icon-search

Apakah maksud khusyuk dalam Islam?

Apakah maksud khusyuk dalam Islam?

Alhamdulillah, puji dan syukur ke hadrat Ilahi kerana dengan limpah kurnia yang telah dikurniakan kepada kita semua. Selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad SAW, isteri-isteri baginda, keluarga baginda, para sahabat dan semua orang yang mengikuti ajaran baginda hingga hari kiamat.

Sebelum kita menjawab isu ini, perkara asas yang perlu difahami ialah definisi khusyu' itu sendiri.

Definisi Khusyu' 

Berikut merupakan pendapat ulama dalam mentakrifkan istilah khusyu'. Imam Ibn Qayyim al-Jauziyyah Rahimahullah berkata: “ Khusyu’ ialah hati yang teguh ketika menghadap Allah SWT, dengan merendah diri dan merendah diri. ” Beliau juga memetik pendapat seorang ulama sufi Imam Junaid al-Baghdadi Rahimahullah: “Khusyu’ ialah perasaan rendah diri dalam hati seseorang di hadapan Tuhan Yang Maha Mengetahui, Allah SWT.” Rujuk Madarij Al-Salikin (1/521) .

Imam Ibnu Rajab al-Hanbali Rahimahullah memberikan definisi khusyu’ yang menarik, dengan menyatakan: “ Asal khusyu’ itu datangnya daripada kelembutan hati, keadaan hati yang tenang dan tunduk. ” Lihat Al-Khusyu' Fi Al-Solat, Ibn Rajab Al-Hanbali (m/s 17).

Mengenai ganjaran bagi orang yang mencapai khusyu', Allah SWT menyebut kejayaan dan pencapaian mereka di dalam al-Quran:

قَدْ أَفْلَحَ الْمُؤْمِنُونَ الَّذِينَ هُمْ فِي صَلاتِهِمْ خَاشِعُونَ

“Sesungguhnya beruntunglah orang-orang yang beriman, (yaitu) orang-orang yang khusyuk dalam shalatnya”.

Surah al-Mu'minun (1-2)

Para mufassirun (ulama tafsir Al-Quran) memberikan beberapa definisi tentang apa yang dimaksudkan dengan mencapai khusyu' dalam solat. Imam al-Syaukani berkomentar: “ Khusyu’ menurut sebahagian ulama ialah perbuatan hati seperti perasaan takut dan takut. Manakala sebahagian yang lain menyatakan bahawa itu adalah perbuatan seseorang, di mana dia tenang, tidak terlalu banyak bergerak ketika solat, atau tidak melakukan atau memikirkan sesuatu yang tidak berfaedah dalam solat. ” Secara harfiah, khusyu’ ditakrifkan sebagai tenang, tawadhu’ (rendah hati), takut dan rendah diri. Lihat Fath al-Qadir, Al-Syaukani (1/977).

Manakala Imam al-Tobari Rahimahullah mengemukakan pendapat beberapa ulama salaf berkenaan pengertian istilah khusyu’ seperti berikut:

Imam Mujahid dan Imam Ibnu Syihab al-Zuhri: “ Khusyu’ dalam solat ialah tenang ketika mengerjakan solat. 

Amir al-Mu'minin Ali bin Abi Tolib RA menjawab apabila ditanya tentang maksud khusyu': “ Khusyu' dalam solat bermakna kamu tidak terlalu banyak bergerak dalam solat. 

Al-Hasan berkata: “ Orang-orang yang mencapai khusyu', telah mencapainya dalam hati mereka. Justeru, mereka mengemukakan pandangan dan diri mereka sendiri. ” Rujuk Tafsir Al-Tobari, Ibn Jarir al-Tobari (19/8-9).

Menurut pendapat ulama di atas, dapat kita simpulkan bahawa khusyu' diertikan sebagai perbuatan hati di mana ia merangkumi perasaan takut dan tawaduk ketika menghadap Allah SWT dan ia ditunjukkan melalui perbuatan seseorang yang tenang, tidak bergerak. terlalu banyak dan tunduk dan khusyuk ketika berdoa.

Langkah-Langkah Mencapai Khusyu' Dalam Solat

Berikut adalah beberapa langkah yang boleh membantu seseorang mencapai khusyu' dalam solat.

Pertama: Mengingati Kematian

Mengingati kematian membantu seseorang mencapai khusyu' dalam solatnya. Nabi SAW bersabda:

اذكر الموت فى صلاتك فإن الرجل إذا ذكر الموت فحس صلاته وصل صلاة رجل لا يظن أنه يصلى صلاة غيرها وإياك وكل أمر يعتذر منه

“ Ingatlah kematian dalam shalat, karena orang yang mengingat kematian dalam shalatnya akan memperindah shalatnya. Berdoalah seolah-olah itu adalah doa terakhir untukmu. Ingatlah, kerana akan ada masanya anda terpaksa meninggalkannya (tidak dapat solat kerana sakit atau terlalu tua). 

Diriwayatkan oleh al-Baihaqi dalam Al-Zuhd

Kedua: Tidak Mengerjakan Solat Terburu-buru

Antara cara untuk mencapai khusyu' dalam solat ialah dengan melaksanakannya dengan tenang. Perbuatan tergesa-gesa atau tergesa-gesa menunaikan solat, tanpa toma'ninah (ketenangan) dalam ruku' dan sujud adalah dilarang oleh Rasulullah SAW. Dalam hadis dari Abu Hurairah RA, beliau berkata:

 أن النبي صلى الله عليه وسلم دخل المسجد فدخل رجل فصلى ثم جاء فسلم على النبي صلى الله عليه وسلم فرد النبي صلى الله عليه وسلم عليه السلام فقال "ارجع فصل فإنك لم تصل 

“Rasulullah (ﷺ) masuk ke dalam masjid dan seseorang mengikutinya. Lelaki itu berdoa dan pergi kepada Nabi dan memberi salam. Nabi (ﷺ) membalas salam dan berkata kepadanya, "Kembalilah dan solat, kerana kamu belum solat." 

Sahih al-Bukhari (793)

Ketiga: Memahami Maksud Ayat-Ayat Yang Dibaca Ketika Solat

Memahami maksud ayat-ayat yang dibaca semasa solat membantu seseorang dalam mencapai khusyu' dalam solatnya. Sebabnya, solat adalah perbuatan seorang hamba menghadap Rabbnya, Allah SWT. Oleh itu, dia harus memahami setiap apa yang dibacanya, kerana ayat-ayat al-Quran adalah kalam Allah (kalamullah).


Hukum Khusyu' dalam Solat 

Ulama berselisih pendapat tentang masalah khusyu' dalam solat. Adakah wajib atau sekadar sunnah yang menyempurnakan solat? Imam al-Qurthubi Rahimahullah membahas masalah ini sebagai berikut:

Ulama berselisih pendapat tentang khusyu' dalam solat, pendapat mereka terbahagi kepada dua:

Pertama: Ia adalah kewajipan dalam solat

Ulama yang berpegang kepada pendapat ini ialah Imam Abu Hamid al-Ghazali Rahimahullah . Beliau menyokong pendapatnya dengan beberapa dalil, salah satunya adalah firman Allah SWT:

وَأَقِمِ الصَّلَاةَ لِذِكْرِي

“ Dirikanlah solat untuk mengingatiKu,

Surah Taha (14)

Imam al-Ghazali mengulas ayat di atas; perintah mendirikan solat dalam ayat tersebut merujuk kepada kewajipannya. Sikap acuh tak acuh (tidak khusyu') bercanggah dengan perkataan zikir (berzikir). Oleh itu, jika seseorang itu menunaikan solatnya secara acuh tak acuh (sama ada hanya sebentar atau sepanjang tempoh solat), adakah ia dikira mengingati Allah SWT? Rujuk Ihya' Ulum al-Din, Al-Ghazali (1/159).

Ini adalah pendapat yang sahih dari Imam al-Qurtubi, di mana beliau berkata, “ Pendapat yang sahih adalah pendapat yang pertama (yang menyatakan kewajipan khusyu’ dalam solat fardu). Dan khusyu' dalam hati seseorang. ”. 'Ubadah bin al-Somit RA berkata: “ Khusyu' ialah ilmu yang pertama kali diangkat daripada manusia. ” Rujuk Al-Jami' Li Ahkam Al-Quran, Al-Qurthubi (12/97).

 

Kedua: Khusyu' adalah sunnah yang menyempurnakan solat.

Ini adalah pendapat Imam al-Nawawi Rahimahullah. Beliau bersabda: “ Disunnahkan untuk mencapai khusyu’ dalam solat, khusyuk dan khusyuk, merenung makna bacaan dalam solat, dan tidak memikirkan sesuatu yang tidak berkaitan dengannya. Makruh (tidak diingini) jika seseorang memikirkan perkara mubah (yang dibenarkan) lain atau perkara yang dilarang, seperti meminum minuman beralkohol. 

Imam al-Nawawi seterusnya menambah: “ Pemikiran batin atau monolog diri tidak membatalkan solat, namun ia disepakati oleh ulama sebagai makruh. ” Pendapat Imam al-Nawawi berdasarkan hadis Rasulullah SAW daripada Abu Hurairah RA, di mana beliau berkata, Rasulullah SAW bersabda:

إِنَّ اللَّهَ تَجَاوَزَ لأُمَّتِي عَمَّا وَسْوَسَتْ أَوْ حَدَّثَتْ بِهِ أَنْفُسَهَا، مَا لَمْ تَعْمَلْ تَعْمَلِ

“Allah mengampuni umatku dari (perbuatan jahat) yang dibisikkan atau dibisikkan oleh jiwa mereka selama mereka tidak beramal dan tidak bercakap.”

Sahih al-Bukhari (6664)

 

Kesimpulan

Setelah menganalisis pendapat-pendapat di atas, kita cenderung kepada pendapat yang dikemukakan oleh Imam al-Nawawi dan jumhur ulama menyatakan sah solat tanpa khusyu'. Namun makruh jika seseorang melakukan perbuatan yang boleh menghalangnya daripada mencapai khusyu’ seperti terlalu banyak bergerak, memikirkan perkara lain dan lain-lain. Tambahan pula, solat tanpa khusyu' mengurangkan pahala solat yang dilakukan.

Kami tidak menafikan pendapat yang mewajibkan khusyu' dalam solat kerana ia mempunyai asas yang kukuh. Imam Ibn al-Qayyim berkata:

صَلَاةُ المُنَافِقِينَ صَلَاةُ أَبْدَان، لَا صَلَاة قُلُوب

“Doa orang munafiq itu hanya pada amalnya, bukan pada hati mereka.” Lihat Madaarij Al-Saalikin, Ibn al-Qayyim (1/354).

Marilah kita mendirikan solat dengan khusyu' dan merenung makna-makna bacaan, agar solat kita bukan sahaja pada perbuatan dan gerak-geri kita tetapi perbuatan daripada fokus, khusyuk, khusyuk dan tunduk kepada Allah SWT di hadapan-Nya. Kita berdoa semoga Allah SWT memberikan kita semua kemampuan untuk mencapai khusyu' dalam solat dan semoga Dia menerima segala ibadah kita. Amin.


WOW! SOCAZ ada buat RAMADHAN SALE!!

Jualan dengan hottest item sahaja:

  • Stokin Soka Alien M (RM 5.99) NORMAL PRICE RM7!
  • Kurma Medjool Firdaus 

Jangan fikir lama-lama, stok adalah terhad!

Contact number di bawah untuk order:

https://www.socaz.my/


Sumber di petik dari:
https://muftiwp.gov.my/en/artikel/irsyad-fatwa/irsyad-fatwa-umum-cat/1844-irsyad-al-fatwa-series-145-the-ruling-of-not-having-khusyuk-in-prayerOlder post Newer post

Your cart is currently empty.
Continue shopping