icon-search

Apa itu doa?

Apa itu doa?

Dalam Al-Quran, Allah berfirman:

" Apabila hamba-hamba-Ku bertanya tentang Aku, maka sesungguhnya Aku dekat dengan mereka. Aku memperkenankan doa setiap orang yang berdoa, apabila ia memohon kepada-Ku. Hendaklah mereka pun dengan kemahuan mendengar seruan-Ku, dan beriman kepada-Ku, supaya semoga mereka mendapat jalan yang lurus.(Al-Baqarah 2:186).

Perkataan do'a dalam bahasa Arab bermaksud "menyeru" - perbuatan mengingati Allah dan menyeru kepada-Nya.

Selain daripada solat harian, umat Islam digalakkan untuk memohon keampunan, petunjuk, dan kekuatan sepanjang hari kepada Allah. Umat Islam boleh membuat doa peribadi atau doa ( doa ) ini dengan kata-kata mereka sendiri, dalam bahasa apa pun.

Adab Berdoa

Al-Quran menyebut bahawa orang Islam boleh berseru kepada Allah sambil duduk, berdiri, atau berbaring mengiring (3:191 dan lain-lain). Namun, apabila berdo'a dengan bersungguh-sungguh, dianjurkan dalam keadaan berwudhu, menghadap kiblat, dan sebaik-baiknya ketika bersujud ( sujud ) dalam keadaan khusyuk di hadapan Allah. Orang Islam boleh membaca doa sebelum, semasa, atau selepas solat fardu, atau boleh membacanya pada pelbagai masa sepanjang hari. Doa biasanya dilafazkan secara senyap, di dalam hati seseorang itu sendiri.

Ketika berdo'a, ramai orang Islam mengangkat tangan ke dada, tapak tangan menghadap langit atau ke muka sendiri, seolah-olah tangan terbuka untuk menerima sesuatu. Ini adalah pilihan yang disyorkan mengikut kebanyakan mazhab pemikiran Islam. Setelah selesai berdoa, ahli ibadah kemudian boleh menyapu tangan mereka ke muka dan badan mereka. Walaupun langkah ini adalah perkara biasa, sekurang-kurangnya satu aliran pemikiran Islam mendapati bahawa ia tidak diharuskan atau disyorkan.

Doa untuk Diri dan Orang Lain

Adalah diterima dengan sempurna bagi umat Islam untuk "menyeru" Allah untuk pertolongan dalam urusan mereka sendiri, atau meminta Allah untuk membantu membimbing, melindungi, membantu, atau memberkati rakan, saudara, orang asing, masyarakat, atau bahkan seluruh manusia.

Dalam satu hadis, Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Sesungguhnya Tuhanmu Yang Maha Suci lagi Maha Tinggi itu pemalu lagi mulia. Dia malu terhadap hamba-hamba-Nya yang mengangkat tangan, berdoa, tiba-tiba tidak diberi oleh-Nya permintaan itu.” (Riwayat al-Tirmizi dan Abu Daud)

Menerusi hadis itu, Allah SWT bukan sahaja memerintahkan hamba-Nya berdoa, malah Dia turut mengajar apa yang sepatutnya kita berdoa dan cara terbaik yang perlu kita buat ketika berdoa.

Imam Ibn Ata’ilah berkata: “Tatkala Allah membukakan mulut anda dengan bermohon kepada-Nya maka ketahuilah, sesungguhnya Allah berkehendakkan doa anda diperkenankan.”

Sehubungan itu, jangan tinggalkan doa supaya kita dimatikan dalam iman, dijauhi daripada menerima azab api neraka serta memohon kita semua nanti dibangkitkan bersama-sama orang yang melakukan kebaikan.

Perkara yang sangat penting ketika memanjatkan doa adalah dengan menjaga adab. Maka, sebelum berdoa, pastikan diri kita mematuhi segala adab yang ditetapkan.

Paling utama adalah tidak berdoa sesuatu yang membawa dosa dan permusuhan. Doa yang bertunjangkan permusuhan pasti tidak akan dimakbulkan. Contoh, kita tidak boleh berdoa sesuatu perkara yang boleh memudaratkan hubungan silaturahim sesama insan, berdoa supaya memperoleh kejayaan di dalam acara yang di dalamnya ada pergaulan bebas dan berunsur maksiat dan sebagainya.

Seperkara lagi, pastikan setiap doa kita didahulukan dengan tahmid dan berselawat ke atas Nabi SAW. Kedua-dua itu sangat penting bagi mempamerkan rasa kesyukuran ke hadrat Allah SWT kerana rasa syukur itulah akan mengundang lebih banyak nikmat baru dikurniakan. Wallahu'alam.


Wow, SOCAZ ada jual Kurma Medjool Firdaus!

Keluaran dari bumi Palestine, sedap dan berkualiti tinggi!
Berminat untuk dapatkan Kurma Medjool?

Jangan fikir lama-lama, stok adalah terhad!

Contact number di bawah untuk order:

https://www.socaz.my/

Sumber di petik dari:
https://www.learnreligions.com/dua-personal-supplication-in-islam-2003809
Older post Newer post

Your cart is currently empty.
Continue shopping