling kacak dan terhebat dari dekat.

Dia seorang pemidato yang berbakat yang kata-katanya tidak terlalu sedikit dan tidak terlalu banyak: seolah-olah kata-katanya seperti mutiara bertali, meluncur pergi.

Dia berketinggian sederhana, tidak terlalu tinggi sehingga anda tidak suka melihatnya, atau terlalu pendek sehingga anda tidak mengendahkannya. Dia seperti dahan di antara dua cabang: dia adalah yang paling tampan di antara tiga cabang dan yang paling dihormati di antara mereka.

Dia mempunyai sahabat yang menghormatinya: apabila dia bercakap, mereka mendengar dengan penuh perhatian kepada kata-katanya; dan apabila dia menyuruh, mereka bersegera melaksanakan perintahnya. Mereka melayani Dia dan berkumpul di sekelilingnya. Dia tidak bermasam muka atau memandang rendah sesiapa pun.” (Ḥākim)

Jabir b. Samurah (raḍiy Allāhu ʿanhu) berkata:
“Saya melihat Rasulullah ﷺ pada suatu malam ketika bulan purnama, dan beliau memakai pakaian merah. Saya mula memandangnya dan kemudian melihat bulan. Demi Allah, dia pada pandanganku lebih cantik daripada bulan! 
(Tirmidzi)

Tidak ada sebarang arahan daripada Baginda Rasulullah s.a.w agar kita membayangkan wajah dan fizikal Baginda Rasulullah s.a.w , bahkan YANG DIPERINTAHKAN ialah agar kita merealisasikan IHSAN ( Beribadah seolah-olah kita melihat Allah Ta’ala sedang mengawasi kita ) dan YANG DISURUH ialah agar kita mengikuti segala ajaran Baginda Rasulullah s.a.w .

Kalau mahu membayangkan juga , bayangkanlah bagaimana pengorbanan yang begitu besar dan kesungguhan yang tidak terperi , yang ditunjukkan oleh Baginda Rasulullah s.a.w di dalam berjuang dan berdakwah , khasnya ketika berada di kedua-dua tanah suci , Makkah al-Mukarramah dan al-Madinah al-Munawwarah . Ini agar kita sendiri reti menghargai dan mencintai warisan yang ditinggalkan oleh Baginda Rasulullah s.a.w dan seterusnya mencintai Baginda Rasulullah s.a.w sendiri ! .

Kalau kita mahu juga melihat Baginda Rasulullah s.a.w , maka berusahalah banyak-banyak untuk memenuhi segala arahannya dan pengajarannya . Insya-Allah , bukan kita akan dapat melihat Baginda Rasulullah s.a.w sahaja , malahan kita akan diberi nikmat terbesar sekali iaitu dapat melihat kepada Zat Allah Subhanahu Wa Ta'ala , Tuhan yang kita sembah selama ini !!! .

Dan kalau kita mahu juga melihat Baginda Rasulullah s.a.w , maka pintalah kepada Allah Ta'ala agar mengurniakan kita mimpi bertemu dan melihat secara jelas rupa-paras dan fizikal Baginda Rasulullah s.a.w yang dicintai. Wallahu'alam.WOW! SOCAZ ada buat RAMADHAN SALE!!

Jualan dengan hottest item sahaja:

  • STOKIN SOKA ALIEN M (RM 5.99) NORMAL PRICE RM7!
  • KURMA MEDJOOL FIRDAUS (2BOX RM100) 
  • HANDSOCK  AAISYA (RM6.99) NORMAL PRICE RM12!
  • HANDSOCK AINISHA BASIC 3.0 (RM6.99) NORMAL PRICE RM10!

Jangan fikir lama-lama, stok adalah terhad! 

Contact number di bawah untuk order:

https://www.socaz.my/


Sumber di petik dari:
http://www.al-ahkam.net/home/content/sj-%E2%80%93-2739-membayangkan-baginda-rasulullah-sawOlder post Newer post

Your cart is currently empty.
Continue shopping